Infofinanciar > Lumea la zi > SUA întărește alianța cu Egiptul! Cairo, reconfirmat ca putere mondială de către Pentagon
Lumea la zi

SUA întărește alianța cu Egiptul! Cairo, reconfirmat ca putere mondială de către Pentagon

Steag America si Egipt Sursa foto U.S Chamber of Commerce
Sursa foto: U.S Chamber of Commerce

Astăzi, la Cairo, secretarul apărării americane, Lloyd J. Austin III, s-a întâlnit cu președintele egiptean Abdel Fattah El Sisi pentru a reafirma angajamentul SUA față de relația bilaterală și pentru a face schimb de opinii cu privire la provocările comune în materie de securitate regională și globală, se arată într-un comunicat al Departamentului de Apărare a Statelor Unite.

Secretarul a lăudat leadershipul regional și global al Egiptului, mulțumindu-i în special președintelui pentru rolul de mediator al Egiptului în tensiunile israeliano-palestiniene. Secretarul a oferit informații actualizate cu privire la războiul de agresiune neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, la consecințele economice globale ale acestuia și la amenințarea pe care acest conflict o reprezintă pentru ordinea internațională bazată pe reguli.

SUA este solidară Egiptului

Secretarul a subliniat solidaritatea SUA cu Egiptul în fața dificultăților economice cauzate de războiul brutal, neprovocat și nejustificat al Rusiei. Secretarul și-a împărtășit, de asemenea, îngrijorarea cu privire la gama largă de amenințări reprezentate de Iran, inclusiv programul său nuclear, activitățile regionale destabilizatoare și furnizarea de sisteme aeriene fără pilot la bord către Rusia. În cele din urmă, secretarul a subliniat angajamentul de durată al Statelor Unite față de regiune și a întărit faptul că progresele înregistrate în ceea ce privește libertățile fundamentale și drepturile omului consolidează și mai mult relația noastră bilaterală.

În cadrul unei întâlniri ulterioare cu ministrul apărării Muhammed Zaki, secretarul a lăudat Egiptul pentru că a preluat comanda Task Force 153 a Forțelor Maritime Combinate, care se concentrează pe securitatea în Marea Roșie.

De asemenea, secretarul a evidențiat următorul exercițiu combinat, BRIGHT STAR 23, ca o demonstrație a conducerii Egiptului și a forței cooperării continue dintre SUA și Egipt în vederea îmbunătățirii securității regionale și a unei descurajări credibile. Secretarul și-a afirmat angajamentul față de consolidarea interoperabilității dintre forțele armate americane și egiptene, a recunoscut pașii importanți ai armatei egiptene în vederea reducerii daunelor provocate civililor în timpul operațiunilor și a subliniat angajamentul Departamentului Apărării de a colabora cu Egiptul pentru a-și spori capacitățile defensive.

Egipt primește peste un miliard de dolari în ajutor militar de la SUA

În cadrul ambelor întâlniri, liderii au convenit să își consolideze coordonarea strânsă cu privire la aceste aspecte și să urmărească oportunitățile de aprofundare a parteneriatului bilateral în domeniul apărării, care rezistă de zeci de ani.

AFP a relatat că SUA au cerut egiptenilor să medieze un acord de încetare a focului între Israel și Hamas în 2021. De la semnarea tratatului de pace cu Israelul în 1979, Egiptul a primit un ajutor militar anual de peste un miliard de dolari din partea Statelor Unite, ca un aliat-cheie în regiune. Cu toate acestea, regimul de la Cairo a fost criticat pentru încălcarea drepturilor omului, deoarece organizațiile neguvernamentale raportează că există peste 60.000 de deținuți politici închiși în Egipt, conform B1TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.