Infofinanciar > Lumea la zi > Autostradă blocată în Israel de protestatari. Guvernul Netanyahu este acuzat că reforma judiciară transformă țara în dictatură
Lumea la zi

Autostradă blocată în Israel de protestatari. Guvernul Netanyahu este acuzat că reforma judiciară transformă țara în dictatură

israel, sursa foto al jazeera
sursa foto al jazeera

Protestatarii au blocat ieșirea de pe autostrada Ayalon în timpul demonstrațiilor privind reforma judiciară joi dimineață, potrivit presei israeliene, anunță The Jerusalem Post. Mai mulți oameni au fost arestați.

Șoselele din Israel au fost închise circulației joi dimineață, în lumina celei de-a treia „Zile de perturbare” a națiunii, în timp ce israelienii din întreaga țară organizează proteste împotriva reformelor judiciare.

Organizatorii protestelor au raportat două arestări la punctul de schimb Kfar HaYarok, la nord de Tel Aviv. Se pare că demonstranții au fost arestați pentru tulburarea liniștii publice. Se pare că unul dintre cei arestați a fost identificat ca fiind David Enoch, profesor de drept la Universitatea din Tel Aviv.

Netanyahu – responsabilul neliniștii publice

Protestatarii din fața Ambasadei Marii Britanii au fost stropiți cu gaze lacrimogene, a relatat joi dimineață presa israeliană. Organizatorii demonstrației au raportat, de asemenea, că trei persoane au fost reținute pe strada Yaakov Dori din Tel Aviv, în urma unui incident cu spray cu piper, conform Jerusalem Post.

Liderii demonstrației au afirmat joi că a existat o tentativă de a călca un protestatar la intersecția Bet Yehoshua. „Așa cum a avertizat ieri președintele, suntem la un pas de un război civil”, au afirmat ei într-o declarație. „Cel care stârnește pasiunile este Benjamin Netanyahu – el este responsabil”.

Strada Ierusalim din B’nei Brak, de la strada Hebron până la strada Weinberg, este închisă circulației, având în vedere protestele, potrivit unei actualizări de joi dimineață a poliției israeliene.

Autostrada 2 a fost, de asemenea, închisă circulației în direcția sud joi dimineață începând din apropierea orașului Beit Herut, potrivit Walla! news. De asemenea, presa israeliană a relatat că Autostrada 4 a fost închisă în direcția sud începând cu orașul Even Yehuda.

Intersecția Namir din Tel Aviv a fost închisă și ea circulației joi dimineață, dar a început să se deschidă încet în jurul orei 10:20, potrivit KAN news. Poliția israeliană a raportat, de asemenea, că Piața HaSha’on din Tel Aviv a fost închisă.

Mai multe drumuri din Tel Aviv sunt blocate de protestatari

Începând cu ora 9.00, se așteaptă ca următoarele drumuri din Tel Aviv să fie închise:

Strada Kaplan din Tel Aviv, între Menachem Begin Rd. și Ibn Gvrion St. va fi închisă în ambele sensuri. În plus, traficul spre nord de la intersecția dintre Menachem Begin Rd. și Kaplan St. va fi închis; traficul va fi redirecționat.

Rampele podului HaShalom vor fi închise în direcția nord și sud – nu va fi posibilă ieșirea pe Autostrada 20 de acolo.

Traficul va fi închis în direcția sud de la intersecția Yigal Alon St. cu Yitzhak Sade Rd., precum și în direcția nord de la intersecția Yitzhak Sade Rd. cu HaMasger St.

Ce se întâmplă în Israel?

„Ziua întreruperii” a început mai devreme decât era planificat, joi dimineața, când zeci de artiști israelieni au pictat o linie roșie pe drumul spre Înalta Curte de Justiție din Ierusalim.

Lansând o altă zi de marșuri, demonstrații și închideri de drumuri în cadrul protestului național pentru reforma judiciară, demonstrația artiștilor reprezintă „legătura inseparabilă dintre un sistem judiciar independent și libertățile de exprimare prin artă, timp liber, cultură și sport”, conform organizatorilor protestului.

Cinci dintre artiști au fost arestați, a anunțat poliția israeliană. Protestatarii au precizat într-o declarație că vopseaua folosită a fost concepută special pentru demonstrație, menționând că este „ușor de acoperit”.

Studenții de la Universitatea din Tel Aviv au amplasat joi dimineață garduri de sârmă ghimpată la intrarea în universitate, potrivit unui raport al organizatorilor protestului. „Ridicăm o baricadă pentru a proteja libertatea de exprimare și libertatea presei”, au declarat organizatorii presei, „împotriva puterii neîngrădite pe care guvernul intenționează să o dobândească pentru el însuși în acest val de legislație.”

Rezerviștii iau parte la proteste

În altă parte în Israel, rezerviștii Marinei israeliene au blocat joi dimineața devreme intrarea în portul Haifa pentru navele comerciale. „Marina nu va naviga într-o dictatură”, scria pe pancartele atârnate pe bărcile rezerviștilor. S-a raportat că blocajele au fost eliminate la ora 10:15 dimineața.

Presa israeliană a relatat joi dimineață că rezerviștii din FDI au încercat să deschidă un birou de recrutare militară în fața primăriei din B’nei Brak, ca parte a eforturilor lor de protest față de reforma judiciară. Rezerviștii au fost citați de Maariv, care a declarat: „Am venit să transferăm povara înrolării către populația ultraortodoxă, deoarece dacă va exista o dictatură, va trebui să venim aici și să ne înrolăm [soldații]. Repetăm că, fără democrație, nu există ‘Armata Poporului'”.

De asemenea, joi dimineață, aproximativ 150 de rezerviști militari, inclusiv locotenent-colonelul Alon Even-Chen, au înființat un „post de pază” în fața Tribunalului din Rehovot, potrivit presei israeliene.

Copii și părinți israelieni au organizat, de asemenea, un protest joi dimineață în Piața HaBima din Tel Aviv.

Nu sunt pregătiți să trăiască într-o dictatură

„Guvernul Netanyahu a decis să treacă în viteza a cincea, cu scopul de a răsturna democrația israeliană în haos”, au declarat liderii protestului, citați de N12.

„Perturbările sunt efectuate de zeci de mii de bărbați și femei israelieni care nu sunt pregătiți să trăiască într-o dictatură”, au declarat organizatorii protestelor.

Vor exista mai multe centre de protest, în nordul, sudul și centrul țării. De asemenea, vor avea loc demonstrații în fața diferitelor ambasade.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.