Lumea la zi

Alertă! Crimeea în pericol! Rușii părăsesc orașul de care depinde alimentarea cu apă a peninsulei

universul.net
sursa foto - universul.net

Funcționarii publici angajați în administrația rusă din Nova Kakhova au părăsit zona din cauza unor lupte, potrivit publicației Reuters. Nova Kakhovka este al doilea oraș din punct de vedere al mărimii din regiunea Herson.

Nova Kakhovka este un important oraș-port situat pe malul estic al râului Dnipro, unde acesta întâlnește capătul din aval al rezervorului Kakhovka. Formează unul dintre pilonii podului Kakhovsky peste barajul hidroelectric, celălalt fiind situat în Beryslav.

Orașul se află imediat în aval de izvorul Canalului Crimeii de Nord care irigă peninsula Crimeea și se poate spune că are sub control sediul canalului. Populația orașului este de 45.069 de locuitori și s-a aflat sub ocupația forțelor rusești din 2022.

În septembrie, Kremlinul a anexat Khersonul – precum și regiunile ucrainene Zaporizhzhya, Luhansk și Donețk – încălcând astfel dreptul internațional. Sub presiunea unei contraofensive ucrainene, Moscova a anunțat miercurea trecută că își retrage trupele din toate părțile provinciei Kherson care se află la nord-vest de râul Nipru – inclusiv din capitala regiunii -, ceea ce reprezintă o înfrângere majoră pentru armata rusă.

Administrația rusă

„După binecunoscutele evenimente din 11 noiembrie, când trupelor rusești li s-a ordonat să se retragă de pe malul drept (vestic) al regiunii Kherson, Nova Kakhovka s-a aflat sub focul direct al artileriei de calibru mare și al mortierelor forțelor armate ale Ucrainei”, a declarat administrația orașului, instalată de ruși, conform reuters.com.

Publicația a mai afirmat că tirul nediscriminatoriu de pe malul stâng al Niprului a făcut ca viața în oraș să fie nesigură și mii de locuitori din Nova Kakhovka au răspuns la apelul administrației regionale din Kherson de a-și proteja viața și și-au părăsit locuințele. Rusia a cerut deja civililor să părăsească zonele din provincia Kherson aflate pe o rază de 15 km de la malul estic al Niprului și afirmă că forțele sale au ocupat poziții defensive pe această parte a râului.

Administrația rusă a declarat că angajații Administrației Militare-Civile din Nova Kakhovka, precum și cei din instituțiile de stat și municipale au părăsit, la rândul lor, orașul și au fost relocați în locuri sigure din regiune.

Poziția Ucrainei

De la retragerea Rusiei din orașul Kherson și din zonele de la vest de Nipru, săptămâna trecută, atenția a căzut asupra orașelor și așezărilor controlate de Rusia pe malul estic, unde țara este bănuită că ar avea poziții defensive.

Imagini publicate marți pe rețelele de socializare păreau să arate că trupele rusești au părăsit orașul Oleshky, situat chiar peste Dnipro, de cealaltă parte a orașului Kherson, sugerând că una dintre cele mai mari retrageri din război s-ar putea să nu se fi încheiat pe malul apei.

Președintele Volodimir Zelenski a transmis liderilor mondiali că nu va exista nicio relaxare în campania militară a Ucrainei pentru a alunga trupele rusești după recucerirea orașului Kherson – singura capitală regională pe care Rusia o deținea de când a invadat în urmă cu aproape nouă luni.