Lumea la zi

Boris Johnson sub acoperire? Liz Truss începe deja discuțiile cu Volodimir Zelenski

truss-zelenski romaniatv.et
sursă foto: romaniatv.net

Liz Truss, noul premier al Angliei ales pe data de 5 septembrie, îi dă deja primul telefon președintelui ucrainean Volodimr Zelenski. Prim-ministrul de la Londra a purtat o primă discuție cu liderul de la Kiev, marți seară, 6 septembrie, pentru a reitera sprijinul ferm al Regatului Unit față de țata din Estul Europei aflată în război.

Astfel, în prima sa convorbire cu un omolog de când a devenit prim-ministru, Liz Truss i-a specificat liderului ucrainean că are tot sprijinul ei și că Ucraina poate conta pe ajutorul venit din partea Regatului Unit, un ajutor ce se anunță a fi pe termen lung. Președintele Zelenski i-a mulțumit prim-ministrului englez pentru cele oferite până acum de Anglia și, în același timp, felicitând-o pentru numirea sa de la începutul acestei săptămâni, scrie publicația kyivpost.com.

Relația anglo-ucraineană

Cei doi lideri au mai discutat despre necesitatea consolidării securității globale, dar și despre măsurile necesare pentru a diminua pe cât este posibil fondurile care alimentează buzunarele Moscovei pentru a o face pe aceasta din urmă cât mai slabă în contextul conflictului militar. Zelenski și Truss au subliniat încercările lui Vladimir Putin de a transforma „energia în armă de război”, iar prim-ministrul de la Londra a declarat că este vital ca „șantajul Rusiei” să nu descurajeze Occidentul în încercările sale de a combate măsurile energetice ale Moscovei. De asemenea, Truss a subliniat faptul că, atât Anglia, cât și aliații ucrainienilor continuă să își construiască independența energetică.

Noul premier englez a lăudat lupta ucrainenilor pentru suveranitate și autodeterminare și a spus că este „esențial” ca Ucraina să învingă în acest conflict militar pe care îl duce de luni bune cu Federația Rusă. Truss merge pe aceeași linie precum predecesorul său, Boris Johnson, și a declarat că așteaptă „cu nerăbdare” să lucreze cu președintele Zelesnki în săptămânile și lunile următoare. Aceasta a mai adăugat faptul că este, de asemenea, încântată să accepte invitația de a-l vizita în curând pe președintele Zelenski în Ucraina.

Politica Truss

Truss s-a dovedit în Marea Britanie ca fiind o persoană pragmatică și schimbătoare de forme de-a lungul carierei sale, implicându-se în conducerea mai multor departamente guvernamentale dificile. În mod înțelept, ea și-a păstrat mâinile curate în timpul loviturii de stat brutale a conservatorilor, care a pus capăt scandalului Johnson, refuzând să îl critice în mod deschis.

Truss preia cârma Guvernului într-o perioadă tumultoasă pentru Marea Britanie, care se luptă cu creșterea costurilor energetice (în parte din cauza războiului din Ucraina) și se află în pragul unei recesiuni. Țara a fost cuprinsă de un val de greve, care a blocat totul, de la căile ferate la porturi.