Lumea la zi

Regele Charles al III-lea împlinește astăzi 74 de ani! Viața monarhului, în fotografii

Regele Charles al III-lea împlinește astăzi 74 de ani! Viața monarhului, în fotografii
Sursa foto: BBC

Regele Charles al III-lea împlinește astăzi, 14 noiembrie, vârsta de 74 de ani, prima sa aniversare de când a urcat pe tron, în urmă cu puțin peste două luni. Monarhul și-a asumat noul rol după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la 8 septembrie.

Astăzi, în timpul ceremoniei de schimbare a gărzii de la Palatul Buckingham, fanfara regală îi va cânta la mulți ani noului monarh. În toată Londra se vor trage salve de tun în onoarea zilei de naștere a regelui, iar trupa King’s Troop Royal Horse Artillery va trage 41 de salve de la prânz la Green Park. Imediat după aceea, Fanfara Gărzilor Scoțiene va interpreta cântecul aniversar în parc.

Trupa Regelui este o unitate ceremonială călare din cadrul armatei britanice care trage salve cu ocazia aniversărilor regale și a evenimentelor majore, cum ar fi vizitele de stat. De asemenea, aceștia pun la dispoziție o trăsură cu tunuri și o echipă de cai negri pentru funeraliile de stat și militare.

Honourable Artillery Company va trage, de asemenea, un salut cu 62 de tunuri la Turnul Londrei. În afară de salvele de tun și de muzica de fanfară, se așteaptă ca regele să marcheze ocazia în mod privat, relatează Sky News.

Viața prințului Charles

Regele Charles s-a născut la Palatul Buckingham, pe 14 noiembrie 1948. Patru ani mai târziu, el a devenit moștenitorul tronului, după moartea bunicului său, George V.

Botezul lui Charles, decembrie 1948, Londra. Sursa foto Profimedia

Charles era un „tânăr foarte sensibil şi emotiv”, aşa că tatăl său, „mascul alfa”, a încercat să-l întărească trimiţându-l la Gordonstoun, un internat dur şi spartan din Scoţia, potrivit biografului regal Tina Brown, scrie NBC News. Aceasta este „povestea vieţii sale”, familia lui Charles „încearcă în mod constant să-l împingă în acest tipar, pentru că el era viitorul rege, care pur şi simplu nu se potrivea”, a spus Brown, potrivit ProTV.

Regina Elisabeta II, alături de regele Philip Mountbatten și copiii lor, prințul Charles și prințesa Anne, 1951. Sursa foto Profimedia

Charles a primit titlul de prinț de Wales în 1958, dar a fost investit abia în 1959. Acesta a primit o educație erudită, urmând colegiul Trinity din cadrul Universității Cambgridge. După absolvire, acesta a urmat pașii tatălui și bunicului său, a servit în Forțele Aeriene și în Marina Regală.

Prințul Charles fotografiat de Allan Warren, 1972. Sursa foto Wikipedia

Căsătoria cu prințesa Diana

Charles a cunoscut-o pe Diana Spencer încă din 1977, dar relația amoroasă dintre cei doi a debutat abia în 1980. Cei doi s-au căsătorit pe 29 iulie 1981, în Catedrala St. Paul din Londra, și au doi copii, prințul, William, născut în 1982 și prințul Henry, născut în 1984.

Charles și Diana la nunta lor din 1981. Sursa foto Elle

În doar câțiva ani, relația dintre cei doi s-a deteriorat, pe fondul diferenței de vârstă dintre cei doi și a indiscrețiunilor extraconjugale. Charles a reluat relația cu fosta sa parteneră, Camilla Parker Bowles, care îi va deveni ulterior soție.

În urma mai multor scandaluri publice, Charles și Diana au divorțat în 1996. Moartea prințesei Diana în 1997, ca urmare a unui accident de mașină, a provocat un scandal la nivel internațional, fiind vehiculată ideea că Familia Regală ar fi mușamalizat moartea Dianei.  În 2005, Charles s-a recăsătorit cu Camilla Parker Bowles.

Charles și Camilla, la nunta lor din 2005. Sursa foto Vanity Fair

În ciuda scandalurilor în care a fost implicat, Charles este cunoscut pentru acțiunile sale de caritate și turneele pe care le-a întreprins pe parcursul carierei sale. De asemenea, Charles deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov).