Infofinanciar > Lumea la zi > UE și China se bat în proiecte de infrastructură. Ursula von der Leyen alocă 300 de miliarde de euro proiectului Global Gateway
Lumea la zi

UE și China se bat în proiecte de infrastructură. Ursula von der Leyen alocă 300 de miliarde de euro proiectului Global Gateway

Ursula von der Leyen
Sursa foto: gorjeanul.ro

Prezentat de către oficialii europeni drept unul dintre proiectele emblematice ale Uniunii Europene, Global Gateway încearcă să ofere țărilor în curs de dezvoltare o alternativă la generozitatea strategică a Chinei. Inițiativa Belt and Road lansată de Beijing în urmă cu mai mulți ani urmărește să dezvolte sfere de influență economică de-a lungul rutelor comerciale strategice globale prin intermediul dezvoltării de porturi, proiecte energetice și rețele de telecomunicații.

Primele proiecte din cadrul Global Gateway dezvoltat de UE includ instalarea unui cablu digital sub Marea Neagră, a unui cablu submarin de fibră optică pentru a conecta țările din Marea Mediterană și din Africa de Nord, precum și construcția unui baraj și a unei centrale hidroelectrice în Camerun. Acestea sunt doar câteva dintre cele 70 de proiecte pe care UE le consideră prioritare în acest an în cadrul Global Gateway.

Chinezii investesc mai mult în infrastructură

„Global Gateway devine concret”, a declarat un oficial de rang înalt al UE cu privire la lista de proiecte de infrastructură prevăzute a fi realizate. Pentru susținerea lor, Global Gateway își propune să mobilizeze până la 300 de miliarde de euro în fonduri publice și private până în 2027 pentru a finanța proiecte de infrastructură ale UE în străinătate.

Prin comparație, China a investit aproape 2.300 de miliarde de dolari în aproape 4.000 de proiecte de investiții și de construcții în străinătate începând din 2005. Acest lucru conferă Beijingului un avans considerabil greu de recuperat, în momentul în care UE își lansează efortul de a-și extinde raza de acțiune economică.

Proiectul Belt and Road reprezintă aproximativ 370 de miliarde de dolari din sum totală de .300 de miliarde de dolari, estimează American Enterprise Institute. În ultimi doi ani, ritmul cheltuielilor a încetinit din cauza impactului economic al politicii Beijingului de reprimare a pandemiei de coronavirus, care au fost atenuate abia la sfârșitul anului trecut.

Ursula von der Leyen vrea intensificarea eforturilor

Occidentul s-a confruntat în repetate rânduri cu criticile potrivit cărora eforturile sale de a contesta Belt and Road sunt prea fragmentate și lente.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE, că blocul statelor UE trebuie să își ridice nivelul și să obțină rezultate vizibile pe teren. Această reuniune a dus la selectarea primului lot de proiecte.

Unele dintre proiectele Global Gateway sunt cotate cu un potențial scăzut în orizontul apropiat, dar cu perspective de dezvoltare pe termen mediu și lung, cum ar fi începerea lucrărilor de construcție, semnarea unui memorandum de înțelegere sau obținerea de finanțare. Odată depășite aceste face incipiente, UE va începe să pregătească terenul pentru alte proiecte în următorii ani.

Proiecte UE în vecinătatea Chinei și Rusiei

UE are planificate mai multe proiecte în țări din vecinătatea Chinei, cum ar fi un parteneriat de tranziție energetică cu Indonezia și un proiect de conectivitate digitală în Filipine. Același lucru este valabil și pentru unele proiecte din proximitatea a Rusiei, cum ar fi un proiect de producție a hidrogenului în Kazahstan, o legătură de transport în Asia Centrală, două proiecte în Mongolia și o hidrocentrală în Tadjikistan.

Lista de priorități a fost discutată pentru prima dată de diplomații UE vinerea trecută. Vor mai avea loc dezbateri în această săptămână, cu scopul de a încheia lista în săptămâna 6 februarie, au declarat oficialii UE. Aceștia au precizat că alegerea destinațiilor nu reflectă nicio alegere geopolitică. „Nu există niciun mesaj politic în spatele acestei liste”, au precizat oficialii UE, citați de POLITICO.