Infofinanciar > Lumea la zi > Armata americană merge pe urmele lui Saddam Hussein. Dezvoltă o artilerie „supergun” capabilă de lovituri cu rază lungă de acțiune
Lumea la zi

Armata americană merge pe urmele lui Saddam Hussein. Dezvoltă o artilerie „supergun” capabilă de lovituri cu rază lungă de acțiune

armata, sursa foto zdg
sursa foto zdg

Armata americană lucrează la un program de dezvoltare a unui nou proiectil de artilerie care poate lovi ținte mult mai departe chiar și decât unele rachete. Un nou tip de glonț de artilerie de 155 de milimetri dezvoltat de BAE Systems a lovit o țintă la peste 109 kilometri în cadrul unui test efectuat în decembrie 2022.

Aceasta este cea mai mare rază de acțiune realizată vreodată de tunul de artilerie care a fost folosit pentru a trage acest nou tip de proiectil și depășește de peste trei ori raza de acțiune a unui proiectil mediu de 155 de milimetri. Potrivit unui comunicat de presă al companiei, testul a fost efectuat de un banc de testare a tunurilor de artilerie cu rază de acțiune extinsă (Extended Range Cannon Artillery, sau ERCA, Howitzer Test Bed) al armatei americane, la White Sands Missile Range din New Mexico.

Armata americană, proiect de dezvoltare a artileriei

BAE Systems are în prezent un contract cu armata americană pentru a dezvolta și testa noua rundă pentru programul XM1155 Extended Range Artillery Projectile. Compania susține că noul proiectil de 155 de milimetri ghidat cu precizie poate lovi și o țintă în mișcare. Conform rapoartelor, noul proiectil se bazează pe aripioare de alunecare pentru a se deplasa spre țintă și se poate merge cu mult peste raza de acțiune de aproximativ 25 de kilometri a proiectilului standard, de 155 de milimetri al armatei americane. Glonțul Excalibur de 155 de milimetri, proiectat de BAE System, care folosește, de asemenea, aripioare pentru a se deplasa spre țintă, are o rază de acțiune de aproximativ 38,62 kilometri.

Cu toate acestea, spre deosebire de Excalibur, noul cartuș al BAE System folosește o configurație sabot, care are același diametru posterior ca un proiectil standard pentru a capta energia explozivă a încărcăturii de propulsie a cartușului. Cu toate acestea, se îngustează pentru a obține un focos mai subțire. Potrivit lui Chris Laski, directorul de dezvoltare a afacerilor de la BAE, noul cartuș este mai simplu de utilizat decât alte tipuri și mai puțin susceptibil la erori. Jim Miller, vicepreședintele BAE System pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul sistemelor pentru misiuni de luptă, a declarat că noua rundă BAE are, de asemenea, sisteme de apărare împotriva războiului electronic, menționând în același timp că abilitatea Rusiei de a bruia Sistemul Global de Poziționare (GPS) a apărut ca un aspect important în conflictul actual din Ucraina.

Cu ajutorul unui nou proiectil de artilerie dezvoltat de BAE Systems, armata americană ar putea doborî ținte cu rază lungă de acțiune care, altfel, ar trebui distruse cu ajutorul unei rachete mai scumpe. Compania nu a precizat un preț pentru noua rundă de testări. Miller a declarat că acest cost ar fi mai mic de 85.000 de dolari pe rundă. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, sistemul de rachete ghidate cu lansare multiplă (MLRS) al armatei americane, cu o rază de acțiune de aproximativ 70 de kilometri, poate costa până la 168.000 de dolari SUA pe rundă, conform bugetului armatei americane pentru 2023.

Tehnologia supergun

Miller a declarat că BAE încă testează glonțul ca parte a programului XM1155 al armatei americane, care vizează dezvoltarea artileriei cu rază lungă de acțiune, iar dacă testele vor avea succes, acesta ar putea deveni un program record în 2025. Folosirea munițiilor de artilerie ca alternativă la rachete nu este o noutate, deoarece chiar și Saddam Hussein din Irak a sperat cândva să achiziționeze ceea ce este cunoscut sub numele de „supergun” pentru a trage proiectile până la o distanță de aproximativ 1000 de kilometri.

În anii 1960, Gerald Bull, un inventator canadian și unul dintre cei mai importanți experți în artilerie din lume, a început să lucreze cu Guvernul american și canadian la tehnologia supergun. Proiectele sale au fost folosite inițial pentru a testa zborul supersonic fără a fi nevoie de un tunel de vânt costisitor, trăgând proiectile la distanțe scurte prin țeava unui tun. O mare parte din cariera lui Bull a fost petrecută în cercetarea din domeniul armamentului finanțată de Guvern, proiectând rachete și tunuri. Cu toate acestea, ambiția sa reală a fost de a folosi proiectele sale pentru a lansa sateliți, nu rachete. Avea mari speranțe că tehnologia superpistoalelor ar putea revoluționa lansările spațiale, eliminând necesitatea rachetelor convenționale.

În 1961, Bull a început să lucreze la Proiectul de cercetare la mare altitudine (HARP), un program comun al Guvernului american și canadian. Bull și colegii săi au folosit tunuri modificate din fosta Marina Militară pentru a lansa sonde meteorologice pe sub orbită. Din păcate, proiectul a fost anulat în 1967 din cauza conflictului costisitor din Vietnam, înainte de a putea trimite vreun obiect pe orbită. Cu toate acestea, Bull a fost tachinat cu ideea sa de a crea o armă pentru a lansa sateliți pe orbită. Acesta era convins că proiectele sale de superpistoale reprezentau viitorul lansărilor spațiale, dar avea nevoie de fonduri, iar în anii 1970, restul lumii își pierduse interesul pentru superpistoale, conform The Eurasian Times .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.