Lumea la zi

Israelul revocă permisul de călătorie al ministrului de Externe palestinian din cauza demersului ONU

Israel și Plaestin Sursa foto Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Ministrul palestinian de externe spune că Israelul i-a revocat permisul de călătorie, parte a unei serii de măsuri punitive împotriva palestinienilor pe care noul guvern israelian de linie dură le-a anunțat în urmă cu câteva zile.

Israelul a revocat duminică permisul de călătorie VIP al ministrului palestinian de externe, parte a unei serii de măsuri punitive împotriva palestinienilor pe care noul guvern de linie dură al Israelului le-a anunțat în urmă cu câteva zile.

Fără permis VIP

Riad Malki a declarat într-o declarație că se întorcea de la învestirea președintelui brazilian când a fost informat că Israelul i-a anulat permisul de călătorie VIP, care permite înalților oficiali palestinieni să călătorească mai ușor în și din Cisiordania ocupată decât palestinienii obișnuiți. Nu a fost clar dacă permisele altor oficiali au fost revocate, de asemenea.

Guvernul israelian a aprobat vineri măsurile de penalizare a palestinienilor, ca represalii pentru că aceștia au presat cel mai înalt organism judiciar al ONU să se pronunțe asupra ocupației israeliene. Hotărârile Curții Internaționale de Justiție nu sunt obligatorii, dar pot avea influență asupra opiniei mondiale.

Decizia evidențiază linia dură pe care actualul guvern o adoptă deja față de palestinieni la doar câteva zile de la preluarea mandatului. Decizia survine într-un moment în care violențele cresc în Cisiordania ocupată și în care negocierile de pace sunt o amintire îndepărtată.

Tensiunile israeliano-palestiniene cresc

În Ierusalimul de Est, un punct fierbinte al tensiunilor israeliano-palestiniene, poliția israeliană a declarat că a întrerupt o reuniune a părinților palestinieni cu privire la educația copiilor lor, susținând că aceasta a fost finanțată ilegal de către Autoritatea Palestiniană. Poliția a declarat că operațiunea a avut loc la ordinul ministrului Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, un ultranaționalist cu un lung istoric de retorică și cascadorii anti-arabe, care acum supraveghează poliția.

Palestinienii au condamnat revocarea permisului lui Malki, spunând că Israelul ar trebui să fie cel care „este pedepsit pentru încălcările sale împotriva dreptului internațional”.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat duminică, în cadrul unei ședințe a cabinetului său, că măsurile împotriva palestinienilor vizează ceea ce el a numit „o măsură anti-israeliană extremă” la ONU. Ministerul israelian al Apărării a confirmat faptul că permisul lui Malki a fost revocat. Biroul lui Malki a declarat că acesta are în continuare permisiunea de a călători ca și palestinienii obișnuiți, dar a pierdut privilegiile VIP care îi permit să ocolească liniile și să se deplaseze rapid prin punctele de control israeliene sau prin punctul de trecere din Cisiordania în Iordania.

Vineri, cabinetul de securitate al guvernului a decis că Israelul va reține 39 de milioane de dolari de la Autoritatea Palestiniană și va transfera în schimb fondurile către un program de compensare pentru familiile victimelor israeliene ale atacurilor militanților palestinieni.

De asemenea, a declarat că Israelul va mai deduce din veniturile pe care le transferă de obicei către AP, care se confruntă cu probleme de lichidități o sumă egală cu suma pe care autoritatea a plătit-o anul trecut familiilor prizonierilor palestinieni și celor uciși în conflict, inclusiv militanților implicați în atacuri împotriva israelienilor. Conducerea palestiniană descrie plățile ca fiind o asistență socială necesară, în timp ce Israelul spune că așa-numitul Fond al martirilor stimulează violența. Fondurile reținute de Israel amenință să agraveze dificultățile fiscale ale AP.

Cabinetul de securitate a vizat, de asemenea, în mod direct oficialii palestinieni, afirmând că va refuza beneficiile „VIP-urilor care conduc războiul politic și juridic împotriva Israelului”, conform abcnews.go.com.

Măsură aplicată pentru trei oficiali palestinieni

Între timp, noul ministru israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că a retras privilegiile VIP care le permiteau să intre în Israel pentru trei înalți oficiali palestinieni. Măsura a fost luată după ce aceștia au vizitat un cetățean arab din Israel care a fost eliberat din închisoare săptămâna trecută după ce a ispășit 40 de ani de închisoare pentru uciderea unui soldat israelian.

Operațiunea poliției de sâmbătă a avut loc la câteva zile după ce Ben-Gvir și-a preluat funcția. Poliția a susținut că întâlnirea părinților a fost finanțată de Autoritatea Palestiniană și că la ea au participat activiști ai AP, ceea ce, potrivit acesteia, încalcă legislația israeliană. Poliția a declarat că a împiedicat desfășurarea reuniunii și că a acționat în baza unui ordin al lui Ben-Gvir de a o închide. Poliția a refuzat să furnizeze dovezi care să le susțină afirmația, iar un purtător de cuvânt al lui Ben-Gvir a trimis întrebările la poliție.

Ziad Shamali, șeful Uniunii comitetelor de părinți ale elevilor din Ierusalim, care a organizat reuniunea, a negat orice implicare a AP, afirmând că aceasta a avut loc pentru a discuta despre lipsa de profesori în școlile din Ierusalimul de Est. El a declarat că a considerat afirmația privind legăturile cu AP drept „un pretext politic pentru a interzice” reuniunea.

Autoritatea Palestiniană a fost creată pentru a administra Gaza și părți din Cisiordania ocupată. Israelul se opune oricărei activități oficiale desfășurate de către AP în Ierusalimul de Est, iar poliția a dispersat în trecut evenimente despre care se presupunea că ar avea legătură cu AP. Israelul a capturat Ierusalimul de Est în războiul din Orientul Mijlociu din 1967 și ulterior l-a anexat, o mișcare nerecunoscută de majoritatea comunității internaționale. Israelul consideră orașul drept capitala sa divizată și eternă. Palestinienii doresc ca sectorul estic al orașului să devină capitala statului lor sperat.

Aproximativ o treime din populația orașului este palestiniană, care se confruntă de mult timp cu neglijarea și discriminarea din partea autorităților israeliene, inclusiv în ceea ce privește educația, locuințele și serviciile publice.