Infofinanciar > Lumea la zi > Pregătiți-vă de beznă! Criza energiei va continua în următorii doi ani!
Lumea la zi

Pregătiți-vă de beznă! Criza energiei va continua în următorii doi ani!

Riscurile Globale în 2023
Sursa foto: weforum.org

Ediția de anul acesta a Global Risks Report a identificat care sunt cele mai mari riscuri cu care se confruntă economia globală în prezent. În top se situează conflictele și tensiunile geoeconomice, dar și criza energiei și problemele apărute în aprovizionarea cu alimente, fenomene care vor continua să se manifeste în următorii doi ani.

Studiul realizat de World Economic Forum asupra celor mai mari riscuri care vor afecta economia globală în 2023, a evidențiat faptul că există o puternică relație de interdependență în factorii perturbatori identificați.

Potrivit ediției din acest an a Global Risks Report, conflictele și tensiunile geoeconomice declanșate în 2022 au generat o serie de riscuri globale interconectate. Printre acestea, se numără criza energiei și alimente, care vor continua probabil și în următorii doi ani și vor conduce la creșteri semnificative ale costurilor cu mijloacele de trai, precum și a gradului de îndatorare.

Raportul WFE susține că posibilitatea de a contracara amenințările grave pe termen lung este diminuată și că este necesară o acțiune comună coerentă, înainte ca riscurile menționate să devină critice.

Criza riscă să se perpetueze

Astfel, pandemia și războiul din Europa au readus în prim-plan crizele energetice, de inflație, alimentare și de securitate. Acestea creează riscuri, care vor domina următorii ani: riscul de recesiune; creșterea gradului de îndatorare; o criză continuă a costului aferent mijloacelor de trai; societăți diseminate din cauza dezinformării și a lansării unor informații false; o pauză de la acțiunile rapide de gestionare a problemelor de mediu; războiul geoeconomic, fără finalitate.

Raportul avertizează că rivalitățile dintre țări ar putea conduce nu doar la intensificarea utilizării armelor geo-economice, dar și la remilitarizare, în special cu noi tehnologii.

Preocuparea pentru securitate și creșterea cheltuielilor militare pot conduce la o capacitate fiscală redusă, pentru diminuarea impactului unei crize prelungite a mijloacelor de trai. În lipsa unei abordări noi, țările vulnerabile ar putea ajunge într-o stare de criză perpetuă, care nu le va permite să investească în dezvoltarea economică sau în creșterea capitalului uman se arată în Global Risks Report 2023.

Eforturi comune pentru stabilitate financiară

Raportul îndeamnă liderii globali să acționeze în mod colectiv și decisiv, îmbinând viziunile pe termen scurt cu cele pe termen lung. WFE recomandă eforturi comune ale națiunilor, precum și o colaborare între sectorul public și cel privat, pentru a consolida stabilitatea financiară, gestionarea tehnologiei, dezvoltarea economică și investițiile în cercetare, știință, educație și sănătate.

„Peisajul riscurilor pe termen scurt este dominat de energie, alimente, datorii și dezastre. Cei care sunt deja vulnerabili, sunt în suferință – iar în fața multiplelor crizelor, numărul acestora este în creștere, atât în țările bogate, cât și în cele sărace. (…) Cooperarea este singura cale de urmat pentru viitor“, a declarat Saadia Zahidi, Managing Director, World Economic Forum.

La rândul său, Carolina Klint, Risk Management Leader Continental Europe Marsh, a precizat că: „Anul 2023 va fi marcat de o creștere a riscurilor legate de alimente, energie, materii prime și securitate cibernetică. Acestea vor genera noi perturbări ale lanțurilor de aprovizionare globale și vor avea un impact asupra deciziilor de investiții. Într-un moment în care țările și organizațiile ar trebui să își intensifice eforturile de reziliență, dificultățile economice vor limita capacitatea lor de a face acest lucru. Confruntându-se cu cele mai dificile condiții geoeconomice din ultima generație, companiile ar trebui să se concentreze atât pe gestionarea preocupărilor pe termen scurt, cât și pe dezvoltarea unor strategii care să le poziționeze bine în fața riscurilor pe termen lung și a schimbărilor structurale.“