Infofinanciar > Lumea la zi > Evgheni Prigojin atacă imaginea armatei ruse. Șeful trupelor Wagner capitalizează politic victoria de la Soledar
Lumea la zi

Evgheni Prigojin atacă imaginea armatei ruse. Șeful trupelor Wagner capitalizează politic victoria de la Soledar

Evgeni Prigojin, Sursă foto: Profimedia
Seful mercenarilor Wagner, Evgeni Prigojin, Sursă foto: Profimedia

Cucerirea orașului ucrainean Soledar a devenit capital de imagine pentru magnatul Evgheni Prigojin, care nu s-a sfiit să critice în mod repetat Ministerul rus al Apărării. Ținta urmărită de șeful grupului de mercenari Wagner ar putea fi însă nu poziția deținută de Serghei Șoigu, ci tronul de la Kremlin, pe care Vladimir Putin nu rvea să îl cedeze. Președintele încearcă să recâștige controlul pe frontul din Ucraina prin numirea generalului Valeri Gherasimov și să impulsioneze astfel ofensiva trupelor ruse.

La aproape 11 luni de la declanșarea războiului cu Ucraina, Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner, a devenit o personalitate publică pe care toți mai mulți ruși o asociază cu efortul de război al Moscovei. Prigojin a devenit astfel, dintr-un discret magnat rus din suita lui Vladimir Putin, purtătorul de cuvânt al nemulțumiților de la Kremlin, care critică deciziile Ministerului rus al Apărării și elitele conservatoare.

În ultimele luni, șeful mercenarilor Wagner a început să se poziționeze ca un aliat militar indispensabil al Kremlinului. În paralel cu critica erorilor Moscovei în Ucraina, Evgheni Prigojin a consolidat trupele decimate ale Rusiei cu zeci de mii de deținuți recrutați în companie sa de mercenari, a dat medalii, a vizitat cimitire militare, și și-a făcut apariția pe front de mai multe ori.

Tot efortul de imagine din ultimele luni a culminat săptămâna aceasta, când Prigojin s-a prezentat drept strategul celui mai mare succes ănregistrat de ofensiva militară rusă în ultimele luni: cucerirea orașului Soledar din estul Ucrainei.

Victoria de la Soledar, infirmată de Kiev, dar și de Moscova

„Nici o altă forță în afară de luptătorii PMC Wagner nu a participat la asaltul asupra Soledar”, a spus Prigojin, citat de Adevarul.ro. Magnatul a susținut că întregul oraș se află controlul trupelor sale. Oficialii de la Kiev, dar și cei de la Moscova i-au infirmat la scurt timp anunțul victorios, precizând că luptele au continuat în vestul orașului.

Analiștii susțin că punerea în scenă de la Soledar este o manevră din lupta pe care Prigojin o dă pentru submina imaginea armatei ruse și a beneficia de favorurile președintelui Vladimir Putin. Încercarea fățisă de a capitaliza victoria demonstrează că ambiția sa politică este tot mai puternică, este de părere , fostul autor de discursuri prezidențiale, Abbas Gallyamov. Potrivit acestuia, ținta evidentă urmărită de Evgheni Prigojin este înlocuirea actualului ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Generalul, un apropiat al lui Vladimir Putin, este considerat de către ultranaționaliști ruși drept principalul responsabil pentru eșecurile militare din Ucraina.

Soarta lui Vladimir Putin „depinde acum într-atât de cât de eficientă va fi armata, încât atunci când alege un nou ministru nu se va gândi la nimic în afară de cum să mărească această eficacitate”, a postat Gallyamov recent pe o rețea de socializare.

Evgheni Prigojin, un posibil pretendent la tronul Kremlinului

În opinia analiștilor lui Emmanuel Dupuy, președintele Institutului pentru Studii de Perspectivă și Securitate Europeană (IPSE), ținta urmărită de Prigojin este însă mult mai înaltă – cea de a se poziționa ca singurul succesor viabil al președintelui Vladimir Putin.

Dupuy, care a fost consilier al în cadrul Ministerului Francez al Apărării, susține că imaginea sa belicoasă este o garanție a faptului că, după preluarea puterii, nu va urma un război de succesiune.

„Dacă vorbim de Bahmut și Soledar, interesul strategic este nul. Aceste două orașe nu deschid fronturi noi, dar i-au costat mult în oameni pe ambii beligeranți. E un fel de încrâncenare mortală. Vorbim de 10.000 de morți de la Wagner, poate mai puțini în rândul ucrainenilor. Toate acestea dovedesc că lupta pentru aceste două localități are o importanță simbolică. Apoi, victoria recentă a rușilor la Soledar nu este un eveniment major. Victoria în această mică localitate vine să compenseze faptul că forțele ruse, adică Wagner, nu reușesc de patru luni deja, să cucerească orașul Bahmut. Rușii nu pot, astfel, deschide alte fronturi. Orașul Bahmut, de 70.000 de locuitori, este practic ras de pe fața pământului. Se poartă lupte casă cu casă, costul fiind un număr îngrozitor de victime. Este deci o chestiune de ordin pur tactic și simbolic din partea lui Prigojin, care s-a grăbit să spună că victoria de la Soledar îi aparține și că a cucerit acest oraș fără ajutorul armatei“, spune Dupuy.

Victoriile mercenarilor Wagner îl apropie de Vladimir Putin

Prigojin are nevoie de victorii pe frontul din Ucraina pentru a reuși să urce în ierarhia apropiaților lui Vladimir Putin. Este o manevră necesară, pentru că toți ceilalți posibili pretendenți la conducerea Federației Ruse provin din cercurile interioare ale Kremlinului și sunt persoane apropiate președintelui rus.

„Evgheni Prigojin este apropiat de Putin ca mulți alții. Nu sunt sigur că este cel mai apropiat om al lui Putin. Face parte din primul cerc care îl înconjoară pe Putin, dar nu cred că el este cel de care Putin ascultă cel mai mult. Prigojin a intrat într-un război personal care ne conduce la ideea că, la Moscova, clanurile se luptă între ele… Militarii se luptă între ei: diversele servicii de informații, Serviciul Federal de Securitate -FSB, Serviciul de Informații Externe – SVR și responsabilii politici. Aceștia văd cum decurge operațiunea militară, eventualele probleme de sănătate ale președintelui, și se gândesc la viitor, la succesorul lui Putin. Acesta ar putea fi Nikolai Patrușev – secretarul puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, vicepreședintele lui Putin – Dimitri Medvedev, în același timp și vicepreședinte al comisiei militar-industriale, Aleksandr Bortnikov – șeful FSB, Serghei Narîșkin – șeful SVR, Evgheni Prigojin însuși sau ministrul apărării, Serghei Șoigu. Fiecare încearcă să se pună în evidență și sunt, fără îndoială, în logica a unui război de succesiune care a început deja la Moscova, sprijinindu-se pe temporizarea relativă sau semieșecul acestei operațiuni militare speciale, cum îi spun la Moscova“, a detaliat președintele IPSE, citat de Adevărul.ro.