Infofinanciar > Info > Băuturile alcoolice nu scapă de scumpiri! De acum trebuie să te gândești de două ori dacă vrei să bei o bere cu prietenii
Info

Băuturile alcoolice nu scapă de scumpiri! De acum trebuie să te gândești de două ori dacă vrei să bei o bere cu prietenii

bauturi alcoolice sursa journey-pub.ro
sursa journey-pub.ro

În ideea în care Comisia Europeană cere o analiză a nivelului accizelor în scopul reformării cadrului existent de impozitare accizele la băuturile alcoolice ar putea să se majoreze, potrivit unei analize EY România.

Uniunea Europeană a anunţat că a deschis până la data de 4 iulie 2022 o consultare publică, pentru a analiza dacă nivelul accizelor la alcool şi băuturi alcoolice nu ar trebui să suporte o creştere, mai ales că ratele acestora nu au mai fost modificate din anul 1992. Cu doar două luni în urmă, un grup de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prezenta un studiu care sugera ţărilor europene introducerea unui nivel minim de taxare de 15% pe preţul cu amănuntul pe unitatea de alcool, indiferent de tipul de băutură alcoolică, pentru „a salva vieţi”, şi inducea ideea că o astfel de măsură ar trebui considerată „o prioritate pentru sănătatea publică”, conform Economica.

Redresare economică prin majorarea băuturilor alcoolice

Conform EY, evaluările realizate de Comisie nu surprind pe nimeni. Planul de acţiune pentru o impozitare simplă şi echitabilă, publicat în 2020 de Comisia Europeană şi menit să sprijine strategia de redresare economică, prevedea inclusiv majorarea accizelor, armonizate la nivelul UE, la alcool şi băuturi alcoolice, „pentru asigurarea veniturilor şi combaterea evaziunii fiscale”.

În acest acord intră toate categoriile de băuturi alcoolice din  domeniul de aplicare al Directivei 92/84/CEE: alcool şi băuturi alcoolice, produse intermediare, vinul şi berea, precizează autorii documentului citat.

„Comisia apreciază că este necesară o analiză cuprinzătoare pentru a stabili validitatea şi eficacitatea cotelor minime ale accizelor la alcool şi băuturile alcoolice, care nu au fost actualizate de 30 de ani, dar şi baza de impozitare (volumul sau conţinutul de alcool al băuturilor), pentru a stabili dacă ele răspund în continuare nevoilor politicilor şi obiectivelor, evoluţiei pieţei şi a modelelor de consum. Aceasta presupune, spune Comisia în nota de informare, revizuirea coerenţei logicii de intervenţie care stă la baza cadrului legislativ în lumina obiectivului de funcţionare a pieţei unice, dar şi în ceea ce priveşte lupta împotriva fraudei fiscale, protecţia sănătăţii publice şi obiectivele societale mai largi, precum şi valoarea adăugată a acţiunii UE. În urma consultărilor, Comisia aşteaptă să fie identificate problemele restante şi, acolo unde este posibil, bunele practici pentru a aborda cel mai bine problemele identificate”, precizează materialul realizat de compania de consultanţă.