Infofinanciar > Lumea la zi > Schimbare istorică la Londra! Guvernul britanic anunță cea mai mare reducere a taxelor din ultimii 50 de ani
Lumea la zi

Schimbare istorică la Londra! Guvernul britanic anunță cea mai mare reducere a taxelor din ultimii 50 de ani

liz truss
Foto: infofinanciar.ro

Guvernul Marii Britanii a anunțat vineri cea mai mare reducere de taxe din ultimii 50 de ani. De asemenea, guvernul de la Londra a anunțat o accelerare a împrumuturilor pe piețele externe pentru a stimula creșterea economică.

Cancelarul Kwasi Kwarteng a declarat că Regatul Unit „va avea unul dintre cele mai competitive și progresive sisteme de impozitare pe venit din lume”.

Cancelarul Marii Britanii Kwasi Kwarteng a semnalat vineri o schimbare radicală în politica economică britanică, în timp ce a redus taxele, promițând o „nouă eră” concentrată pe stimularea creșterii.

Reacția piețelor

Piețele au reacționat dramatic când Kwarteng și-a dezvăluit planurile fiscale. El a fost numit cancelar la începutul acestei luni de către noul premier britanic, Liz Truss. Lira sterlină a scăzut în ultima perioadă la cel mai mic nivel din ultimii 37 de ani în raport cu randamentul dolarului și al obligațiunilor de stat. Puterea lirei sterline influențează ”prețul” la care Regatul Unit se împrumută pe piețele externe.

Descris de șeful Institutului de Studii Fiscale drept „cel mai mare eveniment de reducere a impozitelor din 1972”, Truss pariază că scăderea impozitelor și creșterea împrumuturilor guvernamentale vor stimula creșterea.

„Oamenii din partea de sus a distribuției veniturilor plătesc mai multe impozite, așa că, în mod inevitabil, atunci când reducem impozitele, crește numărul celor care le vor plăti”, a spus ea pentru BBC la începutul acestei luni. „A privi totul prin prisma redistribuirii, cred că este greșit. Proiectul nostru se referă la creșterea economiei – iar creșterea economiei aduce beneficii tuturor”, a mai completat Liz Truss.

Principalele schimbări în politica fiscală britanică

Declarația de vineri, numită mini-buget, a venit fără o evaluare a impactului economic însoțitor al măsurilor planificate de către Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară, după ce Kwarteng a blocat publicarea previziunilor sale.

Cancelarii britanici aleg adesea să injecteze umor în declarațiile parlamentare, dar Kwarteng s-a concentrat în schimb pe o serie de anunțuri politice în timpul discursului său de 25 de minute. Kwarteng a anunțat, de asemenea, o reducere a impozitului pe vânzările de proprietăți, a anulat creșterea planificată pentru anul viitor a impozitului pe profit și a inversat creșterea din aprilie a asigurărilor naționale, a impozitelor plătite de persoane fizice și de angajatorii acestora pentru a finanța beneficiile de stat.

El a ridicat plafonul pentru bonusurile bancherilor, a înăsprit regulile privind beneficiile pentru lucrătorii cu fracțiune de normă și a spus că guvernul va prezenta în curând o legislație „pentru a degaja complexul mozaic de restricții de planificare și legi derivate din UE care ne limitează creșterea”.

„Creșterea economică nu este atât de mare pe cât ar trebui să fie”, a spus cancelarul. „Acest lucru a îngreunat plata serviciilor publice care necesită creșterea taxelor”.

„Suntem hotărâți să întrerupem acest ciclu”, a adăugat el. „Avem nevoie de o nouă abordare pentru o nouă eră”.

Rachel Reeves, de la Partidul Laburist de opoziție, a spus că cancelarul a „exprimat clar care sunt prioritățile sale”. „Nu este un plan de creștere, este un plan de recompensare a celor deja bogați. O întoarcere la trecut, nu o nouă eră curajoasă”, a spus liderul Opoziției, conform Politico.eu.

După o serie de greve în toată țara, Kwarteng a vizat, de asemenea, sindicatele „militante” și a spus că guvernul va legifera astfel încât sindicatele să fie nevoite să prezinte oferte de plată la votul membrilor lor.