Infofinanciar > Esential > Paracetamolul te poate ucide. Ce afecțiuni poate provoca medicamentul
Esential

Paracetamolul te poate ucide. Ce afecțiuni poate provoca medicamentul

paracetamol sursa foto Descopera
Sursa foto: Descopera

Paracetamolul este „cea mai periculoasă pastilă luată fără prescripție medicală”. Cei mai mulți oameni folosesc paracetamolul atunci când suferă de o durere. Dacă este luat incorect, medicamentul poate provoca multe afecțiuni, printre care și insuficiență hepatică.

Profesorul de la Universitatea Loyola din Chicago, John Brems a spus că Tylenol, un medicament folosit în Statele Unite conține o doză mare de paracetamol (acetaminofen). Acesta a fost asociat cu insuficiență hepatică, conform Mirror.

Paracetamolul poate cauza insuficiență hepatică

Brems a punctat că în anumite cazuri este vorba de Tylenol, iar acesta nu este aplicabil în toate formele de paracetamol. Foarte mulți dintre pacienți au combinat medicamentul cu alcoolul sau acesta a fost luat o lungă perioadă de timp. Astfel de cazuri sunt îngrijorătoare pentru cei ce iau această pastilă sub formă de analgezic.

În cazul unor pacienți a fost nevoie chiar de un transplant hepatic. Această afecțiune poartă denumirea de hepatită toxică. Ea necesită un transplant întrucât ficatul se inflamează din cauza unei reacții adverse la medicamente, substanțe chimice sau alcool.

„Pentru majoritatea oamenilor care respectă doza recomandată, aceasta nu reprezintă o problemă. Dar dacă luați mai mult decât doza recomandată – în special pe o perioadă lungă de timp – vă puteți expune riscului”, a declarat Dr. Sarah Jarvis, din Marea Britanie.

Trebuie luat doar în doza recomandată

Asemeni tuturor medicamentelor, este extrem de important doza în care este luat. Paracetamolul trebuie să fie luat doar în măsura recomandată de medicul de familie sau cea înscrisă pe ambalaj.

Medicamentul este recomandat adulților și adolescenților cu vârsta de peste 12 ani.

În prospectul pastilei sunt menționate reacții adverse posibile, utilizarea acestuia, dar și păstrarea acestuia.

Considerat de foarte mulți inofensivi, acetaminofenul poate cauza toxicitate și complicații incompatibile cu viața, atunci când este administrat în cantități mari. La nivel mondial, toxicitatea acetaminofenului reprezinta a doua cauză a transplantului de ficat. În SUA, 56.000 de vizite la unitatea de primiri urgențe și 500 de decese pe an sunt cauzate de supradoza de acetaminofen.

Acțiunea paracetamolului nu este complet cunoscută

Mecanismul de acțiune al acetaminofenul nu este complet cunoscut. Paracetamolul reduce producția de prostaglandine la nivelul creierului. Acestea sunt substanțe răspunzătoare de apariția inflamației și a durerii. În plus, acetaminofenul reduce în mod indirect intensitatea cu care creierul uman percepe durerea, prin ridicarea pragului pentru durere. De asemenea, paracetamolul acționează și asupra centrului de termoreglare din creier. Îl determină pe acesta să  scadă temperatura corpului, atunci când aceasta este prea ridicată.