Infofinanciar > Lumea la zi > Noul guvern al Israelului propune o reformă care ar slăbi Curtea Supremă. Netanyahu poate avea imunitate judiciară
Lumea la zi

Noul guvern al Israelului propune o reformă care ar slăbi Curtea Supremă. Netanyahu poate avea imunitate judiciară

Benjamin Netanyahu, Sursă foto: Reuters
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului Sursă foto: Reuters

Noul ministru israelian al justiției, Yariv Levin, și-a prezentat miercuri seară planul de reforme judiciare. Printre modificări se numără adăugarea unei clauze „derogatorii” care ar permite parlamentului să amâne verdictele Curții Supreme.

Schimbarea, care a fost prezentată presei și care urmează a fi dezbătută în parlament la o dată care nu a fost stabilită încă, intenționează să acorde mai multă autoritate aleșilor în detrimentul instanțelor și vine în contextul în care premierul Benjamin Netanyahu se confruntă cu mai multe procese de corupție.

Parlamentul, deasupra Curții Constituționale

Cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului a fost înființat săptămâna trecută de Benjamin Netanyahu, după alegerile din noiembrie și lungi discuții cu partidele ultraortodoxe și de extremă dreapta. Principalul lor obiectiv este să revizuiască instanța.

„Există judecători, dar există şi un parlament şi un guvern (…) Iar democraţia este în pericol când votăm în urne, dar de fiecare dată oameni nealeşi decid pentru noi”, a declarat Levin presei.

Principala modificare propusă este adăugarea unei așa-numite „dispoziții derogatorii”, care ar permite parlamentului să anuleze o hotărâre a Curții Supreme cu un vot cu majoritate simplă.

În Israel, unde nu există o constituție scrisă, o lege aprobată de legislativ poate fi anulată de cea mai înaltă instanță dacă se stabilește că aceasta încalcă legile fundamentale ale țării. Prin introducerea unei „dispoziții de derogare”, parlamentul ar putea reinstala o normă care a fost anulată de instanțe.

”O lege adoptată de parlament nu mai poate fi anulată de un judecător”, a declarat Levin, potrivit AFP, citată de Digi24.

Noua reformă, foarte convenabilă pentru Netanyahu

Analiștii au remarcat că includerea unei „dispoziții derogatorii” ar permite ca decizia de anulare a procesului să fie menținută, asta în cazul în care deputații ar vota pentru acordarea imunității judiciare lui Netanyahu, iar Curtea Supremă ar invalida ulterior acest vot.

Metoda de alegere a judecătorilor, care sunt acum aleși de un grup de judecători, adjuncți și avocați care lucrează sub conducerea ministrului justiției, este o altă componentă crucială a modificării propuse. Levin sugerează să se acorde deputaților mai multă influență în aceste alegeri pentru a „pune capăt alegerii judecătorilor de către colegii lor”.

Yair Lapid, liderul opoziției a scris un mesaj pe Twitter în care critica reforma propusă de Levin, susținând că aceasta , „pune în pericol întregul sistem juridic al statului Israel”.