Infofinanciar > Lumea la zi > Avioane de vânătoare britanice exersează „lovituri de precizie” în apropierea frontierei rusești! Războiul se intensifică
Lumea la zi

Avioane de vânătoare britanice exersează „lovituri de precizie” în apropierea frontierei rusești! Războiul se intensifică

Typhoon, avion de vânătoare britanic (sursă foto: EuroAsia Times)
sursă foto: EuroAsia Times

Într-o demonstrație de pregătire militară, avioanele Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale (RAF) au participat recent la un exercițiu de antrenament pentru a lovi ținte terestre de-a lungul frontierei NATO, în Estonia, foarte aproape de granițele cu Federația Rusă.

Avioanele de vânătoare RAF Typhoon din Escadrila IX (B), situate în prezent în Estonia în cadrul Misiunii NATO în zona baltică, și-au perfecționat capacitățile de atac aerian apropiat (CAS) în timpul exercițiului Bold Hussar realizat zilele acestea. Controlorii de atac terminal comun (JTAC) britanici, francezi și estonieni ai Forțelor de Apărare, staționați la Tapa, în estul Estoniei, au colaborat cu Typhoon-urile pe o perioadă de trei zile în timpul exercițiului.

Ce sunt aceste exerciții militar?

JTAC-urile estoniene au preluat conducerea operațiunilor la sol pe toată durata exercițiului comun, cu sprijinul apropiat al omologilor lor britanici și francezi din NATO. Exercițiul în care au fost implicate Typhoons de la RAF a evidențiat, de asemenea, capacitatea impresionantă a avioanelor de vânătoare de a trece fără probleme de la atacurile aeriene la misiuni de atac către sol.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Royal Air Force au mai spus că simulările de atac aer-sol, efectuate de RAF Typhoons, au pus în evidență capacitățile lor de ghidare de precizie și abilitatea de a lovi eficient ținte la sol. Locotenentul de zbor Wilkinson, pilotul escadrilei IX (B), a declarat: „Exercițiul Bold Hussar este un exemplu al capacității Typhoonului de a trece fără efort de la statutul de avion de vânătoare de clasă mondială la cel de aeronavă de atac la sol extrem de eficientă. Exerciții ca acestea sunt esențiale pentru a ne asigura că piloții noștri își mențin pregătirea generală de luptă”.

RAF Typhoons în Estonia

Typhoon-urile RAF din Escadrila IX (B) fac parte din Escadrila expediționară 140 a RAF. În prezent, acestea sunt desfășurate în cadrul operațiunii Azotize la baza aeriană Amari din Estonia. Misiunea lor principală este de a desfășura misiunea NATO în zona baltică, care presupune monitorizarea și interceptarea oricăror aeronave neautorizate sau potențial ostile care operează în apropierea spațiului aerian NATO din regiune.

De exemplu, forțele aeriene britanice și germane au interceptat luna trecută trei aeronave militare rusești în cadrul unei misiuni deasupra Mării Baltice. Una dintre cele trei aeronave rusești a fost identificată ca fiind un avion de informații IL-20 Coot-A al Forțelor Aeriene ruse. Aeronava se afla în drum dinspre Rusia continentală spre enclava Kaliningrad și a fost escortată de două avioane de vânătoare rusești SU-27 Flanker-B cu baza în Kaliningrad.

Exerciții militare în Estonia

Pe lângă desfășurarea misiunii NATO în zona baltică, personalul RAF prezent în Estonia va efectua exerciții menite să le testeze abilitățile și echipamentele în scenarii de luptă foarte periculoase.

Aceste exerciții oferă personalului RAF oportunitatea de a lucra îndeaproape alături de mijloacele aeriene și terestre ale NATO, oferind o experiență și o pregătire valoroasă pe care, în mod normal, nu ar putea să le efectueze în Marea Britanie. Escadrila 140 Expeditionary Air Wing va continua misiunea, care se va desfășura până în august, când va fi predată Forțelor Aeriene spaniole, scrie publicația EuroAsia Times.