Infofinanciar > Lumea la zi > BBC: Proteste istorice în Israel! Guvernul lui Netanyahu pune în pericol democrația țării
Lumea la zi

BBC: Proteste istorice în Israel! Guvernul lui Netanyahu pune în pericol democrația țării

israelieni protestând reforma judiciară a lui netanyahu
sursa foto TNYT

Sute de mii de israelieni s-au adunat împotriva planurilor guvernului de revizuire a sistemului judiciar, în ceea ce organizatorii spun că sunt cele mai mari proteste de stradă din istoria țării.

Premierul Benjamin Netanyahu spune că schimbările, care ar reduce puterea instanțelor, vor restabili echilibrul între ramurile guvernului. Opozanții spun că acestea amenință democrația. La unul dintre mitingurile de sâmbătă, liderul opoziției Yair Lapid a declarat că aceasta este „cea mai mare criză” a Israelului.

Într-o altă evoluție separată, trupele israeliene au împușcat duminică trei palestinieni înarmați în apropiere de orașul Nablus din Cisiordania, a anunțat armata israeliană. Aceasta a precizat că atacatorii au tras asupra unui post al armatei israeliene. Oficialii palestinieni nu au comentat incidentul. În ultimele luni a avut loc o creștere accentuată a violențelor între palestinieni și Israel.

Cea mai mare demonstrație din istoria Israelului

Sâmbătă, organizatorii protestelor au declarat că până la 500.000 de manifestanți au ieșit pe străzile din Israel, în ceea ce ziarul Haaretz a numit „cea mai mare demonstrație din istoria țării”. Aproximativ 200.000 de persoane au venit la Tel Aviv, multe dintre ele purtând steagul național al Israelului.

Protest în Israel

Protest în Israel, sursă foto: Twitter.com

Tamir Guitsabri, care a mărșăluit în oraș, a declarat pentru Reuters: „Nu este o reformă judiciară. Este o revoluție care [face] ca Israelul să treacă la o dictatură totală și vreau ca Israelul să rămână o democrație pentru copiii mei”. Protestatarii l-au aplaudat pe șeful poliției, Amichai Eshed, în timp ce acesta trecea prin miting. Guvernul lui Netanyahu a încercat anterior să îl demită pe comandantul districtului, dar mișcarea a fost blocată de procurorul general al țării. Sâmbătă, o mulțime record de 50.000 de persoane a mărșăluit în orașul Haifa din nordul țării, în ceea ce a fost a zecea săptămână consecutivă de proteste la nivel național împotriva planurilor guvernului. Vorbind în orașul Be’er Sheva din sud, Lapid a avertizat că țara se confruntă cu o criză fără precedent.

Israelul se dezbină din înauntru

„Un val de terorism ne lovește, economia noastră se prăbușește, banii fug din țară. Iranul tocmai a semnat ieri un nou acord cu Arabia Saudită. Dar singurul lucru de care se preocupă acest guvern este zdrobirea democrației israeliene”, a spus el. Reformele vizează să ofere guvernului ales o influență decisivă asupra alegerii judecătorilor și să limiteze capacitatea Curții Supreme de a se pronunța împotriva executivului sau de a anula legislația.

Problema a provocat diviziuni profunde în societatea israeliană și, în mod semnificativ, a făcut ca rezerviștii, coloana vertebrală a armatei israeliene, să amenințe că vor refuza să servească ca o modalitate de a-și arăta opoziția.

Lunea trecută, într-o mișcare fără precedent, zeci de piloți de vânătoare în rezervă dintr-o escadrilă de elită a Forțelor Aeriene israeliene au declarat că nu se vor prezenta la antrenament. Ulterior, aceștia au revenit asupra cursului și au fost de acord să participe și să poarte discuții cu comandanții lor.

Joi, protestatarii au blocat drumurile și au încercat să-l împiedice pe Netanyahu să părăsească țara cu avionul. Ulterior, acesta a decolat spre Roma. Guvernul a rămas ferm în fața revoltei, susținând că protestele sunt alimentate de adversarii politici. Criticii spun că reformele planificate, care au trecut deja prin parlament, vor politiza sistemul judiciar și ar putea duce la un guvern autoritar. Netanyahu afirmă că reformele sunt menite să împiedice instanțele să-și depășească puterile și că au fost votate de populația israeliană la ultimele alegeri, informează BBC.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.