Infofinanciar > Lumea la zi > Amenințări cu atac nuclear la televiziunile rusești! „Occidentul să înțeleagă: dacă anumite arme există, pot fi folosite”
Lumea la zi

Amenințări cu atac nuclear la televiziunile rusești! „Occidentul să înțeleagă: dacă anumite arme există, pot fi folosite”

putin atac nuclear metro.com
sursă foto Dreamstime

După ce președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat miercuri decretarea mobilizării parțiale, în Rusia televiziunile locale dezbat la ordinea zilei subiectul unui posibil atac nuclear. Exemplele de acest fel încep să fie din ce în ce mai dese și numeroase.

„Singurul lucru de care Occidentul se teme astăzi este posibilitatea ca Rusia să folosească armele sale nucleare tactice. În această privință, cuvintele spuse de Vladimir Putin sunt foarte valoroase. Cu toate acestea, în Occident ei se gândesc la ele și analizează care ar fi circumstanțele pentru ca Rusia să folosească un asemenea argument”, afirmă Igor Korotcenko, devenit în ultimele luni analistul militar favorit al televiziunilor rusești, potrivit HotNews. La emisiunea de la postul TV Rossiya-1, Korotcenko a mai afirmat că „Occidentul trebuie să înțeleagă: dacă anumite arme există, tabuurile și limitările asupra folosirii lor ar putea fi ridicate în anumite circumstanțe”.

Unde intervine prezentatoarea, Olga Skabeeva, cu o întrebare: „Vor ei o victorie asupra Rusiei? Este imposibil să învingi Rusia fără o explozie nucleară, nu intră în discuție, nu vom permite distrugerea țării noastre. Dacă încercați să ne distrugeți veți fi distruși alături de noi”.

Obiectivul comun al Occidentului

„Care este obiectivul Occidentului colectiv? Victoria Ucrainei și înfrângerea Rusiei. Atât timp cât Federația Rusă are arme nucleare, și Federația Rusă are arme nucleare, înfrângerea ei este imposibilă. Împingeți-ne într-un colț și totul va fi distrus”, mai adaugă ea, susținând apoi că Rusia nu își dorește un război nuclear. Skabeeva  câteva secunde mai târziu, susține că dacă Occidentul „se apropie de granițele Rusiei” singura soluție va fi o lovitură nucleară.

Care este adevărul?

Grigorii Golosov, profesor de științe politice la Universitatea Europeană din Sankt-Petersburg, a declarat că referendumurile ar putea fi un preludiu la o escaladare militară rusă în Ucraina – și un efort de a speria guvernul președintelui Volodymyr Zelensky și susținătorii săi pentru a-i determina să se supună și de a intensifica temerile occidentale privind un război direct între Rusia și NATO. Dar Golosov a lăsat, de asemenea, ușa deschisă la posibilitatea ca domnul Putin să fie pregătit să facă un compromis pe fondul amenințărilor sale.

„Este foarte posibil ca, recurgând la astfel de acțiuni radicale, dar nu militare, Kremlinul să indice, de fapt, că este pregătit să intre în negocieri reale”, a declarat Golosov într-un interviu telefonic. „Se știe că mulți politicieni își intensifică cererile înainte de a trece la negocieri reale, iar aceasta este o tactică normală de negociere, cel puțin pentru dictatori”.

Posibilitatea anexării de către Rusia a unor părți din Ucraina a planat în fundal pentru o mare parte a războiului. Timp de luni de zile, autoritățile de ocupație ale Rusiei din estul și sudul Ucrainei au declarat că fac planuri pentru un referendum care ar cere Moscovei să anexeze aceste regiuni și să le declare teritoriu rusesc, iar Putin a caracterizat aceste zone ca fiind o parte legitimă a țării sale.