Infofinanciar > Lumea la zi > Aljazeera: Marea Britanie are acum un rege experimentat și un premier novice
Lumea la zi

Aljazeera: Marea Britanie are acum un rege experimentat și un premier novice

Aljazeera: Marea Britanie are acum un rege experimentat și un premier novice
Sursa foto - Town & Country

David Allen Green, fost avocat al guvernului central și comentator juridic de la Londra, a conturat opinia sa privind puterea din Marea Britanie la acest moment. El a declarat pentru Aljazeera că vede un dezechilibru de putere în centrul Executivului și acest lucru ar putea avea consecințe grave.

Totodată, Green a oferit și o perspectivă mai largă asupra întregului sistem politic din Marea Britanie. El face analize și paralele între noul premier, Rishi Sunak și regele Charles al III-lea.  Conform comentatorului juridic, există acum o situație interesantă în inima constituției Regatului Unit. Aceasta se datorează combinației dintre un rege nou, dar cu experiență politică, și un prim-ministru nou și neexperimentat.

Poate că Charles al III-lea este nou pe tron, dar și-a petrecut cea mai mare parte a vieții nu doar pregătindu-se pentru acest rol, ci și implicându-se pe deplin în afacerile publice și politice.

O mare parte din acest angajament a fost la vedere. În multe domenii, adesea cu un aspect internațional, regele a promovat de mult timp cauze și campanii pentru schimbări politice. Prin urmare, nu a fost surprinzător faptul că Charles a ținut un discurs atent și bine elaborat atunci când s-a reunit la Glasgow conferința COP26 a Națiunilor Unite privind schimbările climatice. A fost un discurs mult mai concret decât un simplu ceremonial de bun venit cu declarații fade, informează Aljazeera.

Declarațiile lui Charles al III-lea

„Amploarea și amploarea amenințării cu care ne confruntăm”, a spus prințul de Wales de atunci, „necesită o soluție globală, la nivel de sistem” și a explicat cum ar putea fi realizat acest lucru dacă liderii politici reuniți acolo ar lua decizii diferite de cele pe care le-ar lua în mod normal.

Și nu a fost doar un discurs: el a pus în aplicare o „inițiativă privind piețele durabile” cu un program detaliat „Terra Carta”. Prin urmare, în ceea ce privește problemele internaționale de mediu, noul rege este un jucător și nu un spectator. Acest lucru contează pentru el.

Cel mai normal ar fi fost ca Charles al III-lea să fi continuat acest activism la summitul COP27 de la Cairo. Dar guvernul britanic s-a opus. Prim-ministrul de atunci, Elizabeth Truss, s-a opus prin veto participării regelui.

În momentul în care a fost înlocuită, actualul premier, Rishi Sunak și regele au căzut de acord că era prea târziu din punct de vedere logistic pentru ca acesta din urmă să participe. Dar acesta nu a fost sfârșitul problemei și aici putem vedea combinația dintre un rege experimentat și un prim-ministru novice. ,,Charles a putut să aibă și prăjitura și să o mănânce”, așa cum spune proverbul englezesc.

Regele și-a organizat propriul mini-summit, sau „recepție”, cum a fost numit politicos, la Palatul Buckingham. John Kerry, trimisul prezidențial al Statelor Unite pentru climă și alții au fost prezenți. Sunak a revenit rapid asupra deciziei sale inițiale de a nu participa la COP27 și chiar a venit la recepție pentru a ține un discurs, aducând un omagiu activității lui Charles.

Un monarh mai puțin experimentat sau mai puțin implicat ar fi acceptat pur și simplu decizia guvernului de a nu merge la conferința internațională și nu ar fi făcut nimic altceva. În Regatul Unit, Coroana acționează în baza „sfaturilor” miniștrilor. În acest caz, însă, Charles a acceptat sfatul, dar și-a exprimat totuși punctul său important în mod public și l-a presat pe prim-ministru să facă ceva diferit de ceea ce voia să facă.

Are Rishi Sunak experiență?

Un prim-ministru mai experimentat și mai puternic plasat, la rândul său, nu ar fi fost atât de ușor de respins. Dar actualul prim-ministru – la fel ca toți premierii britanici de la referendumul pentru Brexit din 2016 – este slab din punct de vedere politic și caută în mod constant să mențină sprijinul împreună, spune Green. În timp, poate că poziția prim-ministrului se va consolida din nou, inclusiv în raport cu monarhul. Și poate că regele va deveni mai puțin interesat de diverse cauze și va adopta un rol mai ceremonial în public. Dar, până atunci, se pare că avem, în centrul executivului Regatului Unit, un raport de putere defavorabil premierului.

Dacă acest lucru este corect, atunci, în diverse probleme de interes pentru noul rege, guvernul s-ar putea să se găsească din nou în situația de a fi luat pe picior greșit și depășit în manevre. Acest lucru nu se va întâmpla în chestiuni care țin de dezbaterea politică de partid, ci vor fi chestiuni politice – privind clima și mediul și alte probleme.

După 70 de ani de domnie a unei regine care nu și-a manifestat prea mult în public opiniile politice, unii ar fi putut crede că zilele unui monarh cu opinii pronunțate în materie de politică au luat sfârșit. Dar posibilitatea unui astfel de monarh a existat întotdeauna, iar acum a fost reînviată. Charles și-a petrecut mai mult de 60 de ani pregătindu-se să exercite o astfel de influență. Dacă ar fi venit la coroană cu un prim-ministru bine stabilit în funcție, impactul său ar fi fost mai limitat. Dar starea politică a Regatului Unit nu ar fi putut fi mai avantajoasă pentru noul rege. Întrebarea este acum cât va dura această situație, conchide Green.