Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Nord organizează o reuniune pe fondul temerilor de penurie alimentară! O nouă foamete ar putea învălui țara
Lumea la zi

Coreea de Nord organizează o reuniune pe fondul temerilor de penurie alimentară! O nouă foamete ar putea învălui țara

Kim-Jong-Un sursa foto universul.net
sursa foto universul.net

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a inițiat o reuniune a partidului de la guvernare pentru a discuta despre modlități de îmbunătățire în domeniul agriculturii, potrivit presei de stat, pe fondul evaluărilor externe privind agravarea crizei alimentare și a secetei din țară.

Kim a supervizat duminică cea de-a șaptea ședință plenară extinsă a celui de-al 8-lea Comitet Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, care a analizat proiectele de dezvoltare rurală, a relatat agenția de presă de stat KCNA. Agenția a precizat că reuniunea, care este în curs de desfășurare, va stabili sarcini „urgente și importante” privind problemele agricole și „sarcinile prioritare care apar în stadiul actual al dezvoltării economice naționale”.

KNCA nu a precizat dacă Kim a luat cuvântul în timpul reuniunii sau cât va dura aceasta. Au participat, de asemenea, oficiali de rang înalt, precum premierul cabinetului Kim Tok Hun și Jo Yong Won, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Kim, care se ocupă de afacerile organizatorice ale Comitetului Central.

Reuniunea este prima sesiune plenară a partidului convocată doar pentru a discuta despre agricultură. Anunțând adunarea în februarie, KCNA a declarat că este „o sarcină foarte importantă și urgentă să se stabilească strategia corectă pentru dezvoltarea agriculturii”.

Aceasta are loc în contextul în care guvernul sud-coreean a declarat că evaluările sale indică faptul că situația alimentară din Coreea de Nord pare să se fi deteriorat. Oficialii de la Seul au apreciat reuniunea ca fiind o recunoaștere de facto a unor lipsuri grave. Luna trecută, programul 38 North, cu sediul în Statele Unite, care monitorizează Coreea de Nord, a declarat, de asemenea, într-un raport, că „disponibilitatea alimentelor a scăzut probabil sub minimul necesar în ceea ce privește nevoile umane”, fenomen care nu a mai avut loc din timpul foametei din anii 1990.

Seceta cauzează o penurie de alimente în Coreea de Nord

Experții spun că actuala penurie de alimente a fost probabil declanșată de recoltele slabe pe fondul unor condiții meteorologice extreme și a fost exacerbată de blocaje și de o reducere bruscă a comerțului cu China din cauza închiderii granițelor în timpul pandemiei COVID-19. Coreea de Nord se află, de asemenea, sub sancțiuni internaționale stricte din cauza programelor sale interzise de rachete nucleare și balistice.

Anul trecut, producția de cereale a țării a fost estimată la 4,5 milioane de tone, o scădere de 3,8% față de 2020, potrivit evaluărilor guvernului sud-coreean. Coreea de Nord a fost estimată să fi produs între 4,4 milioane și 4,8 milioane de tone de cereale anual în perioada 2012-2021, potrivit datelor anterioare ale Coreei de Sud.

Coreea de Nord are nevoie de aproximativ 5,5 milioane de tone de cereale pentru a-și hrăni anual cei 25 de milioane de locuitori, astfel că îi lipsește aproximativ 1 milion de tone în acest an. Anterior, jumătate dintr-un astfel de deficit era de obicei acoperit prin achiziții neoficiale de cereale din China, restul rămânând ca deficit nerezolvat, potrivit lui Kwon Tae-jin, economist senior la Institutul privat GS&J din Coreea de Sud.

Kwon spune că restricțiile comerciale cauzate de pandemie au împiedicat probabil aceste achiziții neoficiale de orez. Eforturile autorităților nord-coreene de a înăspri controalele și de a restricționa activitățile de pe piață au înrăutățit, de asemenea, situația, a spus el. Nu este clar ce măsuri va lua Coreea de Nord pentru a rezolva rapid problemele sale alimentare.

Coreea de Nord refuză ajutor extern

Săptămâna trecută, ziarul oficial al țării a făcut apel la autosuficiență economică, susținând că a depinde de ajutorul extern pentru a face față situației alimentare ar fi ca și cum ar mânca „bomboane otrăvite”.

Unii experți spun că Pyongyangul va folosi reuniunea plenară din această săptămână pentru a spori sprijinul public pentru Kim în timpul confruntărilor acestuia cu SUA și aliații săi cu privire la ambițiile sale nucleare.

În ciuda resurselor limitate, Kim a făcut presiuni agresive pentru a-și extinde programele de arme nucleare și de rachete pentru a face presiuni asupra Washingtonului să accepte ideea că Coreea de Nord este o putere nucleară și să ridice sancțiunile internaționale. După un an record de activități de testare a armelor în 2022, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte rachete în această lună, scrie Al Jazeera.