Infofinanciar > Lumea la zi > Utilizarea armelor nucleare de către Putin criticată de prim-ministrul japonez născut la Hiroshima. Kishida: „Ar fi un atac ostil împotriva întregii omeniri”
Lumea la zi

Utilizarea armelor nucleare de către Putin criticată de prim-ministrul japonez născut la Hiroshima. Kishida: „Ar fi un atac ostil împotriva întregii omeniri”

Germania si Japonia Sursa foto The Japan Times
Sursa foto: The Japan Times

Premierul japonez, Fumio Kishida, alături de Frank-Walter Steinmeier, președintele german, au decis să coordoneze pozițiile referitoare la conflictul din Ucraina. Cei doi au spus că vor menține sancțiunile asupra Moscovei. De asemenea, prim-ministrul japonez a vorbit despre un posibil atac nuclear, având în vedere faptul că el s-a născut la Hiroshima.

Acesta a trimis avertizări oficialilor ruși referitoare la utilizarea armelor nucleare. Acesta a susținut că o astfel de decizie ar fi un act rău asupra întregii omeniri.

Oficialul japonez critică un atac nuclear al lui Putin

„Acum simt importanţa colaborării noastre strânse( cu Germania). Dacă Rusia ar urma să folosească arme nucleare, acesta ar fi un act ostil împotriva întregii omeniri. Comunitatea internaţională nu ar tolera niciodată aşa ceva”, a declarat acesta.

Acesta a spus că orașul său natal, Hiroshima, dar și Nagasaki au fost lovite în cel de-al Doilea Război Mondial de bombe atomice ale Statelor Unite. Primul oraș lovit a fost Hiroshima la data de 6 august 1945, bomba atomică fiind numită „Little Boy”. Nagasaki  a fost lovit trei zile mai târziu de către „Fat Man”. Totuși, aceste atacuri nu au fost atât e importante din punct de vedere militar, cât au însemnat din punct de vedere politic.

Președintele german a spus, de asemenea, că presiunile asupra Moscovei ar trebui intensificate, conform digi24.ro.

Germania critică atacurile Rusiei din Ucraina

„Ceea ce face Rusia este un atac asupra dreptului internaţional, asupra ordinii internaţionale bazate pe reguli, ca întreg”, a spus acesta.

El a ținut să mulțumească oficialului japonez pentru poziția adoptată față de agresiunea neprovocată din Ucraina. Steinmeier a transmis faptul că „într-o lume globalizată niciun conflict nu mai este regional, întrucât consecințele se simt la nivel global”.

„Încrederea între cele două democraţii care sunt unite în valorile lor este mai necesară ca niciodată în aceste vremuri”, a adăugat oficialul german.

În momentul actual, Germania deține președinția prin rotație a Grupului G7. Această funcție urmează să fie luată de către Japonia de la data de 1 ianuarie. Următorul summit al grupului va avea loc la Hiroshima în luna mai  a anului viitor.

Germania și Japonia, într-o strânsă colaborare

Kishida și Steinmeier au discutat, de asemenea, despre cooperarea lor în vederea realizării unui Indo-Pacific liber și deschis. Aceasta este o viziune promovată de Japonia și de Statele Unite, într-o contracarare voalată a puterii militare a Chinei care crește în regiunea asiatică.

Tokyo și Berlin au împărtășit opinia că securitatea Europei este inseparabilă de cea a Asiei. Kishida a devenit primul prim-ministru japonez care a participat la un summit al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în iunie.

Joi, guvernele japonez și german vor purta discuții de securitate „doi plus doi” în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe din cadrul G7, programată timp de două zile până vineri în orașul Munster din vestul Germaniei.