Lumea la zi

SUA nu cred că racheta căzută în Polonia a fost lansată de Rusia! Biden: „Este puțin probabil”

Biden Sursa foto Black News
Sursă foto: Council on Foreign Relations

Oficialii americani au declarat că primele constatări sugerează că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești care se apropia. Președintele Joe Biden a declarat, de asemenea, că este „puțin probabil” ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia.

Biden a vorbit după ce a convocat miercuri dimineață, în Indonezia, o reuniune „de urgență” a liderilor Grupului celor Șapte și NATO pentru consultări privind explozia care a ucis două persoane în estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina.

„Există informații preliminare care contestă acest lucru”, a declarat Biden reporterilor când a fost întrebat dacă racheta a fost lansată din Rusia. „Este puțin probabil, în liniile traiectoriei, că a fost trasă din Rusia, dar vom vedea”.

Acest lucru pare să fie crezut de americani, în contextul în care marți a avut loc o salvă zdrobitoare împotriva infrastructurii electrice din Ucraina. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să discute public despre acest subiect.

Ucraina păstrează încă stocuri de armament de producție ex-sovietică și rusă, inclusiv sistemul de rachete de apărare aeriană S-300.

Unitatea NATO

Președintele, care a fost trezit peste noapte de personal cu vestea exploziei rachetei în timp ce se afla în Indonezia pentru summitul Grupului celor 20, l-a sunat miercuri dimineață pe președintele polonez Andrzej Duda pentru a-și exprima „profundele condoleanțe” pentru pierderea de vieți omenești. Biden a promis pe Twitter „sprijinul deplin al SUA și asistență pentru ancheta din Polonia” și „a reafirmat angajamentul de fier al Statelor Unite față de NATO”, scriu cei de la AP News.

Biden a declarat că i-a informat pe aliați despre conversațiile sale cu Duda și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și că a existat o „unanimitate totală între cei prezenți la masă” pentru a sprijini ancheta poloneză privind explozia.

„Mă voi asigura că vom afla exact ce s-a întâmplat”, a spus Biden. „Și apoi vom stabili în mod colectiv următorul pas pe măsură ce vom investiga”.

Întâlnindu-se la o masă rotundă mare într-o sală de bal din hotelul său, președintele american i-a primit pe liderii G-7, din care fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Uniunea Europeană, alături de președintele Consiliului European și de prim-miniștrii aliaților din NATO, Spania și Olanda.

Biden a avut ulterior o întâlnire separată cu noul prim-ministru britanic Rishi Sunak, în prima lor conversație extinsă de la preluarea mandatului luna trecută.

„Vom continua să sprijinim Ucraina atâta timp cât Rusia își continuă agresiunea”, a declarat Biden alături de Sunak, adăugând că este „bucuros că suntem pe aceeași lungime de undă” în ceea ce privește susținerea Ucrainei.

Polonezii sunt precauți

O declarație a Ministerului polonez de Externe a identificat racheta ca fiind fabricată în Rusia. Însă președintele Poloniei, Duda, a fost mai precaut în privința originii acesteia, spunând că oficialii nu știu cu siguranță cine a tras cu ea sau unde a fost fabricată. El a spus că a fost „cel mai probabil” fabricată în Rusia, dar acest lucru este încă în curs de verificare. Dacă se confirmă, ar fi pentru prima dată de la invazia Ucrainei când o armă rusească a căzut asupra unei țări NATO.

Biden a mai spus că liderii au condamnat „ultima serie de atacuri cu rachete rusești”, referindu-se la loviturile rusești confirmate în ultimele zile care au vizat rețeaua electrică a Ucrainei și au provocat pene de curent pe scară largă.

„În momentul în care lumea s-a reunit la G-20 pentru a îndemna la de-escaladare, Rusia continuă să escaladeze în Ucraina, în timp ce noi ne întâlnim”, a spus Biden. „Au fost zeci și zeci de atacuri cu rachete în vestul Ucrainei”, a mai adăugat acesta.

Biden și aliații săi își propuseseră să izoleze Rusia la summitul G-20, iar comunicatul final al grupului trebuia să arate că „majoritatea” națiunilor din G-20 condamnă invazia Rusiei.