Lumea la zi

Atac cu dronă asupra unui vas petrolier deținut de un miliardar israelian! Vina a fost îndreptată asupra Iranului

Atac cu dronă asupra unui vas petrolier deținut de un miliardar israelian! Vina a fost îndreptată asupra Iranului
sursa foto sky news

O navă petrolieră, deținută de un miliardar israelian, a fost lovită de o dronă purtătoare de bombe în largul coastelor Omanului, pe fondul tensiunilor sporite cu Iranul, a declarat miercuri un oficial din domeniul apărării. Iranul a negat imediat acuzațiile legate de posibilul atac.

Atacul a avut loc marți seară în largul coastei Omanului, în Marea Arabă, la granița cu Iranul. Oficialul a identificat nava atacată ca fiind petrolierul Pacific Zircon, operat de Eastern Pacific Shipping, cu sediul în Singapore, care este o companie deținută în ultimă instanță de miliardarul israelian Idan Ofer.

United Kingdom Maritime Trade Operations, o organizație militară britanică din regiune care monitorizează transportul maritim, a declarat pentru AP: „Suntem conștienți de un incident și acesta este investigat în acest moment”, potrivit CNBC.

Atacul este considerat a provocare din partea Iranului

Petrolierul transporta 42.000 de tone de motorină și se îndrepta spre Buenos Aires, potrivit lui Samir Madani, cofondator al site-ului Tanker Trackers, o firmă de cercetare online în domeniul transportului maritim petrolier.

Oficialul israelian a declarat pentru AFP că lovitura asupra petrolierului a fost „o provocare iraniană” care a avut ca scop „perturbarea mediului” înainte de deschiderea Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, de duminică.

Oficialul, care a cerut să rămână anonim, a declarat că atacul a fost efectuat cu „aceleași drone pe care iranienii le vând rușilor pentru a fi folosite în Ucraina… Shahed 136”, un avion fără pilot echipat cu un focos nuclear, relatează France24.

„Există unele avarii minore la corpul navei, dar nu există scurgeri de încărcătură sau pătrundere de apă”, a precizat compania care este deținută de miliardarul israelian Idan Ofer , unul dintre cei doi fii ai magnatului de transport maritim Sammy Ofer, care a murit în 2011.

Oficialul israelian a respins sugestiile potrivit cărora atacul asupra vasului deținut parțial de Idan Ofer ar însemna „o victorie iraniană” împotriva Israelului. Deși nimeni nu a revendicat imediat responsabilitatea pentru atac, suspiciunea a căzut imediat asupra Iranului. Teheranul și Israelul sunt angajate de ani de zile într-un război din umbră în Orientul Mijlociu, unele atacuri cu drone vizând nave asociate cu Israelul care călătoresc în regiune.

Tensiunile dintre Iran și SUA

De asemenea, SUA au acuzat Iranul pentru o serie de atacuri care au avut loc în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite în 2019. Teheranul începuse atunci să își intensifice programul nuclear în urma retragerii unilaterale a SUA din acordul său atomic cu puterile mondiale.

Iranul a fost învinuit și pentru un atac cu dronă din 29 iulie 2021, asupra unui petrolier legat de Israel care naviga în largul coastelor Omanului, MV Mercer Street, care a ucis un fost soldat britanic și un cetățean român. Teheranul a negat responsabilitatea pentru acel atac.

Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania au înaintat o moțiune către organismul de supraveghere nucleară al ONU în care cenzurează Iranul pentru lipsa de cooperare cu agenția, au declarat diplomați pentru AFP în această săptămână.

„Riscul de atacuri împotriva infrastructurilor de transport maritim și energetic în regiunea extinsă crește în principal din cauza lipsei de progrese în diplomația nucleară americano-iraniană”, a declarat Torbjorn Soltvedt, analist pentru Orientul Mijlociu la compania de informații despre riscuri Verisk Maplecroft. O decizie a Washingtonului de a aplica mai multe sancțiuni de presiune asupra Teheranului a exacerbat riscul unor noi atacuri, a spus Soltvedt.