Infofinanciar > Lumea la zi > Al Jazeera: Se luptă Coreea de Nord cu o criză alimentară?
Lumea la zi

Al Jazeera: Se luptă Coreea de Nord cu o criză alimentară?

Kim jong Un, liderul Coreei de Nord. tara se confrunta cu o criza alimentara (sursă foto: Nikkei Asia)
sursă foto: Nikkei Asia

În timp ce liderul Kim Jong Un face apel la măsuri pentru a îmbunătăți situația din domeniul agriculturii, pe fondul rapoartelor privind agravarea crizei alimentare, jurnaliștii de la Al Jazeera au stat de vorbă cu un expert despre provocările cu care se confruntă Coreea de Nord.

Coreea de Sud a declarat că vecinul său de la Nord pare să se confrunte cu o situație alimentară „gravă”, în timp ce grupul de reflecție 38 North, cu sediul la Washington DC, ce face parte din Stimson Center, a declarat că țara se află în pragul foametei.

Ce se întâmplă în Coreea de Nord?

Coreea de Nord suferă de mult timp de insecuritate alimentară, căci nu ar fi prima dată când statul asiatic se confruntă cu o asemenea amenințare. Se estimează că o foamete devastatoare din anii 1990 a ucis între 240.000 și 3,5 milioane de persoane.

De data aceasta, analiștii au dat vina pe condițiile meteorologice extreme și pe închiderea granițelor în timpul pandemiei COVID-19 pentru deteriorarea situației alimentare, care era deja fragilă din cauza deceniilor de stagnare economică datorate planificării centralizate, a deturnării resurselor către dezvoltarea armelor și a sancțiunilor internaționale. „Disponibilitatea alimentelor a scăzut, probabil, sub minimul necesar în ceea ce privește nevoile umane”, se arată într-un raport al 38 North din ianuarie.

Economia Coreei de Nord s-a contractat (micșorat) cu aproximativ 0,1% în 2021, al doilea an consecutiv în care se înregistrează scăderi, potrivit băncii centrale a Coreei de Sud.

Care este situația sistemului agricol?

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a îndemnat oficialii statului să îndeplinească obiectivele de producție agricolă declarând că „nimic nu este imposibil” sub conducerea Partidului Muncitorilor, aflat la putere. De asemenea, el a cerut îmbunătățirea infrastructurii pentru a crește producția de alimente, potrivit presei de stat. Coreea de Nord se bazează pe un sistem de agricultură colectivă care există încă din anii 1950.

„Sistemul agricol se bazează pe fermieri care produc cât mai multă hrană”, a declarat pentru Al Jazeera jurnalistul Centrului Stimson, Martyn Williams. Cea mai mare parte a alimentelor ajunge într-un sistem central de distribuție „și, în trecut, acest lucru le-a asigurat nord-coreenilor o aprovizionare adecvată cu alimente de bază”, a adăugat el.

„Dar, în ultimii 10 ani sau chiar mai mult, a început ca acest sistem să se destrame. Și acum este la un nivel la care majoritatea nord-coreenilor nu pot supraviețui cu ceea ce primesc, dacă primesc ceva, de la stat”. Potrivit lui Williams, cea mai mare parte a alimentelor colectate este livrată „în capitalele în care locuiește elita… și, de asemenea, în unitățile armatei și în unitățile militare”.

Ministerul sud-coreean al Unificării a declarat că au fost raportate cazuri de decese cauzate de foamete, în timp ce agenția de dezvoltare rurală din Seul a raportat că producția agricolă a țării a scăzut cu aproape 4% în 2022, invocând ploile abundente din timpul verii și condițiile economice.

O provocare pentru agricultură.

Potrivit unei cercetări efectuate de Brookings Institution din Washington, DC, doar aproximativ 20% din suprafața țării, adică aproximativ 2,2 milioane de hectare, este benefică agriculturii. De asemenea, țara nu dispune de o infrastructură adecvată, de utilaje și de provizii, inclusiv de îngrășăminte și combustibil, și este vulnerabilă la dezastrele naturale.

Agricultura Coreei de Nord este încă blocată în tehnologia de acum câteva decenii”, a declarat Williams. „O mare parte din plantarea și recoltarea orezului se face manual”. Aceste condiții duc la ineficiență în agricultură, a explicat Willians, „astfel încât culturile pot fi construite sub nivelul în care ar putea fi… și Coreea de Nord are în fiecare an probleme în a-și hrăni populația, dar anul acesta se pare că este poate deosebit de rău.”

În ciuda dificultăților raportate, Coreea de Nord a respins sugestiile de acceptare a asistenței externe, iar ziarul oficial Rodong Sinmun a cerut săptămâna trecută o mai mare autonomie economică și a comparat ajutorul extern cu „bomboane otrăvite”.

Care este masa pentru un cetățean obișnuit?

Potrivit lui Williams, ceea ce un nord-coreean ajunge să mănânce depinde în mare măsură de locul în care locuiește. „Există o mare diferență între mediul rural și între orașe și apoi mâncarea din Pyongyang. Dacă ai bani, mâncarea este relativ disponibilă în Pyongyang”, a explicat el.

„Oamenii de acolo ar putea mânca două sau poate chiar trei mese pe zi. Mâncărurile tradiționale sunt foarte asemănătoare cu cele din Coreea de Sud. Dar, bineînțeles, în Coreea de Nord este mult mai dificil să faci rost de carne și fructe proaspete și alte lucruri de genul acesta, [dieta lor se bazează] în principal pe orez și legume.”

Situația începe să se schimbe în mediul rural, unde opțiunile oamenilor vor depinde de ceea ce au reușit să cultive ei înșiși sau să cumpere de pe piețe, a spus Williams. „Oficial, vânzările private de alimente nu există, dar Coreea de Nord a trebuit să le tolereze în ultimii ani, deoarece sistemul public de distribuție a alimentelor s-a prăbușit”, informează Al Jazeera.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.