Infofinanciar > Lumea la zi > Mercenarii Wagner livrează servicii de consultanță în management. Grupul a devenit oficial o organizație patriotică
Lumea la zi

Mercenarii Wagner livrează servicii de consultanță în management. Grupul a devenit oficial o organizație patriotică

Mercenari Wagner
Sursă foto: Institute for Securites Studies

Grupul de mercenari Wagner, formațiunea condusă de magnatul Evgheni Prigojin, furnizează servicii de consultanță în management în Rusia. Obiectul de activitatea apare în autorizația de funcționare depusă la finalul anului trecut, în care nu figurează însă și acțiunile paramilitare.

Conform informațiilor furnizate de Ministerul britanic al Apărării, compania Wagner, deținută de magnatul rus Evgheni Prigojin, a depus pe 27 decembrie la Moscova o documentație pentru autorizare. În documentele prezentate, printre domeniile de activitate consemnate apar serviciile de consultanţă în management, dar nu și activităţile paramilitare.

Unul dintre motivele pentru care operațiunile militare nu figurează în documentație îl reprezintă faptul că legislația în vigoare în Federația Rusă nu permite funcționarea firmelor private de securitate și cu atât mai mult a celor paramilitare, care sunt considerate ilegale, conform datelor HotNews. Pe de altă, reprezentanții Ministerului britanic al Apărării apreciază că înregistrarea oficială ar semnala faptul că organizația Wagner intră într-o nouă etapă de dezvoltare și și-ar putea diversifica obiectul de activitate.

Câți luptători Wagner sunt în Ucraina

Conform oficialilor guvernamentali britanici, aproximativ 20.000 de mercenari luptă pentru Rusia în Ucraina. Membrii Grupului Wagner, care a fost folosită în operațiuni militare rusești în întreaga lume, reprezintă în prezent aproximativ 10% din forțele active în Ucraina.

Grupul Wagner a început să înroleze masiv după ce Kremlinul a întâmpinat probleme în a găsi recruți pentru armata regulată. Conform serviciilor de informații britanice se crede că organizația avea anterior doar 5.000 de luptători, majoritatea foști soldați, inclusiv mulți din regimentele de elită.

Grupul, care recent a adoptat o nouă imagine publică și s-a mutat într-un nou sediu mai mare în Sankt Petersburg, a început să recruteze în mod deschis în orașele rusești, folosind panouri publicitare. Wagner este numit în mass-media rusească drept o organizație patriotică.

Cum a fost înființat grupul

O investigație a BBC a evidențiat presupusa implicare a unui fost ofițer al armatei ruse, Dmitri Utkin. Veteran al războaielor din Rusia în Cecenia, se crede că acesta a fost fondatorul de fapt al companiei Wagner și a numit-o după fostul său indicativ radio.

Actualul șef, Evgheni Prigojin, un magnat poreclit „bucătarul lui Putin”, deoarece a deținut firma Concord care a asgiurat cateringul pentru Kremlin, obișnuia să nege orice legătură cu Grupul Wagner. Anul trecut, Prigojin a recunoscut că deține și conduce grupul și că el este adevăratul fondator.

Prima operațiune a Grupului Wagner a fost cea de a ajuta Rusia să anexeze Crimeea în 2014. Trupele sale au apărut atunci pe străzile din Crimeea în uniforme fără insigne sau însemne și erau cunoscute sub numele de „omuleții verzi”.

Ulterior, aproximativ 1.000 de mercenari au fost trimiși să ajute forțele separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei să lupte împotriva armatei ucrainene. În săptămânile de dinaintea invaziei Rusiei, se crede că trupele Wagner a efectuat atacuri „sub steaguri false” pentru a oferi Kremlinului un pretext pentru a ataca.

Din 2015, Grupul Wagner luptă în Siria, alături de forțele pro-guvernamentale. De asemenea, mercenari săi sunt activi în Libia, unde sprijină forțele loiale generalului Khalifa Haftar. Și Republica Centrafricană a solicitat serviciile grupului pentru a asigura paza minelor de diamante, serviciu pe care mercenarii Wagner îl asigură deja pentru minele de aur din Sudan.