Lumea la zi

BBC: Vladimir Putin susține că febra sancțiunilor Occidentului distruge vieți europene

Putin, sursa foto zf.ro
Sursa foto: zf.ro

Vladimir Putin a condamnat sancțiunile occidentale impuse din cauza războiului Rusiei în Ucraina, pe care le-a calificat drept o febră care reprezintă o amenințare pentru întreaga lume. Într-un discurs ținut la un forum economic din Vladivostok, el a declarat că Rusia face față „agresiunii” economice a Occidentului.

Putin a avertizat că bunăstarea vieții europenilor este sacrificată din cauza sancțiunilor, în timp ce țările mai sărace pierd accesul la alimente. El a mai spus că Europa înșală țările sărace cu grânele Ucrainei.

Putin continuă să condamne sancțiunile europene

Timp de luni de zile, porturile maritime ale Ucrainei au fost blocate de forțele rusești, dar de la reluarea exporturilor la începutul lunii august, liderul rus a afirmat că doar două nave cu cereale au plecat în Africa – ceea ce nu este adevărat. El a declarat că dorește să discute revizuirea acordului. Putin vrea să vorbească despre temele de interes din Ucraina. Rusia și-a lansat invazia la 24 februarie și ocupă în prezent aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean. După șase luni, armata a fost respinsă din zonele din jurul Kievului și din nord, confruntându-se acum cu o contraofensivă ucraineană în sud și în est.

Națiunile occidentale au reacționat la război prin impunerea de sancțiuni împotriva unui număr mare de persoane, întreprinderi și companii de stat rusești. Uniunea Europeană a încercat să își reducă dependența de gazul și petrolul rusesc, iar Moscova a închis gazoductul său cheie Nord Stream 1 către Germania, dând vina pe probleme tehnice, conform BBC.

Prețurile la energie au crescut vertiginos, iar miniștrii UE se reunesc vineri pentru a răspunde la criză. Liderul rus a calificat drept stupidă o propunere de plafonare a prețurilor la gazele rusești. De asemenea,  Putin a declarat că Occidentul încearcă să-și impună comportamentul altor țări. Multe companii s-au grăbit să părăsească Rusia, a spus el, dar „acum vedem cum producția și locurile de muncă din Europa se închid una după alta”. Cu toate acestea, Rusia resimte și ea presiunea, cu o inflație în creștere și companii care se luptă să importe piese de schimb foarte necesare.

Uniunea Europeană a interzis zborurile din Rusia

UE a interzis deja zborurile directe din Rusia, iar săptămâna trecută, cele 27 de state membre ale sale au înfuriat și mai mult Moscova, convenind să facă mai dificilă pentru ruși procedura de obținere a vizelor. De asemenea, este posibil ca viza Schengen, care acoperă 22 de țări ale UE și care este foarte apreciată, să devină mai scumpă. Cele trei state baltice au mers mai departe și au ajuns la un acord prin care interzic rușilor să treacă dinspre Rusia și Belarus, cu excepția cazului în care sunt șoferi de camion sau au motive familiale și umanitare.

Într-un discurs care părea să vizeze atât observatorii occidentali, cât și publicul intern, președintele Putin a declarat că încrederea în dolar, euro și lira sterlină se pierde sub ochii oamenilor. Între timp, Rusia a ieșit din război cu suveranitatea sa consolidată: „Sunt sigur că nu am pierdut nimic și nu vom pierde nimic”.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că Rusia încearcă să șantajeze Europa cu resursele sale energetice: „Putin vrea să ruineze stabilitatea și bunăstarea fiecărei gospodării din Europa”.

Situația exporturilor de cereale

Până când a fost convenit un acord sponsorizat de ONU, menit să ridice blocada impusă de Rusia asupra a trei porturi ucrainene din Marea Neagră, exporturile de cereale au fost reduse la minimum. Transporturile au fost reluate treptat, iar o navă închiriată de ONU care transporta 23.000 de tone a sosit în Djibouti săptămâna trecută. Cerealele au ajuns acum în Etiopia în 60 de camioane, cu scopul de a hrăni peste un milion și jumătate de oameni dintr-o țară afectată de secetă și război civil. Alte nave au plecat spre Yemen și Sudan, în timp ce mai multe vase au ajuns în porturile din Egipt. În cadrul acordului, toate încărcăturile sunt aprobate de un centru comun din Turcia. Potrivit centrului, până în prezent au fost autorizate două milioane de tone, inclusiv către Turcia și Orientul Mijlociu, precum și către porturi din UE.

Dar președintele Putin a acuzat multe țări europene că continuă să se comporte ca niște colonialiști și a declarat că va propune președintelui turc Recep Tayyip Erdogan restricționarea destinațiilor pentru exporturile ucrainene.

„Fără a pune la socoteală Turcia ca țară mediatoare, practic toate cerealele scoase din Ucraina sunt destinate nu celor mai sărace și în curs de dezvoltare, ci țărilor din Uniunea Europeană”, a susținut liderul rus. Un consilier prezidențial ucrainean l-a acuzat că face declarații nefondate, declarând agenției de presă Reuters că liderul rus încearcă să influențeze opinia publică din întreaga lume și să pună presiune asupra ONU.