Infofinanciar > Lumea la zi > Averea lui Elon Musk se prăbușește! Cât a pierdut după acuzația de hărțuire sexuală
Lumea la zi

Averea lui Elon Musk se prăbușește! Cât a pierdut după acuzația de hărțuire sexuală

Elon Musk sursa foto: CNN
sursa foto: CNN

Este vorba despre Elon Musk, cel mai bogat om de pe planetă, care a pierdut 10 miliarde de dolari într-o singură zi. Acesta în urma unor acuzații de comportament abuziv a plătit 250.000 de dolari pentru scăpa de acuzații.

Averea pe care o deținea joi Musk, era de aproximativ 212 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. După ce vestea acuzațiilor a apărut joi seară, averea sa a scăzut la aproximativ 201 miliarde de dolari. 

Elon Musk deține aproximativ 47% din SpaceX. Săptămâna trecută, această companie a fost estimată că a ajuns la o valoare de 125 de miliarde de dolari. Însă este o companie privată și, ca atare, evaluarea sa nu se schimbă prea mult de la o zi la alta.

Acuzațiile au scăzut prețurile acțiunilor Tesla 

Performanța acțiunilor Tesla pe piețele publice are cel mai semnificativ impact asupra averii lui Musk. Omul deține aproximativ 15% din companie, potrivit BBC. După ce au apărut veștile despre acuzații, prețul acțiunilor Tesla a scăzut cu 6,4%. Dar știrile despre comportamentul neadecvat al lui Musk și consecințele financiare aferente sunt doar cel mai recent incident dintr-un declin prelungit al averii de la începutul acestui an. Conform estimărilor Bloomberg, el este acum cu peste 69 de miliarde de dolari mai sărac față de începutul anului. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că prețul acțiunilor Tesla a fost tras în jos pe fondul unei reduceri globale a pieței bursiere, investitorii fiind îngrijorați de sănătatea economiei mondiale. 

 Investitorii Tesla s-au gândit la „riscul omului-cheie”, sau la modul în care daunele cu care se confruntă ar putea avea un impact negativ asupra întregii organizații.

„Riscurile de distragere a atenției pentru Musk sunt greu de ignorat”, a scris joi pe Twitter Dan Ives, analist la Wedbush, referindu-se la atenția divizată a lui Musk asupra Tesla și a viitoarei sale achiziții de pe Twitter.  Scăderea prețului acțiunilor Tesla s-a accelerat de când Musk a anunțat că va privatiza Twitter pentru 44 de miliarde de dolari, în aprilie. La o zi după acel anunț, acțiunile Tesla s-au prăbușit cu peste 12%, acționarii întrebându-se cum va finanța preluarea Twitter, potrivit Insider

O perioadă dificilă pentru multimiliardar

Numai săptămâna trecută, acțiunile miliardarului au scăzut cu 14%, ștergând aproximativ 110 miliarde de dolari din evaluarea sa de piață, potrivit Bloomberg. „Atâta timp cât există afacerea Twitter și atâta timp cât acțiunile Tesla sunt în scădere, oamenii se tem că Musk va trebui să vândă mai multe acțiuni și că ar putea fi distras și nu ar mai acorda atâta atenție Tesla pe cât ar trebui”, a declarat pentru Bloomberg Gary Black, fondator și managing partner la ETF Future Fund LLC, un fond de investiții administrat activ, a declarat pentru Bloomberg.

 Vineri, a avut loc premiera unui nou documentar, „Elon Musk’s Crash Course”, care analizează răspunsul lui Musk la accidentele de mașină care ar fi fost cauzate de faptul că funcția de pilot automat din mașinile Tesla nu a funcționat corect.

În aceeași zi, Musk a declarat pe Twitter, fără a face referire la articolul din Insider sau la documentar, că a construit un „departament de litigii dure” la Tesla, care îi va raporta direct lui. El căuta candidați care să fie agresivi și care nu vor da înapoi. 

„Va fi sânge”, a scris el pe Twitter.