Infofinanciar > Lumea la zi > „Atac terorist” sau propagandă? Un grup de ucraineni ar fi trecut granița pentru a „elibera” cu forța soldații ruși
Lumea la zi

„Atac terorist” sau propagandă? Un grup de ucraineni ar fi trecut granița pentru a „elibera” cu forța soldații ruși

Vladimir Putin Sursa foto G4Media.ro
Sursa foto G4Media.ro

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia a fost lovită de un „atac terorist” în regiunea sudică Briansk, la granița cu Ucraina, și a promis să nimicească ceea ce a spus că este un grup de sabotaj ucrainean care a tras asupra civililor.

Ucraina a acuzat Rusia că a organizat o falsă „provocare”, dar a părut, de asemenea, să sugereze că o anumită formă de operațiune a fost într-adevăr efectuată de partizanii anti-guvernamentali.

Pe fondul rapoartelor de bombardamente și sabotaje sporadice, regiunile de frontieră ale Rusiei au devenit din ce în ce mai volatile de când Moscova a invadat Ucraina în urmă cu un an. Putin, într-un discurs televizat, a acuzat grupul că a deschis focul asupra civililor aflați într-o mașină, inclusiv asupra unor copii. Guvernatorul din Briansk, Alexander Bogomaz, a declarat că atacul a ucis două persoane și a rănit un băiat de 11 ani.

„Sabotorii” ar vrea să distrugă „istoria și limba” Rusiei

„Ei nu vor obține nimic. Îi vom zdrobi”, a declarat Vladimir Putin, afirmând că grupul era format din genul de oameni care doreau să răpească Rusiei istoria și limba sa. Mai târziu în cursul zilei, patru membri ai Gărzii Naționale a Rusiei au fost răniți când mașina lor a intrat într-o mină în satul Sușani, chiar peste granița cu Ucraina, a declarat Alexander Chinstein, un parlamentar federal de rang înalt. Cei patru participaseră la o operațiune de securizare a regiunii, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram.

Serviciul de securitate FSB a declarat inițial că armata și FSB încercau să lichideze „un grup înarmat de naționaliști ucraineni” care trecuseră granița. Ulterior, acesta a declarat că situația era sub control și că a fost găsit un număr mare de dispozitive explozive, în timp ce se desfășurau operațiuni de deminare. Nu a menționat rapoartele anterioare ale agențiilor de presă de stat potrivit cărora ar fi fost luați ostatici.

În două videoclipuri care circulă online, niște bărbați înarmați care se autointitulează „Corpul voluntarilor ruși” au declarat că au trecut granița pentru a lupta împotriva a ceea ce ei numesc „regimul sângeros al Putinitei și al Kremlinului”. Descriindu-se drept „eliberatori” ruși, bărbații au făcut apel la ruși să ia armele și să se răscoale împotriva autorităților.Bărbații însă purtau haine complet curate și nu păreau că ar fi luptat de ceva vreme. De asemenea, discursul sună robotizat și repetat, ceea ce i-a împins pe mulți să creadă diferite teorii: ostatici luați și obligați să spună aceste lucrurui, membrii ai armatei ruseși în deghizare, etc. Ei au declarat că nu au deschis focul asupra civililor. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că agențiile de aplicare a legii vor stabili cine este responsabil.

Kievul acuză Moscova de „provocare”

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliac a scris pe Twitter: „Povestea despre un grup de sabotaj ucrainean în RF (Federația Rusă – n.r.) este o provocare deliberată clasică”. El a spus că Rusia „vrea să își sperie poporul pentru a justifica atacul asupra unei alte țări și sărăcia în creștere după anul de război”. Un purtător de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene a sugerat că alcătuirea grupului de sabotaj este un semn de conflict intern.

„Aceștia sunt oameni care, cu armele în mâini, luptă împotriva regimului Putin și a celor care îl susțin… Poate că rușii vor începe să se trezească”, a declarat Andrii Iusov pentru postul ucrainean Hromadske. Serviciile de informații militare britanice au declarat miercuri că Rusia lansează atacuri cu drone asupra Ucrainei din regiunea Briansk, care se află în nordul Ucrainei și este mai aproape de capitala Kiev decât alte locuri de lansare.

Rusia a mai acuzat anterior sabotori ucraineni că s-au infiltrat în Briansk. În decembrie, FSB a declarat că un „grup de sabotaj” a fost „lichidat” în timp ce încerca să intre în regiune. Putin a spus FSB-ului în această săptămână că trebuie să își intensifice garda împotriva spionajului și a ceea ce el a numit amenințări teroriste care emană din Ucraina și din Occident, scrie Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.