Infofinanciar > Lumea la zi > Ar putea intra Belarus în războiul din Ucraina în 2023? Scenariul periculos lansat în spațiul public de un oficial rus
Lumea la zi

Ar putea intra Belarus în războiul din Ucraina în 2023? Scenariul periculos lansat în spațiul public de un oficial rus

armata belarus theconversation.com
Sursa theconversation.com

Un oficial al Ministerului rus de Externe a declarat vineri că Belarus ar putea intra în conflictul din Ucraina dacă Kievul decide să „invadeze” oricare dintre cele două țări.

Rusia a folosit Belarusul drept trambulină pentru a invada Ucraina în februarie 2022, iar din octombrie a desfășurat trupe în Belarus pentru exerciții militare comune.

De atunci, ambele țări au convenit să își intensifice cooperarea militară, ceea ce a generat temeri că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său vecin pentru a lansa o nouă ofensivă asupra Ucrainei dinspre nord, în completarea celei din est dinspre Rusia.

Rusia poate invada Ucraina, dar Kievul nu are voie să invadeze Moscova

Într-un interviu acordat presei de stat, oficialul Ministerului de Externe Aleksey Polishchuk a declarat că exercițiile comune ale Rusiei cu Belarus au fost concepute pentru a preveni escaladarea, dar a avertizat că Belarusul s-ar putea alătura conflictului din Ucraina în cazul în care acesta sau Rusia ar fi invadate.

„Din punct de vedere juridic, utilizarea forței militare de către regimul de la Kiev sau invadarea teritoriului Belarusului sau al Rusiei de către forțele armate ale Ucrainei sunt motive suficiente pentru un răspuns colectiv”, a declarat Polishchuk pentru agenția de presă TASS.

El a adăugat, totuși, că depinde de liderii celor două țări (Putin și Lukașenko) dacă vor lua această decizie, în cazul unui astfel de atac.

Răspunsul lui Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că țara sa trebuie să „fie pregătită” la granița cu Belarus, dar că până acum a văzut doar „declarații puternice” venite din partea vecinului său.

„Înțelegem că, în afară de declarații puternice, nu vedem nimic vrednic acolo, dar cu toate acestea trebuie să fim pregătiți atât la graniță, cât și în regiuni”, a spus acesta.

Malurile râurilor revărsate, noroiul gros și câmpurile inundate de apă puteau fi văzute joi pe kilometri întregi în jurul graniței dintre nord-vestul Ucrainei și Belarus, ceea ce face ca perspectiva unui asalt rusesc de dincolo de graniță să fie deocamdată puțin probabilă, în ciuda avertismentelor recente de la Kiev.

Moscova și Minsk și-au consolidat gruparea militară comună din Belarus și intenționează să organizeze exerciții comune de aviație acolo începând de lunea viitoare.

În acest context, pădurile dese și mlaștinile înșelătoare din zona de frontieră sunt păzite de brigada de apărare teritorială Volyn, una dintre sutele de unități ucrainene recrutate din rândul localnicilor dispuși să își apere comunitățile.

În marja unor exerciții de antrenament la câțiva kilometri la sud de granița cu Rusia, soldații și ofițerii din cadrul unității au declarat pentru Reuters cum iarna neobișnuit de blândă le-a oferit un avantaj tactic considerabil.

Natura și castorii, aliații secreți ai ucrainenilor

“Pe propriul teritoriu, totul te va ajuta să îl aperi, peisajul, o mulțime de râuri, care au ieșit din matcă anul acesta”, a declarat Viktor Rokun, unul dintre comandanții adjuncți ai brigăzii. Câmpurile și copacii din jurul său erau scufundate în lacuri tulburi de apă rece.

Purtătorul de cuvânt al unității, Serhiy Khominskyi, a declarat că sprijinul oferit de Mama Natură în împotmolirea terenului de trecere și de la un aliat puțin probabil: populația locală de castori.

Când își construiesc barajele, în mod normal, oamenii le distrug, dar nu au făcut-o anul acesta din cauza războiului, așa că acum este apă peste tot”, a spus el.

Rusia încearcă să introducă Belarus în război

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat marți că Rusia „adună forțe pentru o nouă escaladare” a războiului de aproape 11 luni dintre cele două țări.

Cel mai înalt general ucrainean a avertizat în decembrie că una dintre posibilele direcții ale unui nou asalt ar putea fi Belarusul, unde armata ucraineană estimează prezența a 15.000 de soldați ruși, în timp ce analiștii militari au estimat această cifră la 10-12.000

Liderul belarus Alexander Lukașenko a permis Moscovei să folosească țara sa ca una dintre rampele de lansare pentru a invada Ucraina în februarie anul trecut, când forțele rusești au fost înfrânte în încercarea de a cuceri capitala Kiev.

De cealaltă parte a graniței, joi, comandantul adjunct al ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” a inspectat forțele ruse din Belarus. De partea ucraineană, brigada Volyn a fost ocupată să exerseze lupta în interior și să se supună focului de artilerie.

Analistul Konrad Muzyka, care conduce compania de consultanță în domeniul apărării Rochan Consulting, a declarat pentru Reuters că, deși o consolidare a trupelor rusești ar putea fi observată în Belarus, un atac în nord-vestul Ucrainei dinspre Belarus s-ar confrunta cu dificultăți enorme.

„Este un loc oribil pentru a desfășura o operațiune ofensivă. Sunt multe cursuri de apă acolo, foarte puține drumuri”, a spus el. „Acest lucru face ca forțelor ucrainene să le fie ușor să canalizeze mișcarea celor rusești în zone specifice, unde ar fi bombardate de artilerie”.