Lumea la zi

Armata rusă avansează asupra orașului ucrainean Bahmut! Au cucerit deja două localități vecine

defense.ro
Sursa defense.ro

Serviciul de informații externe al Germaniei (BND) a exprimat îngrijorarea cu privire la pierderile suferite de armata ucraineană în confruntările cu forțele ruse în orașul Bahmut din estul Ucrainei, conform unui raport publicat vineri de către revista germană Der Spiegel.

Potrivit raportului BND, armata ucraineană înregistrează pierderi mari în fiecare zi, numărul acestora fiind de ordinul a trei cifre, informație comunicată unui grup de parlamentari din Bundestag care se ocupă de probleme de securitate într-o întâlnire secretă săptămâna aceasta.

Consecințele capturării orașului Bahmut 

Capturarea oraşului Bahmut de către forțele ruse ar avea consecințe semnificative, deoarece ar permite Rusiei să facă progrese suplimentare în războiul purtat în Ucraina. BND avertizează că armata rusă își utilizează propriii soldați drept „carne de tun” în această bătălie.

Regiunea Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost anexată de Rusia în septembrie trecut și este controlată parțial de Moscova. Potrivit unei companii militare private, o suburbie importantă din sudul Bahmut a fost preluată sub controlul unităților Wagner. În jurul orașului capturat continuă să aibă loc lupte intense.

Kievul nu recunoaște cucerirea orășelului Soledar

În decembrie, liderul Wagner a anunțat că au câștigat controlul asupra orașului Soledar, situat la nord de Bahmut, fapt care nu a fost încă recunoscut oficial de Kiev. Ministerul Apărării din Rusia a confirmat victoria la două zile după declarația lui Prigojin, dar nu a menționat participarea luptătorilor Wagner la această acțiune.

De asemenea, regiunea Zaporojie este amenințată de o posibilă capturare completă de către forțele ruse. Aceasta ar permite Rusiei să progreseze și să ajungă la alte orașe din Ucraina, precum Kramatorsk, un important centru industrial și administrativ. În același timp, Ministerul rus al Apărării a raportat că au capturat localitatea Lobkovo din regiunea Zaporojie, situată la doar 40 km de centrul administrativ al acestei regiuni care este încă sub controlul Kievului, potrivit Timpul.

Rusia a anunțat că a cucerit sudul orașului Bahmut

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forțele sale au preluat controlul asupra Klishchiivka, o așezare situată la sud de Bahmut, în regiunea Donetsk din estul Ucrainei.

După ce armata rusă a capturat Soledar la nord-est de Bahmut, s-a declanșat un progres care, potrivit analiștilor din domeniul apărării, le-ar putea ajuta să pună presiune asupra orașului mai mare.

Klishchiivka, care avea o populație de aproximativ 400 de persoane înainte de război, a fost capturată cu ajutorul sprijinului aerian, a precizat ministerul. Satul se află la aproximativ 9 km la sud de Bahmut, unde unități ale miliției rusești private Wagner sunt blocate de luni de zile într-o luptă de uzură cu forțele ucrainene.

Atât Wagner, cât și o miliție proxy rusă cu sediul în provincia ucraineană Donețk au pretins deja că au cucerit Klishchiivka. Reuters nu a putut confirma în mod independent evenimentele de pe câmpul de luptă.