Lumea la zi

Doar 9% dintre companiile din UE și G7 cu filiale în Rusia s-au retras. Firmele germane rezistă pe poziție

realitatea.net
Sursa foto: realitatea.net

Un număr mare de firme cu sediul în Uniunea Europeană și în țările G7 continuă să opereze și să investească în Rusia, potrivit unui nou studiu privind investițiile în capitaluri proprii realizate de companiile occidentale. Cele mai multe companii care au refuzat să se retragă și să își înceteze definitiv activitatea economică derulată pe teritoriul Federației Ruse provin din Germania.

Mai puțin de 9% din cele aproximativ 1.400 de companii din UE și G7 care aveau filiale în Rusia înainte ca Vladimir Putin să ordone invadarea Ucrainei au renunțat la cel puțin o filială din această țară până în noiembrie 2022, potrivit datelor obținute de profesorul Simon Evenett, de la Universitatea din St. Gallen, și de profesorul Niccolò Pisani, de la Institutul Internațional pentru Dezvoltarea Managementului. Aceasta în pofida celor mai dure sancțiuni occidentale impuse vreodată Moscovei și a relatărilor din mass-media privind multiplele ieșiri ale companiilor din țară de la începutul războiului din Ucraina.

„Aceste constatări pun sub semnul întrebării dorința firmelor occidentale de a se decupla de economiile pe care guvernele lor le consideră acum ca fiind rivali geopolitici”, afirmă autorii studiului citat.

Companiile germane rezistă pe poziții

Companiile cu sediul în SUA au înregistrat cele mai multe ieșiri din Federația Rusă (aproximativ 18%), comparativ cele cu sediul în UE (8,3%) și Japonia (15%).

Unele dintre cele mai mari companii din lume, precum Ford, Renault, McDonald’s, Ikea și Shell, se numără printre zecile de întreprinderi occidentale care s-au retras complet din Rusia, potrivit unei liste întocmite de Universitatea Yale.

Cu toate acestea, multe altele, cum ar fi gigantul Unilever, producător de bunuri de consum, franciza americană de fast-food Subway și producătorul italian de paste Barilla au continuat să opereze în această țară. Majoritatea companiilor occidentale care rămân pe deplin active în Rusia sunt germane, potrivit studiului.

Din cele 1.284 de companii străine care mai activează în Rusia, 19,5 sunt germane, 16,4% au sediul în Cipru, 12,4% au sediul în Statele Unite, 7% în Japonia, 6,3% în Italia, 5,8% în Marea Britanie, iar 5,6% în Franța.

Mediul economic nu se subordonează politicilor oficiale

Acest lucru vine în contextul în care oficialii, reprezentanții mediului de afaceri și ai marilor companii globale reuniți la Davos în cadrul Forumului Economic Mondial promit mai mult sprijin militar și economic pentru Kiev. În același timp însă devine tot mai presante două întrebări-cheie: cât timp mai poate comunitatea globală de afaceri să izola Moscova și cum poate găsi noi piețe pentru energie, metale și alimente.

„Reacția adversă bruscă a guvernelor occidentale la invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o oportunitate de a examina cât de dispuse, capabile și rapide sunt companiile occidentale sunt pregătite să rupă legăturile comerciale fața unor riscuri geopolitice acute. Multe companii occidentale au cheltuit decenii și miliarde de dolari americani și euro pentru construirea de operațiuni în economii considerate acum rivali geopolitici. Cât de pregătiți sunt aceste firme de a da ceasul înapoi în ceea ce privește globalizarea? Presiunile exercitate asupra companiilor pentru a se decupla de rivalii geopolitici sunt din ce în ce mai mari“, se mai arată în studiul citat de POLITICO.