Lumea la zi

G7 a convenit asupra plafonului pentru petrolul rusesc! Cât va costa un baril

Gazoduct, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

G7 se pregătește să anunțe un plafon pentru petrolul rusesc și urmărește un preț de 65-70 de dolari pe baril, potrivit unor persoane familiare cu negocierile. Ambasadorii UE discută astăzi propunerea, deoarece trebuie să semneze planul cât mai curând posibil. Embargoul UE asupra petrolului rusesc intră în vigoare la 5 decembrie.

Nivelul plafonului propus este mult mai mare decât costurile de producție ale Rusiei și, de asemenea, mai mare decât ceea ce sugerase anterior secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, care era de aproximativ 60 de dolari pe baril.

La reuniunea ambasadorilor UE, Polonia și Ungaria au ridicat obiecții față de planurile de plafonare a prețurilor, potrivit celor două persoane, care au vorbit sub protecția anonimatului. Varșovia indicase anterior că dorea ca plafonul să fie mai aproape de 20 de dolari pe baril, ceea ce l-ar apropia de costurile de producție ale petrolului rusesc și, astfel, ar aduce mai multe prejudicii fondului de război al Kremlinului.

Polonia dorește, de asemenea, ca plafonul să fie însoțit de un nou pachet de sancțiuni. Discuțiile privind plafonarea prețului la petrol continuă miercuri după-amiază, scriu cei de la Politico.

Ce se întâmplă cu gazele naturale

Marți, membrii Comisiei Europene au propus să plafoneze preţul gazelor naturale la 275 de euro pentru un Megawatt oră. Acest lucru se va face printr-un mecanism temporar care va permite plafonarea preţului angro pe piaţa de referinţă la gaze naturale din Uniunea Europeană.

La sfârșitul lunii octombrie, liderii statelor membre au decis să facă front comun pentru a limita creşterea explozivă a preţurilor la energie. Astfel, aceștia au cerut Comisiei Europene să pregătească un astfel de „mecanism”, în ciuda reticenţelor exprimate de unele state membre, în special Germania, care se tem că plafonarea va perturba aprovizionarea cu gaze a statelor europene.

În ce constă mecanismul

„Mecanismul de corectare a pieţei” va fi discutat joi de miniştrii europeni ai Energiei reuniţi la Bruxelles. Acesta se va activa automat atunci când preţurile de la hub-ul olandez TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro peste preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.

De aceea, atunci când aceste două condiții vor fi îndeplinite, Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) va publica imediat un aviz de corectare a pieţei în Jurnalul Oficial al UE, fapt ce va duce din ziua următoare la neautorizarea tranzacțiilor cu preţuri mai mari de 275 de euro.

Însă, pe parcursul anului 2022, preţurile la TTF au depăşit acest nivel doar pentru o scurtă perioadă la sfțrșitul lunii august, când au atins un vârf de 350 de euro, scriu cei de la Bursa.

„Nu este vorba de intervenţii pe piaţă pentru a fixa preţurile la nivele scăzute artificial, este un mecanism de ultim record pentru a împiedica episoadele de preţuri excesive care nu sunt în linie cu tendinţele mondiale şi realitatea de pe piaţă”, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.