Infofinanciar > Lumea la zi > Analiza care dă fiori reci Kievului. Fost analist CIA: „Rusia câștigă războiul într-o lună”
Lumea la zi

Analiza care dă fiori reci Kievului. Fost analist CIA: „Rusia câștigă războiul într-o lună”

razboi-ucraina, Sursa foto hotnews
FOTO: hotnews.ro

Dorința exacerbată a Statelor Unite de a nu recunoaște situația reală a frontului din Ucraina ar putea modifica semnificativ strategia Pentagonului pregătită pentru Vladimir Putin, a comentat fostul analist CIA, Raymond McGovern într-un interviu pe canalul de Youtube Judging Freedom. 

Fostul expert al CIA ( serviciile de informații americane), nu exclude ca pe viitor Rusia să apeleze la armele de distrugere în masă. „O escaladare ulterioară în Ucraina nu va duce la victoria noastră, dar ar putea provoca un război nuclear”.

Nu este exclus ca Rusia să folosească armele de distrugere în masă

Totodată, McGovern a făcut câteva precizări și despre recenta scurgere de informații a Pentagonului. Fostul oficial al CIA consideră că planurile administrației Biden în colaborare cu NATO de a îmbunătății starea precară în care se află trupele lui Volodmir Zelenski, nu reprezintă decât o minicună sfruntată a generalului Mark Milley și a secretarului american al Apărării Lloyd Austin. McGovern avertizează că o evaluarea incorectă a stării de fapt poate funcționa ca un efect de bumerang.

Totodată, fostul oficial american subliniază faptul că prin succesele înregistrate de Vladimir Putin pe câmpul de luptă, soarta războiului se poate schimba în mai puțin de o lună. Altfel spus, în perioada amintită Moscova poate adopta poziții ofensive care să forțeze administrația lui Zelenski dar și a aliaților occidentali să ceară încheierea ostilităților.

Însă, un alt oficial de rang înalt al CIA, mai exact fostul director al CIA, generalul David Petraeus, contestatar al retragerii militare din Afganistan, calculează într-o altă notă finalul războiului din Ucraina. Spre deosebire de McGovern, Petraeus precizează că echipa președintelui Biden a făcut o treabă impresionantă în ceea ce privește conducerea NATO și a Occidentului pentru a contracara invazia rusă, deși nu puține au fost momentele în care ar fi dorit ca deciziile de a furniza anumite sisteme de armament (cum ar fi tancurile occidentale și munițiile de precizie cu rază de acțiune mai mare) să fi fost luate mai devreme decât au fost.

Ucraina încă mai are șanse să câștige războiul

Sprijinul uriaș al SUA și al Occidentului pentru Ucraina înseamnă, observă Petraeus, că, în timp ce rușii se pregătesc să trimită sute de mii de soldați în Ucraina într-o nouă ofensivă, ei se vor confrunta în următoarele luni cu soldați ucraineni mai bine pregătiți și mai bine organizați, înarmați cu rachete americane cu rază de acțiune mai lungă, vehicule blindate și o cantitate imensă de muniție. Iar Petraeus adaugă faptul că Ucraina încă mai are șanse să câștige conflictul.

În privința potențialului câștigător din războiul din Ucraina, Petraeus a declarat că „Nu este Rusia. La urma urmei, Rusia a pierdut bătăliile de la Kiev, Sumy, Cernihiv și Harkov; nu a reușit să cucerească restul coastei sudice a Ucrainei (nu a reușit nici măcar să treacă prin Mykolaiv, cu atât mai puțin să ajungă la portul principal de la Odesa).

A pierdut ceea ce câștigase în provincia Harkov. Și a fost nevoită să își retragă singurele forțe la vest de râul Dnipro, în provincia Herson, deoarece ucrainenii au făcut impracticabile podurile de legătură vitale pentru aceste forțe, au eliminat cartierul general și locațiile logistice care susțineau aceste forțe și le-au izolat de restul elementelor rusești de la est de râu.

Acestea fiind spuse, liniile de luptă de la retragerea forțelor de la vest de Nipru, în toamna anului trecut, au fost destul de statice, deși forțele rusești au obținut câștiguri mărunte, progresive și foarte costisitoare în satele din jurul Bakhmut din sud-estul Ucrainei. Iar ucrainenii sunt nevoiți să angajeze forțe suplimentare pentru a apăra zonele aflate sub presiune”, potrivit cnn.com.