Lumea la zi

REUTERS: Răzbunarea Beijingului! China suspendă eliberarea de vize în Japonia și Coreea de Sud

china și japonia, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

China a suspendat marți eliberarea de vize pe termen scurt în Coreea de Sud și Japonia, după ce a anunțat că va lua măsuri de retorsiune împotriva țărilor care au cerut teste COVID-19 negative pentru călătorii chinezi.

Beijingul a renunțat la carantina obligatorie pentru sosiri și a permis reluarea călătoriilor peste granița sa cu Hong Kong începând de duminică, eliminând ultimele restricții majore din cadrul regimului „zero-COVID”, pe care a început brusc să îl desființeze la începutul lunii decembrie, după proteste istorice împotriva restricțiilor.

Însă, virusul se răspândește nestingherit în rândul celor 1,4 miliarde de locuitori, iar îngrijorările legate de amploarea și impactul epidemiei au determinat Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite și alte țări să ceară teste COVID negative pentru călătorii din China.

În prima măsură de retorsiune, ambasada chineză din Coreea de Sud a suspendat eliberarea de vize pe termen scurt pentru vizitatorii sud-coreeni. Aceasta va ajusta această politică în funcție de ridicarea „restricțiilor de intrare discriminatorii” ale Coreei de Sud împotriva Chinei, a declarat ambasada pe contul său oficial WeChat.

Japonia a înăsprit regulile COVID-19 pentru călătorii care vin direct din China

Ambasada Chinei din Japonia a anunțat ulterior o măsură similară, afrimând că misiunea și consulatele sale au suspendat eliberarea de vize începând de marți. Comunicatul ambasadei nu a precizat când vor fi reluate. Măsura a fost luată la scurt timp după ce Japonia a înăsprit regulile COVID-19 pentru călătorii care vin direct din China, impunând un rezultat negativ al unui test PCR efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de plecare, precum și un test negativ la sosirea în Japonia.

Odată cu virusul lăsat liber, China a încetat să mai publice cifrele zilnice de infectare. Aceasta a raportat cinci sau mai puține decese pe zi de la schimbarea de politică, cifre care au fost contestate de Organizația Mondială a Sănătății și care nu sunt în concordanță cu furnizorii de servicii funerare care raportează o cerere în creștere.

Unele guverne și-au exprimat îngrijorarea cu privire la transparența datelor de la Beijing, în condițiile în care experții internaționali preconizează cel puțin 1 milion de decese în China în acest an. Washingtonul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la viitoarele potențiale mutații ale virusului. Beijing respinge criticile referitoare la datele sale ca fiind încercări motivate politic de a defăima „succesul” său în gestionarea pandemiei și a declarat că orice viitoare mutații vor fi probabil mai infecțioase, dar mai puțin dăunătoare.

„De la izbucnirea epidemiei, China a avut o atitudine deschisă și transparentă”, a declarat Wang, de la Ministerul de Externe. Dar, pe măsură ce infecțiile cresc în vastul hinterland rural al Chinei, mulți, inclusiv victimele în vârstă, pur și simplu nu se deranjează să se testeze.

Un articol din Health Times, o publicație administrată de People’s Daily, ziarul oficial al Partidului Comunist de guvernământ, a citat mai mulți oficiali care au declarat că infecțiile au scăzut în capitala Beijing și în mai multe provincii chineze. Oficialii din Shenzhen, o putere tehnologică din sudul țării, au anunțat marți că orașul a depășit, de asemenea, vârful.

În provincia estică Jiangsu, vârful a fost atins la 22 decembrie

Kan Quan, directorul Biroului de prevenire și control al epidemiilor din provincia Henan, a declarat că aproape 90% dintre persoanele din această provincie centrală cu 100 de milioane de locuitori au fost infectate până la 6 ianuarie. În provincia estică Jiangsu, vârful a fost atins la 22 decembrie, în timp ce în provincia vecină Zheijiang „primul val de infecții a trecut fără probleme”, au declarat oficialii.

Piețele financiare au privit cele mai recente restricții la frontieră ca pe un simplu inconvenient, iar yuanul a atins un maxim al ultimelor aproape cinci luni. Cu toate că zborurile zilnice în și din China sunt încă la o zecime din nivelurile de dinainte de COVID, întreprinderile din Asia, de la proprietarii de magazine sud-coreene și japoneze la operatorii de autobuze turistice thailandezi și grupurile K-pop au sărbătorit perspectiva unui număr mai mare de turiști chinezi, potrvivit reuters.com.

Ca un nou semn de deschidere, Aeroportul Internațional Daxing din Beijing va relua să primească zboruri internaționale pentru prima dată în aproape trei ani începând cu 17 ianuarie, împreună cu Aeroportul Internațional Beijing Capital.

Cumpărătorii chinezi au cheltuit 250 de miliarde de dolari pe an în străinătate înainte de COVID.

CRITICILE PFIZER

Regulile de frontieră nu au fost singurul conflict COVID care a apărut în China.Presa de stat a atacat Pfizer Inc (PFE.N) din cauza prețului pentru tratamentul COVID Paxlovid. „Nu este un secret că forțele de capital american au acumulat deja o avere destul de mare din lume prin vânzarea de vaccinuri și medicamente, iar guvernul american a coordonat tot timpul”, a declarat tabloidul naționalist Global Times într-un editorial.

Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a declarat luni că firma poartă discuții cu autoritățile chineze cu privire la un preț pentru Paxlovid, dar nu și cu privire la acordarea de licențe pentru o versiune generică în China.

Schimbarea bruscă de curs a politicii chineze privind COVID a surprins multe spitale nepregătite, în timp ce orașele mai mici au fost lăsate în situația de a se lupta pentru a obține medicamente antifebrile de bază.

Yu Weishi, președintele Youcare Pharmaceutical Group, a declarat pentru Reuters că firma sa și-a mărit de cinci ori producția de medicamente antifebrile, ajungând la un milion de cutii pe zi în ultima lună.