Infofinanciar > Lumea la zi > Nu-și respectă promisiunea! Germania spune că Occidentul nu va putea livra Ucrainei două batalioane complete de tancuri Leopard 2
Lumea la zi

Nu-și respectă promisiunea! Germania spune că Occidentul nu va putea livra Ucrainei două batalioane complete de tancuri Leopard 2

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius
Sursă foto: Black News

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat miercuri că țările occidentale nu-și vor putea respecta promisiunea de a trimite Ucrainei două batalioane complete de tancuri Leopard 2.

Oficialul din Bundestag a susținut că doar Germania și Portugalia s-au angajat să trimită 14, respectiv 3 tancuri de luptă Leopard 2, versiunea A6, Kievului.

„Nu vom ajunge la dimensiunea unui batalion”, a precizat Pistorius, în urma unei reuniri a miniștrilor Apărării din UE.

Conform experților militari, un batalion ucrainean standard este format din 31 de tancuri.

Livrează tancuri vechi

Până acum, administrațiile din Polonia, Norvegia, Canada, Spania și Finlanda au au reușit să formeze un batalion de tancuri Leopard 2, însă vehiculele au un model mai vechi de A4, a precizat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

Însă, avertizează Pistorius, aceste vehicule militare sunt în stare proastă și au nevoie de reparații consistente înainte de a fi folosite de Ucraina pe front. De asemenea, oficialul german a precizat că aceste tancuri vor ajunge în posesia militarilor ucraineni abia la sfârșitul lunii aprilie, scrie Bloomberg.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat marți că din coaliția de țări care și-au exprimat dorința de a furniza Ucrainei tancuri Leopard 2 fac parte Germania, Polonia, Canada, Portugalia, Spania, Norvegia, Danemarca și Olanda.

Însă, câteva ore mai târziu, oficialii din administrațiile de la Amsterdam (capitala Olandei) și Copenhaga (capitala Danemarcei) au susținut că niciuna nu va livra tancuri Leopard 2.

Cu toate acestea, ambele țări au alocat până acum resurse financiare pentru recondiționarea a 100 de tancuri Leopard-1 aflate în depozitele germane.

Puterea exemplului

Șeful politicii externe a UE, Josep Borell, le-a cerut statelor membre să se alăture Germaniei în ceea ce privește livrarea de tancuri în Ucraina. Decalarația vine după ce Olanda și Danemarca au anunțat că nu vor trimite vehicule blindate Kiev-ului.

„Țările trebuie să livreze cât mai multe tancuri și cât mai repede posibil. Ar fi foarte dezamăgitor dacă, după atâta timp în care au arătat cu degetul spre Germania pentru că nu face nimic, aceste țări nu îi urmează acum exemplul”, a susținut Borell.

Însă, purtătoarea de cuvânt a guvernului olandez, Sascha Louwhoff, a susținut că țara sa nu deține niciun tanc.

„Țările de Jos nu dețin tancuri”, a precizat aceasta pentru Reuters.

Echipamente și piese de schimb

Administrația Regatului Unit, cât și cele ale altor națiuni europene, au anunțat că vor livra Ucrainei echipamente militare, inclusiv piese de schimb pentru tancuri și obuze de artilerie, prin intermediul unui fond internațional.

Astfel, guvernul de la Londra a stabilit ca împreună cu Olanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Islanda și Lituania să ofere Kievului un pachet inițial de sprijin, care are o valoare de peste 200 de milioane de lire sterline (241 de milioane de dolari), au susținut reprezentanții ministerului britanic al Apărării.

„Acest pachet de echipamente va oferi un spor semnificativ de capacitate pentru forțele armate ale Ucrainei și va sprijini abilitatea acestora de a-și apăra țara”, a precizat ministrul apărării britanic, Ben Wallace, după ce a participat la o întâlnire cu omologii săi din statele UE.