Lumea la zi

Iranul ar trebui să se aștepte la noi sancțiuni din partea UE, spune cancelarul german Olaf Sholz

Olaf Scholz - sursa foto - hotnews.ro
sursa foto - hotnews.ro

Iranul ar trebui să se aștepte la mai multe sancțiuni din partea UE, a declarat sâmbătă liderul Germaniei, adăugând că țara sa se află „umăr la umăr cu poporul iranian”.

Cancelarul german Olaf Scholz a criticat vehement guvernul iranian pentru reprimarea sângeroasă a protestelor, declanșate de moartea lui Mahsa Amini la 16 septembrie.

Scholz a declarat că protestele nu mai sunt „doar o chestiune de coduri vestimentare”, ci s-au transformat într-o luptă pentru libertate și justiție.

Tulburările au început când Amini a murit după ce a fost reținută de poliția iraniană pentru că nu ar fi purtat hijab-ul corespunzător. Aceasta s-a transformat într-una dintre cele mai mari și mai semnificative provocări din istoria guvernului islamic al Iranului.

Olaf Scholz anunță noi sancțiuni pentru Iran

Comentariile lui Scholz au loc înaintea unei reuniuni a UE de luni, în cadrul căreia miniștrii de externe vor lua în considerare aplicarea de noi sancțiuni Iranului din cauza represiunii violente a acestuia, precum și furnizarea de drone forțelor rusești din Ucraina.

Mulți au cerut Occidentului să își intensifice eforturile de susținere a protestatarilor și să sancționeze guvernul iranian, inclusiv prin expulzarea diplomaților lor și închiderea ambasadelor.

Un diplomat european, care a vorbit cu AFP sub rezerva anonimatului, a declarat că aproximativ 30 de persoane ar urma să fie sancționate de către bloc. Este probabil ca acestea să fie persoane din interiorul regimului sau persoane care au legături cu guvernul.

Reprimare violentă a protestelor în Iran

Cel puțin 326 de protestatari, inclusiv 43 de copii și 25 de femei, au fost uciși în Iran, potrivit cifrelor publicate sâmbătă de Iran Human Rights. Este probabil ca numărul real să fie mult mai mare, multe dintre decese nefiind raportate.

Liderul german a lăudat protestele conduse de femei din Iran, care au cuprins întreaga țară.

„Abia putem începe să ne imaginăm cât de mult curaj este nevoie pentru asta”, a spus Scholz în discursul său video săptămânal, conform Euronews.

„Mai mult de 300 de morți, zeci de condamnări la moarte și peste 14.000 de arestări. Până în prezent. Cei care demonstrează împotriva opresiunii din Iran își riscă viața și, adesea, și viețile celor dragi – și se confruntă cu perspectiva torturii și a deceniilor de închisoare.”

Oamenii din Germania cu rădăcini iraniene sunt îngrijorați pentru rudele lor și sunt „îngroziți și dezgustați de ceea ce regimul mullahilor le face demonstranților”, a continuat cancelarul.

„Este clar că guvernul iranian este singurul responsabil pentru acest val de violențe”.

272.000 de persoane de origine iraniană trăiesc în Germania, potrivit Oficiului Federal de Statistică din Germania.

Iranul, implicat în războiul din Ucraina

Transferurile de drone din Iran către Rusia vor fi, de asemenea, discutate, a declarat oficialul european anonim, citat de AFP.

Kievul și aliații săi occidentali au acuzat Rusia că a folosit drone de fabricație iraniană în ultimele săptămâni pentru a efectua atacuri paralizante în Ucraina, provocând pene de curent intermitente și penurii de apă în întreaga țară.

La sfârșitul săptămânii trecute, Iranul a recunoscut că a furnizat Rusiei drone pentru prima dată, dar a susținut că acestea au fost expediate înainte de izbucnirea războiului.

Iranul a negat că a furnizat arme Rusiei, susținând că este o parte neutră în conflict.