Infofinanciar > Esential > Ce importanță are agricultura în economia Georgiei? Doar 4,5% din terenul țării din Caucaz este arabil
Esential

Ce importanță are agricultura în economia Georgiei? Doar 4,5% din terenul țării din Caucaz este arabil

Agricultura Georgiei, sursa foto dreamstime
sursa foto: dreamstime

Solul fertil și climatul favorabil al Georgiei sprijină producția unei mari varietăți de produse agricole de mare valoare, inclusiv struguri și vin, fructe de pădure, fructe cu coajă lemnoasă (alune, migdale, nuci și castane), citrice, mere, piersici și caise. Astfel, agricultura reprezintă un sector important pentru economia Georgiei.  Cu toate acestea, teritoriul accidentat și muntos al țării din Caucaz limitează, de asemenea, suprafața arabilă totală disponibilă, în special pentru culturile de câmp.

În mod tradițional, Rusia a primit majoritatea exporturilor Georgiei, dar, de când Georgia a semnat ZLSAC (, Înțelegerea Acordurilor de Asociere ale UE și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător) cu UE în 2014, Georgia s-a concentrat pe dezvoltarea piețelor europene.

Georgia este una dintre cele mai vechi producătoare de vin din lume. Sursa foto: dreamstime

Georgia este una dintre cele mai vechi producătoare de vin din lume. Sursa foto: dreamstime

Agricultura, un sector important pentru economia Georgiei

Georgia cultivă, de asemenea, o cantitate tot mai mare de culturi, inclusiv legume și porumb, pentru consumul intern.  Georgia se bazează pe importurile de lapte praf, produse din carne și importuri de grâu.  Începând din iunie 2021, importurile de grâu din Rusia au fost înlocuite în mare parte cu importuri de făină de grâu, din cauza taxelor de export ale Rusiei la grâu.

Pentru economia Georgiei, agricultura rămâne un sector important în ceea ce privește contribuția la PIB. În ultimii cinci ani, agricultura a reprezentat 7-8% din PIB.  De asemenea, acest sector oferă o importantă plasă de siguranță pentru populația rurală, având în vedere că peste 40 % din populația Georgiei trăiește în zonele rurale.  Conform celui mai recent recensământ agricol efectuat în 2014, ponderea fermelor comerciale în producția agricolă a rămas scăzută.  Majoritatea covârșitoare a gospodăriilor (93,6 %) dețin mai puțin de două hectare de teren agricol.  Doar 4,8 la sută dintre gospodării dețin între două și cinci hectare de teren, iar 1,5 la sută dețin mai mult de cinci hectare.  Cu o astfel de structură a proprietății, agricultura comercială rămâne subdezvoltată.

Vinificația georgiană datează din anul 300 î.Hr. Secole de încercări și erori au produs peste 500 de soiuri de struguri.

Vinificația georgiană datează din anul 300 î.Hr. Secole de încercări și erori au produs peste 500 de soiuri de struguri.

Cum sprijină guvernul georgian agricultura țării din Caucaz

Ca urmare a reformei funciare, guvernul georgian a privatizat peste 45 % și a închiriat aproximativ 30 % din terenurile agricole ale țării.  Legea privind privatizarea terenurilor agricole deținute de stat a fost adoptată în iulie 2005, ceea ce a crescut eficiența și producția în sectorul agricol.  Noua Constituție care a intrat în vigoare în decembrie 2018 a impus restricții privind vânzarea de terenuri agricole către străini.  Constituția prevede, de asemenea, că excluderile pot fi specificate în legea organică, care are o autoritate mai mare decât legile obișnuite și necesită voturile a cel puțin două treimi din Parlament pentru a fi adoptată.  Parlamentul a adoptat în 2019 o lege care permite străinilor să cumpere terenuri în cadrul unui plan de investiții și a altor condiții prealabile.

Guvernul țării din Caucaz a identificat agricultura ca fiind o prioritate pentru dezvoltare și a crescut considerabil finanțarea pentru acest sector, deși prioritățile și programele se schimbă frecvent.  De asemenea, a înființat Fondul de investiții în agricultură pentru a sprijini sectorul prin acordarea de credite fermierilor.  Programele guvernamentale puse în aplicare prin intermediul Agenției de Dezvoltare Rurală, cum ar fi Plantăm viitorul, Agrocredit preferențial etc., pot crea o cerere suplimentară în rândul fermierilor pentru echipamente și inputuri furnizate din străinătate, inclusiv din Statele Unite.

Industria georgiană de prelucrare a alimentelor se dezvoltă constant. Sursa foto dreamstime

Industria georgiană de prelucrare a alimentelor se dezvoltă constant. Sursa foto dreamstime

 Prelucrarea și ambalarea alimentelor

Poziția geografică a Georgiei o poziționează ca un exportator ideal către piețele regionale și europene pentru anumite mărfuri în vrac, cum ar fi citricele și alunele.  Sectorul a suferit din cauza prăbușirii legăturilor tradiționale dintre statele post-sovietice, a deceniilor de neglijență față de întreprinderile de stat, a echipamentelor învechite, a lipsei de investiții și a lipsei de cunoștințe tehnice actuale.  Georgia importă 80 % din produsele sale alimentare ambalate și 70 % din produsele alimentare în general, ceea ce are un impact negativ semnificativ asupra balanței sale comerciale.  Cu toate acestea, industria de prelucrare a alimentelor se dezvoltă constant, dar lent, ca urmare a privatizării întreprinderilor de stat și a creșterii cererii de bunuri produse la nivel local.  În plus, o serie de programe de ajutor extern, inclusiv USAID, vizează dezvoltarea agriculturii și oferă sprijin financiar sau material fermierilor individuali sau întreprinderilor mai mari pentru a le permite să îndeplinească cerințele piețelor internaționale.

În 2021, importurile agricole ale Georgiei au costat țara 13,4 miliarde de dolari. Sursa foto dreamstime

În 2021, importurile agricole ale Georgiei au costat țara 13,4 miliarde de dolari. Sursa foto dreamstime

Există oportunități de creștere în acest sector, care să permită Georgiei să crească producția de alimente pentru consumul intern și să devină un exportator de produse agricole de nișă în regiunea mai largă, inclusiv în Europa, Asia și Orientul Mijlociu.  Acest sector este în creștere constantă, cu o proliferare a produselor de marcă georgiană – vin, bere, produse lactate, nuci, cârnați, sucuri de fructe și ape minerale – care umplu magazinele locale și încep să găsească noi piețe de export.  Vinurile și băuturile spirtoase georgiene se bucură de mult timp de o reputație excelentă în Rusia și în țările Comunității Statelor Independente. Îmbunătățirea îmbutelierii și a ambalajului permite acum firmelor georgiene să vândă produsele pe o piață de export mai largă.

Potrivit Trade Monitor Data (TMD), importurile agricole totale ale Georgiei au fost de 1,34 miliarde de dolari în 2021, ceea ce reprezintă o creștere de peste 29% față de 2016.  Principalii furnizori ai acestor bunuri sunt Rusia, Ucraina și Turcia, care, împreună, reprezintă 709 milioane de dolari, sau aproape 53% din totalul importurilor, potrivit International Trade Administration.