Infofinanciar > Lumea la zi > America și China, la cuțite! Xi încearcă să atenueze tensiunile, o comisie a Congresului le exacerbează
Lumea la zi

America și China, la cuțite! Xi încearcă să atenueze tensiunile, o comisie a Congresului le exacerbează

America și China, la cuțite! Xi încearcă să atenueze tensiunile, o comisie a Congresului le exacerbează
sursa foto Global Times

În ultimele săptămâni a existat o acalmie în ranchiuna dintre China și America. Temerile unui război în legătură cu Taiwanul, deși încă răspândite, au scăzut de când președinții Joe Biden și Xi Jinping s-au întâlnit la Bali în noiembrie și au convenit să reia dialogul la nivel înalt în domenii mai puțin sensibile, inclusiv schimbările climatice.

Înalții lor oficiali economici au avut „schimburi sincere” la Zurich în ianuarie, dar au convenit să îmbunătățească comunicarea. Și ambele părți par dornice să se bazeze pe acest impuls atunci când Antony Blinken se va îndrepta spre China la începutul lunii februarie, în prima vizită în această țară a unui secretar de stat american din 2018.

Dar o nouă provocare la adresa acestor eforturi apare acum sub forma unei noi comisii a Congresului, condusă de republicani, care va investiga multe dintre cele mai divizate domenii ale relațiilor dintre China și America. Noul comitet China Select al Camerei Reprezentanților nu are autoritate legislativă, dar poate emite citații și poate organiza audieri. „Există un consens bipartizan că epoca încrederii în China comunistă s-a încheiat”, a declarat Kevin McCarthy, noul președinte republican al Camerei, în fața legislatorilor la 10 ianuarie, cu puțin timp înainte ca aceștia să aprobe noua comisie cu 365 de voturi pentru și 65 împotrivă. Mike Gallagher, președintele comisiei, a declarat că dorește să organizeze prima audiere până în martie, „cel târziu”.

Neliniștea Congresului față de China nu este ceva nou: a apărut în valuri încă de la victoria comunistă din 1949. După aceea, o dezbatere otrăvitoare despre „cine a pierdut China?” a dus la o anchetă a subcomisiei de securitate internă a Senatului, care a fost desființată între timp și care a încercat să dea vina pe academicieni și diplomați de stânga. Acest lucru a marcat o generație de experți în China și a contribuit la ascensiunea lui Joseph McCarthy (nicio legătură cu președintele actual al Camerei), senatorul republican care a condus o vânătoare de vrăjitoare pentru simpatizanții comunismului în anii 1950.

La sfârșitul anilor 1990, a apărut un alt val de teamă, odată cu două scandaluri legate de China – unul privind contribuțiile pentru campania electorală, altul privind vânzarea de tehnologie spațială americană – urmat de decizia președintelui Bill Clinton din 2000 de a acorda Chinei statutul de relații comerciale normale permanente. În același an, Congresul a creat Comisia Congresuală-Executivă pentru China (cecc) și Comisia de revizuire economică și de securitate SUA-China (uscc), care raportează ambele anual legislativului.

China Select Committee

Noua comisie pentru China se suprapune cu acestea în unele privințe, dar diferă în aspecte cheie care ar putea cauza probleme, în special pentru eforturile lui Xi de a liniști întreprinderile occidentale alarmate de politicile sale recente și de tensiunile legate de Taiwan. Cecc examinează în principal chestiuni legate de drepturile omului. Deși are puteri de citație, le folosește rareori. Uscc examinează implicațiile de securitate națională ale relațiilor cu China, dar, în general, primește mărturii de bunăvoie de la oficiali și academicieni.

În schimb, China Select Committee (Comisia pentru China) este concepută pentru a desfășura investigații de profil înalt în aproape orice aspect al relațiilor dintre America și China. Printre problemele pe care le-ar putea aborda se numără vânzările de arme americane către Taiwan, investițiile în China ale fondurilor de pensii americane și proprietatea chineză asupra terenurilor agricole americane, precum și operațiunile de influență politică ale Chinei în America și rolul său în producția de fentanil, potrivit republicanilor implicați.

De asemenea, are un președinte articulat și relativ tânăr în persoana domnului Gallagher, un reprezentant republican în vârstă de 38 de ani, fost ofițer de informații al Marinei, cu un doctorat în relații internaționale de la Universitatea Georgetown. În timp ce președintele Biden vorbește despre evitarea unui nou război rece cu China, Gallagher susține că acesta este deja în desfășurare și că America trebuie să accelereze acțiunile legislative și executive pentru a învinge. În același timp, el pare conștient de necesitatea de a se coordona cu alte comisii ale Congresului și de a menține sprijinul bipartizan pentru propria comisie, făcând apel la oameni „serioși și sobri” să se alăture.

Comisia poate avea până la 16 membri, iar 13 republicani au fost deja numiți. Printre aceștia se numără mai mulți șoimi binecunoscuți ai Chinei, dar mai ales figuri care pot lucra dincolo de culoar. Doar cinci au făcut parte din Grupul de lucru pentru China al dlui McCarthy, format din 15 membri, care a fost conceput pentru a fi bipartizan atunci când a fost lansat în 2020, dar care a pierdut sprijinul democraților, în parte din cauza temerilor că va politiza excesiv problema Chinei. Singura americancă de origine asiatică este Michelle Steel din California, care s-a născut în Coreea de Sud, scrie The Economist.

Democrații încă nu și-au desemnat membrii. Dar printre cei despre care se spune că ar fi interesați se numără Raja Krishnamoorthi din Illinois, membru al Comisiei pentru Informații, și Ro Khanna, un fost oficial al Departamentului Comerțului care reprezintă un district din Silicon Valley cu o populație mare de americani de origine asiatică. Unii democrați fac presiuni pentru ca un american de origine asiatică să ocupe locul lor de rang în comisie, pentru a încerca să se asigure că nu contribuie la o creștere recentă a violenței împotriva grupului etnic.

Încă nu este clar ce problemă va aborda mai întâi noua comisie. Dar dl Gallagher a declarat că o prioritate principală este să abordeze ceea ce el spune că este un stoc de arme și echipamente militare, în valoare de 18-19 miliarde de dolari, aprobate pentru vânzare către Taiwan, dar care nu au fost încă livrate. El dorește să organizeze prima audiere la timp pentru a da formă Legii anuale de autorizare a apărării naționale. De asemenea, el a cerut în mod repetat ca TikTok, aplicația de social media deținută de chinezi, să fie interzisă sau vândută unei entități americane.

Riscuri

Toate acestea vor fi greu de digerat pentru Xi. Totuși, pentru el, unul dintre cele mai mari riscuri este acela de a reacționa exagerat, aruncând mai multă carne roșie pentru șoimii din Congres, fără a înțelege că mare parte din ceea ce va face comisia va fi teatru politic. Deși oficialii chinezi și-au atenuat retorica în ultimele săptămâni, nu este clar cât timp va dura acest lucru. Aceștia au fost vitriolanți în trecut cu privire la cele două comisii axate pe China. În 2020, China a impus sancțiuni împotriva cecc și a doi dintre membrii republicani ai acesteia.

Unii experți chinezi care consiliază guvernul se tem acum că republicanii încearcă să deturneze politica privind China și să împingă cele două țări mai adânc într-o confruntare în stilul războiului rece. Noul comitet va acționa ca un „aruncător de pietre”, subminând orice efort al dlui Biden de a lucra cu China, spune Dong Chunling de la China Institutes of Contemporary International Relations, un think-tank legat de ministerul securității de stat al Chinei. Pe măsură ce se apropie următorul scrutin prezidențial din America, este posibil ca politicile celor două partide în ceea ce privește China să converge, iar relațiile cu China ar putea deveni o victimă a luptelor politice din America. Într-adevăr, comisia ar putea îngreuna gestionarea relațiilor cu China de către Biden. Deși administrația sa nu dă semne de slăbire a poziției sale în probleme cheie precum Taiwan sau comerțul cu tehnologie, dorește să colaboreze cu China pentru a construi „garduri de protecție” pentru a preveni conflictele. De asemenea, speră să coopereze în domenii de interes global, cum ar fi reducerea emisiilor de metan și pregătirea pentru următoarea potențială pandemie. Comisia nu are puterea oficială de a opri astfel de inițiative. Dar audierile sale vor inflama, fără îndoială, opinia publică, reducând marja de manevră a dlui Biden.

Acest lucru ridică o altă problemă potențială pentru președintele american. În cazul în care comisia îl împinge spre o poziție mai conflictuală față de China, acesta riscă să își înstrăineze unii aliați – în special în Europa. Deși mulți dintre aceștia împărtășesc unele îngrijorări americane cu privire la politicile lui Xi, sunt, de asemenea, nerăbdători să se reangajeze cu China din punct de vedere comercial și se tem să nu fie atrași într-o confruntare militară în Asia.

Riscul de pe partea dreaptă

Cu toate acestea, există capcane și pentru republicani. Una dintre ele este ca membrii comisiei lor să devină prea critici la adresa administrației Biden. Comisiile Congresului își obțin credibilitatea mai puțin din competențele formale, ci din interesul mediatic, care poate scădea rapid dacă acestea coboară în certuri partizane, spune Robert Kelner, care conduce practica de investigații ale Congresului la Covington & Burling, o firmă de avocatură americană. „Dacă mass-media își pierde interesul față de o investigație a Congresului, acea investigație se va încheia”, spune el.

Un alt mare risc este că audierile comisiei le dau greutate democraților și altor critici care se tem că acest lucru ar putea alimenta violența antiasiatică. La 10 ianuarie, 23 de reprezentanți ai Camerei Reprezentanților au emis o declarație în care își exprimau îngrijorarea cu privire la direcția comisiei și avertizau că „retorica și politica nechibzuită și plină de prejudecăți” a lui Donald Trump și a republicanilor din Congres au contribuit la o creștere cu 339% a crimelor motivate de ură antiasiatică în 2021.

Gallagher sugerează că aceste preocupări sunt nesincere, spunând că urmărește să protejeze diaspora chineză de Partidul Comunist. Dar el recunoaște necesitatea de a păși cu atenție, menționând într-un podcast recent că Joseph McCarthy a fost, de asemenea, un fost ofițer de informații al Marinei din Wisconsin. „Lecția lui Joseph McCarthy este că există întotdeauna riscul de a exagera”, a spus el. „Depinde de mine să dovedesc că această comisie este un forum pentru o dezbatere serioasă, sobră, ca un om de stat”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.