Lumea la zi

Aljazeera: Care vor fi mișcările militare ale Rusiei și Ucrainei în această iarnă

Armata ucraineană, Sursă foto: ProTV
Sursă foto: ProTV

După victoria obținută prin recucerirea orașului Herson, un oraș portuar vital din punct de vedere strategic, armata ucraineană este nevoită să ia o pauză de reorganizare și să își adune forțele pentru iarna care vine.

În prezent, opțiunile Kievului sunt limitate pentru operațiunile de luptă, deoarece râul Nipru formează o barieră naturală care va necesita eforturi și o planificare semnificativă dacă va reuși să cucerească și să mențină un cap de pod în timp ce trupele și vehiculele sunt aduse în numărul necesar pentru operațiuni ofensive împotriva unităților rusești, care sunt săpate în apropierea râului.

Rusia a folosit mercenarii săi experimentați Wagner în nord-est, iar luptele s-au intensificat, centrate în jurul orașului Bakhmut. Trupele ucrainene au fost trimise în acest sector pentru a consolida apărarea și a opri înaintarea Rusiei, relatează Aljazeera.

Războiul sub zero grade

Pe măsură ce temperaturile scad încet, natura luptelor se va schimba brusc. Ambele armate sunt antrenate să lupte în frig, într-adevăr. Rusia a invadat, iar Ucraina a ripostat, în timpul uneia dintre cele mai friguroase luni din 2022 , dar Kievul a primit îmbrăcăminte de iarnă și echipamente mult mai bune din partea militarilor NATO.

În ziua invaziei, la Kiev, temperatura era de aproximativ 3 grade Celsius. Astăzi, temperatura este de un grad. Schimbările față de lupta la temperaturi sub zero grade sunt semnificative. Cu mai puține ore de lumină, armata care este mai pricepută la luptele de noapte va avea un avantaj. Ochelarii de vedere pe timp de noapte și camerele de termoviziune au fost în capul listei de echipamente solicitate de Ucraina din Occident.

Șansele de supraviețuire în „ora de aur” – cele 60 de minute critice de după o rană pe câmpul de luptă , cresc dacă soldații sunt tratați sau mutați la o stație de prim ajutor și se prăbușesc dacă sunt expuși la condiții meteorologice nefavorabile.

În condiții frig, este mai probabil ca echipamentul să se defecteze. Armele se blochează deoarece temperaturile scăzute îngheață piesele vitale. Tancurile se descurcă mai bine odată ce solul se întărește, dar pozițiile defensive sunt mult mai greu de săpat pe măsură ce solul îngheață complet, ceea ce face ca barajele de artilerie să fie cu atât mai mortale.

Și, bineînțeles, nu doar armata va trebui să se confrunte cu condițiile în schimbare, populația civilă din Ucraina este supusă și ea unor condiții teribile, mai multe părți ale țării fiind lăsate fără încălzire și apă în urma bombardamentelor ruse.

Frigul este o armă

În timp ce lumea s-a concentrat săptămâna aceasta asupra a ceea ce părea a fi o rachetă defectă care s-a rătăcit în Polonia și a ucis două persoane, 10 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică, deoarece zeci de rachete rusești au lovit noduri din rețeaua electrică, distrugând instalații care vor fi greu de înlocuit.

Aceasta este o situație care se va înrăutăți dacă aceste atacuri vor continua. Se pare că noua strategie a lui Putin vizează centralele electrice, liniile de aprovizionare, depozitele de combustibil și instalațiile de depozitare pentru a îngenunchea Ucraina și, astfel, pentru a o aduce la masa negocierilor.

Situația este atât de extremă încât guvernul ucrainean ia acum în considerare evacuarea capitalei, Kiev, pentru a reduce consumul de energie. Energia nu încălzește doar casele – fără ea, fabricile nu pot funcționa, benzina nu poate fi pompată, iar iluminatul stradal nu poate utilizat.

Aproape 40 % din rețeaua electrică a Ucrainei a fost distrusă sau avariată și va dura luni de zile pentru a fi reparată, deoarece echipamentele de rezervă sunt în continuare puține.

Rusia și-a epuizat stocurile de rachete

În timp ce Rusia ar fi putut identifica această strategie ca fiind eficientă, trupele vor avea nevoie de stocuri mari de rachete balistice și de croazieră ieftine, arme de care Rusia duce din ce în ce mai mult lipsă.

Armata va trebui să depindă de importuri, deoarece industria de apărare rusă se străduiește să le producă în cantitățile necesare. Dependența Rusiei de Iran va crește, deoarece acesta va deveni principalul furnizor de arme ieftine și eficiente.

Arme precum dronele Shahed-136 și drona de luptă Mohajer-6 au fost folosite în mod eficient, în special atunci când sunt lansate în atacuri consecutive. Cu toate acestea, apărarea aeriană ucraineană a reușit să doboare marea majoritate a acestora.

Arme precum rachetele balistice Fateh 110 și Zolfaghar au o rază de acțiune de până la 700 km și sunt suficient de precise pentru a distruge ținte punctuale precum depozite de provizii, instalații radar sau centrale electrice aflate la mare distanță în spatele liniilor de front.

Pentru ca Ucraina să doboare toate aceste rachete și drone rusești, va avea nevoie de un număr egal sau mai mare de rachete de apărare aeriană. Ucraina a integrat o mare varietate de sisteme de rachete și radare în rețeaua sa de apărare aeriană existentă, dar națiunea sfâșiată de război trebuie să fie aprovizionată rapid pentru a respinge atacurile rusești în această iarnă.

Viitoarea bătălie pentru sud

Ucraina nu se bazează doar în mod pasiv pe apărarea sa aeriană pentru a câștiga acest război, operațiunile de luptă ofensivă au avut un mare succes de la demararea lor la începutul lunii septembrie. În câteva luni, forțele Kievului au recucerit cel puțin jumătate din teritoriul pe care l-au pierdut de la începutul invaziei.

La un moment dat, Ucraina va trebui să traverseze râul Nipru pentru a distruge pozițiile defensive rusești de acolo. Această zonă, de la malul Niprului până la Melitopol, este pivotul acestui conflict.

Cel care deține această zonă, controlează canalul de apă dulce care merge de la Nova Kakhovka până în Crimeea, asigurând peninsulei 85% din apă – acesta a fost un obiectiv strategic de război al Rusiei de când Ucraina a blocat canalul din nordul Crimeei în 2014.

Un avans ucrainean de succes spre est ar putea izola Crimeea de restul țării. De asemenea, ocuparea de către Rusia a centralei nucleare Zaporojia nu ar mai fi sustenabilă, deoarece armata s-ar confrunta cu pericolul tot mai mare de a fi izolată și încercuită.

Trupele rusești de acolo, aflate deja la capătul unui lung lanț de aprovizionare șubred, vor avea și mai multe probleme de apărare, deoarece bateriile ucrainene Himars, care s-au deplasat spre est, ar putea distruge depozitele de aprovizionare și nodurile feroviare de care au nevoie unitățile logistice militare ale Moscovei.

Ucraina va trebui să atace malul îndepărtat al Niprului în mai multe puncte și să mențină capetele de pod sub foc, transportând în același timp suficienți soldați, vehicule, provizii și echipamente pentru a începe operațiunile ofensive.

Rusia nu poate apăra întregul mal al râului, iar Ucraina a dat dovadă de mai multă îndemânare în operațiunile cu arme combinate pentru a lansa un asalt fluvial, combinat cu aterizări de elicoptere și focuri de la distanță.

Marele premiu ar fi Melitopolul. Cunoscută ca „poarta de acces în Crimeea”, este un important nod de transport, feroviar și logistic. Recucerirea acestui oraș de către forțele ucrainene, împreună cu blocarea canalului de apă dulce, ar începe să facă prezența militară a Rusiei în Crimeea din ce în ce mai precară și ar anunța înfrângerea totală a trupelor Moscovei.

Poate Rusia să evite înfrângerea cu ajutorul rachetelor importate și a unui număr mare de noi recruți aruncați în linia întâi? Este din ce în ce mai puțin probabil ca această strategie să fie suficientă pentru a evita un eșec al armatei sale în favoarea Ucrainei.