Info

Guvernul Ciucă nu va organiza alegeri locale parțiale. Mai mult de 50 de localități din România au rămas fără edil

Nicolae Ciucă, premierul României, Sursa foto B1TV
Nicolae Ciucă, premierul României, Sursa foto: B1TV

Mai multe surse politice din cadrul Guvernului, condus în prezent de Nicolae Ciucă, au dezvăluit că Executivul nu are de gând să organizeze alegeri locale parțiale în lunile rămase de mandate. Astfel, potrivit acestora, până la rotativa guvernamentală (când PSD va prelua șefia Guvernului prin Marcel Ciolacu), oficialii vor avea  alte priorități.

Surse din PSD spun că între 70 și 80% din locurile libere vor fi adjudecate de social-democrați. O victorie a acestora este recunoscută și de PNL, însă cu un procent între 60-65% de mandate câștigate.

56 de localități nu au primar 

Reprezentanții AEP au susținut că, la finalul anului 2022, 56 de localități din România nu aveau primar „ca urmare a parcurgerii tuturor procedurilor legale”.

„Precizăm că situația mandatelor de primar vacante are o dinamică ascendentă cât și descendentă, datorată cazurilor noi precum și faptului că ordinele emise de către prefecți în condițiile art. 160 alin (7) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt atacate în contencios administrativ, iar ulterior pronunțării unor hotărâri definitive în aceste cauze sunt formulate și admise căi extraordinare de atac”, au susținut reprezentanții AEP, potrivit Adevărul

Din totalul celor 56 de localități fără primar, șapte sunt orașe: Valea lui Mihai, Sângeorz Băi, Anina, Băilești, Turceni, Lugoj, Sectorul 5 (București).

În privința repartizării pe județe, cele mai multe zone fără edil sunt din Constanța și Timiș (câte patru), urmate de Bihor, Dolj, Olt, Vaslui și Vâlcea.

„Scaunele” primarilor din aceste localități au rămas vacante din mai multe motive: au decedat, au fost condamnați la închisoare, au primit decizii de incompatibilitate, au demisionat din diverse motive etc.

Vor o dată concretă

Reprezentanții AEP au cerut în mod expres Guvernului, pe data de 11 octombrie 2022, să ofere o dată exactă în care vor avea loc aceste alegeri locale parțiale.

„Prin ultima informare adresată Guvernului, AEP a formulat rugămintea de a i se comunica data la care Guvernul intenționează să organizeze alegerile locale parțiale”, au precizat oficialii instituției.

În același mesaj adresat Executivului, AEP a subliniat responsabilitatea pe care o are Guvernul în organizarea acestui scrutin.

„În conformitate cu prevederile art.160, alin. (11) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, „data organizării alegerilor pentru funcția de primar se stabilește de către Guvern, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9) sau la data pronunțării hotărârii instanței, în condițiile alin (10)”. Termenul prevăzut de art. 160 alin. (11) din actul normativ mai sus menționat nu este unul de decădere, alegerile putând fi organizate și în situația depășirii acestuia”, menționează AEP.

Încă nu au înaintat un termen

Însă, nici până în ziua de astăzi oficialii Guvernului nu au stabilit o dată pentru a organiza aceste alegeri.

„Guvernul analizează situația privind organizarea alegerilor parțiale pentru primar și consiliul local în unitățile administrativ-teritoriale care îndeplinesc condițiile pentru organizarea acestor scrutine. (…) De asemenea, se va lua în considerare și impactul financiar considerabil al organizării separate și frecvente a alegerilor locale parțiale asupra bugetului general şi a bugetelor locale în condițiile economice actuale”, se arată în răspunsul oficialilor coaliției de guvernare, adresat celor de la Adevărul.