Lumea la zi

Ucraina se vede deja membru NATO! Ministrul Apărării de la Kiev: Nu este o controversă, este adevărat. Este un fapt

Ucraina si Nato Sursa foto Realitatea.NET
Sursa foto Realitatea.NET

Ucraina a devenit un membru de facto al alianței NATO, afirmă ministrul ucrainean al apărării, în timp ce țările occidentale, cândva îngrijorate de faptul că asistența militară ar putea fi văzută ca o escaladare din partea Rusiei, își schimbă „abordarea de gândire”.

Într-un interviu acordat BBC, Oleksii Reznikov a declarat că este sigur că Ucraina va primi armele mult dorite, inclusiv tancuri și avioane de luptă, în condițiile în care atât Ucraina, cât și Rusia par să se pregătească pentru noi ofensive în primăvară.

„Această îngrijorare cu privire la următorul nivel de escaladare, pentru mine, este un fel de protocol”, a declarat dl Reznikov.

„Ucraina, ca țară, și forțele armate ale Ucrainei, au devenit membru al NATO. De facto, nu de jure (prin lege). Pentru că avem armament și înțelegerea modului în care îl folosim”.

Președintele rus Vladimir Putin a încadrat invazia sa în Ucraina drept o bătălie existențială împotriva țărilor occidentale care doresc să slăbească Rusia, scrie BBC

Figuri rusești au susținut că se luptă cu NATO în Ucraina, deoarece Occidentul a furnizat arme țării în ceea ce ei numesc un război de agresiune. Ucraina, de ani de zile, a încercat să se alăture alianței militare dintre SUA, Canada și 28 de țări europene, lucru pe care președintele Vladimir Putin l-a descris ca fiind o amenințare la adresa securității Rusiei.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a făcut presiuni pentru o aderare rapidă, dar nu este clar dacă aderarea deplină este un lucru pe care membrii alianței îl vor lua în considerare în mod serios chiar și după ce războiul se va încheia, în ciuda promisiunilor de sprijin.

Articolul 5

Articolul 5 din Tratatul NATO prevede că un atac armat împotriva oricărui membru ar trebui să fie considerat un atac împotriva tuturor.

Cu toate acestea, dl Reznikov a negat că comentariile sale ar fi considerate controversate, nu doar de Rusia, ci, poate, de NATO însăși, deoarece alianța a luat măsuri pentru a nu fi considerată parte la conflict.

„De ce [ar fi] controversat? Este adevărat. Este un fapt”, a declarat dl Reznikov. „Sunt sigur că, în viitorul apropiat, vom deveni membru al NATO, de jure”. Ministrul apărării a vorbit în capitala Kiev, în timp ce forțele ucrainene și rusești continuau să lupte pentru micul oraș Soledar, în estul regiunii Donețk, în unele dintre cele mai intense bătălii din războiul de aproape 11 luni.

Ofensiva rusă este condusă de mercenarul Wagner Group, al cărui fondator Evgheni Prigojin, un aliat de lungă durată al lui Putin, a devenit un critic vocal al performanței armatei ruse în Ucraina.

Marți, dl Prigozhin a afirmat că luptătorii săi au preluat controlul asupra orașului, o afirmație care a fost respinsă de Ucraina și, în mod remarcabil, de Kremlin, în ceea ce a fost considerat o respingere a dlui Prigozhin.

Situația din Soledar era „foarte dificilă”, a declarat dl Reznikov, dar „sub control”. El a spus că luptătorii wagnerieni au fost folosiți în atacuri „val după val după val”, ceea ce a dus la un număr mare de morți, și că dl Prigozhin era interesat de posibilele beneficii economice ale cuceririi orașului, unde se află cele mai mari mine de sare din Europa.

Bani din sânge

„Vor câștiga bani din sânge”, a spus el.

Soledar se află la aproximativ 10 km de Bakhmut, un oraș strategic în care forțele ucrainene și rusești sunt angajate într-un război de uzură care durează de luni de zile și care a provocat distrugeri pe scară largă și pierderi grele de ambele părți. Acolo, mercenarii Wagner au fost, de asemenea, desfășurați în număr mare, iar dl Prigozhin se crede că a făcut din capturarea Bakhmut un obiectiv personal.

Grupul, a declarat dl Reznikov, „trebuie să aducă un fel de dovadă pentru a declara că sunt mai buni decât forțele armate regulate ale Federației Ruse”. Dacă va fi capturat, Bakhmut ar putea deschide calea pentru o ofensivă rusă spre Kramatorsk și Slovyansk, două bastioane ucrainene din Donețk, o regiune care a fost o țintă cheie pentru președintele Putin.

Dl Reznikov vorbea înainte ca Rusia să afirme vineri că a preluat controlul asupra Soledar. Ucraina a contestat acest lucru și a acuzat Rusia de „zgomot informațional”. Orice câștig ar fi, mai mult decât orice altceva, de o valoare simbolică extremă pentru Rusia. Acestea ar veni după o serie de eșecuri umilitoare, inclusiv o retragere haotică din regiunea nord-estică Harkov și retragerea din orașul Kherson din sud, singura capitală regională pe care forțele rusești au capturat-o în război.

Dl Reznikov a afirmat că „aproximativ 500 sau 600” de luptători ruși erau uciși în fiecare zi în întreaga țară, în timp ce Ucraina pierdea o zecime din această cifră, cifre care nu au putut fi verificate în mod independent. El crede că Rusia ar putea încerca să adune „forțe, muniții și arme” pentru o ofensivă din zonele pe care le ocupă deja în sud și est.

O altă invazie?

Între timp, Ucraina avea nevoie de timp pentru a se regrupa și reînarma în timp ce aștepta livrarea armelor occidentale. „Primăvara este cea mai bună perioadă pentru a reîmprospăta mișcarea pentru toate părțile”, a spus el. „Înțelegem că ei vor fi gata să înceapă și, cu siguranță, noi trebuie să fim gata să începem”.

Cu toate acestea, el nu a repetat o afirmație potrivit căreia Rusia ar putea pregăti o altă invazie din Belarus, un avertisment care a fost respins de șeful agenției de informații militare ucrainene. Mișcarea dinspre nord, a spus dl Reznikov, „ar dura mult timp, iar ei [Rusia] nu au resurse”.

Dl Reznikov a vorbit la o zi după ce Ministerul rus al Apărării l-a înlocuit pe comandantul forțelor sale din Ucraina, un anunț surprinzător care a fost considerat un semn al unei lupte pentru putere. Generalul Valery Gerasimov, unul dintre arhitecții invaziei de anul trecut, se va întoarce în postul deținut de generalul Serghei Surovikin, care fusese numit în octombrie.

Schimbarea, a declarat dl Reznikov, a fost rezultatul „conflictului dintre dl Prigozhin și forțele armate ale Federației Ruse„. Generalul Surovikin a supravegheat recentele atacuri brutale asupra infrastructurii energetice a Ucrainei care, potrivit dlui Reznikov, „au redus stocurile [de rachete rusești] fără niciun rezultat”, repetând o afirmație ucraineană potrivit căreia „rămân fără rachete”.