Infofinanciar > Lumea la zi > Apar primele probleme pentru Liz Truss! Conservatorii pun la îndoială măsurile impuse de premierul britanic
Lumea la zi

Apar primele probleme pentru Liz Truss! Conservatorii pun la îndoială măsurile impuse de premierul britanic

bbc.co.uk
FOTO:bbc.co.uk

Liz Truss a recunoscut că ar fi trebuit „să pregătească mai bine terenul” pentru mini-bugetul său, după ce acesta a provocat zile întregi de turbulențe pe piață. Primul ministru a declarat pentru Laura Kuenssberg de la BBC că a „învățat din asta”, dar că este încrezătoare că pachetul său de reduceri de taxe va stimula creșterea economică.

Sefa Executivului britanic a adăugat că decizia de a reduce cota de impozitare a persoanelor cu venituri mari a fost „o decizie pe care a luat-o cancelarul”. Și a dezvăluit că aceasta nu a fost discutată în prealabil cu întregul cabinet.

Liz Truss: ”accept că ar fi trebuit să pregătim mai bine terenul”

Reducerea cotei de 45p a provocat indignarea partidelor din opoziție și îngrijorarea unor parlamentari conservatori. Fostul ministru Michael Gove a declarat că reducerea a arătat „valorile greșite” și a semnalat că nu va vota pentru ea.

Mini-bugetarea guvernului a inclus reduceri de 45 de miliarde de lire sterline finanțate prin împrumuturi guvernamentale și a dezvăluit că guvernul se așteaptă ca programul său de doi ani pentru stabilirea prețurilor la energie să coste 60 de miliarde de lire sterline în primele șase luni.Anunțurile au provocat zile de turbulențe pe piețele financiare, iar luni lira sterlină a scăzut la un minim record față de dolarul american, deși de atunci și-a revenit.

Contextul economic precar va domina conferința Partidului Conservator din această săptămână, prima conferință a lui Truss în calitate de lider conservator, în cadrul căreia va trebui să își liniștească parlamentarii în ceea ce privește abordarea sa pentru a stimula economia britanică în declin.

Vorbind de la adunarea de la Birmingham, Truss a promis să câștige „inimile și mințile” parlamentarilor conservatori pentru a-i convinge de planul său. Într-un interviu acordat pentru emisiunea Sunday With Laura Kuenssberg de la BBC, premierul a declarat că își menține angajamentul față de abordarea sa și că este „încrezătoare” că va rezulta o creștere mai bună.

„Îmi mențin pachetul pe care l-am anunțat și îmi mențin faptul că l-am anunțat rapid, pentru că a trebuit să acționăm”, a adăugat prim-ministrul.”Dar accept că ar fi trebuit să pregătim mai bine terenul. Am învățat din asta și mă voi asigura că în viitor vom face o treabă mai bună în ceea ce privește pregătirea terenului.”

Conservatorii ar putea pierde următoarele alegeri

Ea a apărat, de asemenea, decizia de a reduce cota de 45p din impozitul pe venit pentru persoanele cu venituri mari, spunând că „ridică foarte puțin” și a făcut sistemul fiscal mai complicat. A adăugat că această reducere a fost o decizie luată de cancelarul Kwasi Kwarteng – ceea ce a determinat-o pe Nadine Dorries, fost ministru de cabinet și loială lui Boris Johnson, să o acuze că l-a aruncat „sub un autobuz”.

Iar dl Gove, care a ocupat mai multe funcții în cabinet în guvernele anterioare, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la eliminarea ratei maxime într-un moment în care „oamenii suferă”.

Fostul viceprim-ministru Damian Green a avertizat, în cadrul unei recepții la conferință, că conservatorii vor pierde următoarele alegeri generale dacă „ajungem să ne descriem ca fiind partidul celor bogați”.

Rachel Reeves, cancelarul din umbră al Partidului Laburist, a acuzat guvernul că a făcut un „experiment nebunesc” cu economia, numind turbulențele de pe piață o „criză făcută în Downing Street”, potrivit bbc.com

De asemenea, vorbind cu Laura Kuenssberg, ea a spus că investitorii au fost speriați de „amploarea mare a împrumuturilor” pentru a finanța reducerile de taxe, alături de decizia de a nu publica o prognoză economică oficială alături de aceste planuri.

Ea a adăugat că publicul va „plăti prețul” pentru turbulențe și a spus că dna Truss nu a reușit să înțeleagă „anxietatea și teama” cu privire la starea economiei. Cu doar câteva săptămâni în urmă, aceasta era o conferință la care mulți ar fi anticipat o atmosferă de sărbătoare loială.

Da, un guvern și o țară care se confruntă cu vremuri dificile – dar un partid care salută un nou prim-ministru; ușurat că a lăsat în urmă argumentele legate de prăbușirea fostului premier britanic, Boris Johnson.

Anumiți conservatori contestă deja acțiunile premierului

În schimb, cu cifrele din sondajele de opinie în scădere și volatilitatea economică autoprovocată, starea de spirit aici este sumbră, izbucnirile de furie publică ilustrând un puț mai adânc de angoasă privată. Există puține lucruri mai periculoase pentru un guvern decât percepția că figurile de rang înalt nu știu ce fac și că nu dețin controlul deplin al evenimentelor.

Unii parlamentari conservatori se întreabă deja în particular cât timp va mai rezista Liz Truss în funcție; chiar mai mulți spun că nu vor susține elemente din bugetul ei, nu în ultimul rând reducerea impozitelor pentru cei mai bine plătiți.

Conservatorii de rang înalt recunosc că acesta este un moment de mare risc pentru un prim-ministru care nu a împlinit încă o lună de mandat – iar următoarele zile vor fi cruciale pentru a oferi asigurări partidului și țării. În încercarea de a liniști piețele, guvernul a declarat că va prezenta pe 23 noiembrie modul în care intenționează să reducă datoria publică pe termen mediu.

Presată în repetate rânduri dacă intenționează să reducă cheltuielile publice, Truss nu a spus nimic, dar a adăugat că dorește să obțină „un bun raport calitate-preț pentru contribuabil”.

Ea nu s-a angajat să majoreze ajutoarele sociale în funcție de inflație, spunând că o decizie va fi luată mai târziu în această toamnă. A respins, de asemenea, apelurile de a anticipa o evaluare a planurilor guvernului din partea autorității britanice de supraveghere a bugetului, care ar trebui să fie publicată în prezent împreună cu planul de îndatorare.

A mai adăugat că o evaluare a planurilor de cheltuieli „nu este încă pregătită”.  „Nu are rost să publicăm ceva care nu este gata. Acest lucru ar provoca doar confuzie”, conchide premierul britanic.