Infofinanciar > Info > Americanii ne avertizează: Anul electoral 2024 va afecta serios economia României! Ce riscuri ne așteaptă
Info

Americanii ne avertizează: Anul electoral 2024 va afecta serios economia României! Ce riscuri ne așteaptă

Americanii ne avertizează: Anul electoral 2024 va afecta serios economia României! Ce riscuri ne așteaptă
sursa foto adevarul

Economia României este un subiect extrem de discutat și important pentru oficiali și opinia publică. Anul acesta, conducerea țării a implementat numeroase proiecte care vin în ajutorul cetățenilor, dar au și scopul de a dezvolta România din punct de vedere economic.

Conform Goldman Sachs, perspectiva economică este pozitivă pe o durată scurtă. Dar, anul electoral 2024 vine cu anumite riscuri, fiind astfel așteptată o creștere a deficitului bugetar.

Perspective economice bune doar pe o perioadă limitată

Cea mai mare bancă americană de investiții, Goldman Sachs, a semnalat faptul că România are perspective bune din punct de vedere economic, pe o durată scurtă și limitată, anul electoral prezentând provocări din punct de vedere al deficitului bugetar. Pe termen mediu, situația țării nu este atât de favorabilă. Perspectiva economică prezintă multe riscuri, printre care se numără deficitul de cont curent și presiunile inflației.

Un document focusat pe piețele emergente al băncii americane surprinde faptul că România este într-o etapă de moderație din punct de vedere economic. Totuși, în acest context, se manifestă puternici creșteri salariale. A doua parte a anului trecut a fost marcată de încetinire economică, aliniată la acțiunile țărilor învecinate. Dar, piața muncii a avut majorări medii anuale de 13%, în cazul veniturilor angajaților.

Inflația urmează să aibă o cădere abruptă, dar momentan presiunea rămâne ridicată în această direcție. Banca Națională a României semnalează faptul că prevăd un declin al dinamicii prețurilor pentru lunile ce urmează. Acest lucru este posibil prin contribuția pozitivă provenită din energie și prețurile alimentelor. Totodată, componentele inflației sunt puse sub presiuni mari de creștere. Conform bancherilor de la Goldman Sachs, aceștia se așteaptă ca BNR să mențină rata de dobândă de intervenție la 7% pe parcursul întregului an în curs.

Risc major, deficitul de cont curent

Dezechilibrele interne sunt un motiv de îngrijorare în ochii analiștilor americani. Deficitul de cont curent al țării este de 9%. Dar, spre deosebire de situația altor țări care au valori ridicate, precum Cehia și Ungaria, dezechilibrul României este structurat. Țara noastră este în cea mai mare parte independentă la capitolul energie, prin producția de țiței și de gaze naturale.

„În orice caz, deficitul de cont curent mare al României rămâne riscul primordial al României pe termen mediu”, conform declaraților Goldman Sachs.

Deficitul bugetar al României a atins nivelul de 6%, însă Guvernul și-a propus reducerea acestuia până la 4,4% în 2023 și de asemenea, la 3% în 2024. Însă există o reținere a faptului că aceste lucruri s-ar putea întâmpla în realitate și nu ar rămâne doar pe hârtie. Un factor ca înfrânează acest proces este faptul că 2024 va fi un an electoral, care va conține alegeri parlamentare, prezidențiale, locale și europarlamentare.

„Eșecul în a reduce deficitul fiscal va adăuga atât la riscul fiscal, cât și la cel extern”, au declarat cei de la Goldman Sachs, conform ProTV .