Lumea la zi

Alegerile din Turcia vor fi decisive pentru întreaga lume! Anunțul venit din partea unui jurnalist

Recep Erdogan, președintele Turciei, Sursa foto: Financial Times
Sursa foto: Financial Times

La nivel mondial, anul 2023 va fi marcat de alegeri legislative, ce vor fi organizate în mai multe țări de pe mapamond. Printre statele unde vor avea loc scrutinuri în acest an se numără Turcia. De altfel, în opinia celor de la The Washington Post, acestea vor fi cele mai importante alegeri din întreaga lume.

Poziția este împărtășită și de jurnalistul Bobby Ghosh în articolul său intitulat „Cele mai importante alegeri la nivel mondial din 2023 vor avea loc în Turcia”.

Influența Turciei în lume

În acest text, autorul încearcă să explice că rezultatul alegerilor din Turcia va avea o influență directă, în primul rând, asupra calculelor geopolitice şi economice ale celor mai importante zone politice ale lumii, precum Washington şi Moscova.

„Influenţa Ankarei în problemele mondiale este dovada succeselor pe care Erdoğan le-a obţinut de-a lungul anilor de când se află în funcţii de conducere.

În ciuda acestora, în ţară şi în afara ţării, aşteptările de la aceste alegeri trezesc sentimente contradictorii. Iar cei care spun să plece la 19 iunie, nu pot fi optimişti în ceea ce îl priveşte pe cel care va veni sau în legătură cu ce va urma.”, a susținut Bobby Ghosh.

De asemenea, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, salturile diplomatice înregistrate de Turcia în Europa sub președintele Recep Erdogan au ajuns la cele mai înalte cote, scriu cei de la B1.

Însă, nu trebuie omisă influența pe care o are statul turc și în Orientul Mijlociu sau Africa. Aceasta este urmărită constant de marea majoritate a administrațiilor europene.

Același lucru se aplică și-n cazul raportului Turcia – Asia Centrală, mai ales în privința domeniului energiei.

Se vor bucura de insuccesul lui Erdogan

În articolul său, jurnalistul Bobby Ghosh a subliniat faptul că statele lumii se vor bucura, în mare parte, de un eventual insucces al lui Erdogan la alegerile prezidențiale din 2024 organizate în Turcia.

„Liderii occidentali vor fi mulţumiţi de plecarea lui Erdoğan. A sabotat securitatea NATO achiziţionând sisteme de apărare antirachetă din Rusia, a pus Alianţa în dificultate obstrucţionând aderarea Suediei şi Finlandei, a ameninţat Europa de nenumărate ori cu un aflux de migranţi, iar în ultimle luni a adoptat un discurs mai agresiv faţă de Grecia.”, a susținut Bobby Ghosh.

Astfel, conform articolului, mulți lideri din spațiul Occidental, și nu numai, ar aştepta nerăbdători oeșirea din scenă a lui Erdoğan.

De altfel, politicienii care au susținere din partea Occidentului în Turcia ies la suprafață. Totodată, dorința acestora de a-l înlătura pe Recep Erdogan, care a urmărit mereu să îndeplinească interesele acestei țări, de pe scaunul de președinte al Turciei este una evidentă.

„Oamenii s-au săturat de Erdogan. Spun că este prea mult”, a susținut Kemal Kiliçdaroglu, liderul principalului partid secular de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), pentru DPA, scriu cei de la Bursa.