Infofinanciar > Lumea la zi > Ajutorul imens pe care l-a primit Ucraina în primul an de război. Sprijinul Occidental a menținut Kievul pe linia de plutire
Lumea la zi

Ajutorul imens pe care l-a primit Ucraina în primul an de război. Sprijinul Occidental a menținut Kievul pe linia de plutire

ucraina sursa foto: cfr.org
sursa foto: cfr.org

În anul care a trecut de la începerea invaziei la scară largă a Rusiei, Ucraina a primit 450 de transporturi de ajutor umanitar cu echipamente energetice cu o greutate totală de peste 5.650 de tone, potrivit ministrului Energiei, Herman Haluschenko, citat de interfax.com.ua.

„Printre echipamentele pe care le-a primit Ucraina se numără peste 1.700 de generatoare, aproximativ o mie de transformatoare, cazane mobile de gaz, echipamente speciale, echipamente de înaltă tensiune pentru repararea liniilor electrice, un laborator mobil de cabluri și o mulțime de materiale”, este citat marți ministrul Energiei pe canalul Telegram al ministerului.

Ajutoarele internaționale au menținut Ucraina pe linia de plutire

Potrivit ministrului, cu ajutorul acestui sprijin, Ucraina a reușit să repornească funcționarea mai multor instalații de infrastructură energetică care fuseseră atacate de Rusia cu rachete, drone și artilerie.

Potrivit raportului, asistența a fost acordată de peste 30 de națiuni, printre care Azerbaidjan, Marea Britanie, Polonia, Suedia, Germania, Italia, Franța, Letonia, Belgia, Danemarca, Spania, Finlanda, Lituania, Estonia, Irlanda, Norvegia, Macedonia de Nord, Elveția, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia, Croația, Slovenia, Olanda și Cehia.

Potrivit informațiilor, la 1 februarie 2023, Fondul de asistență energetică al Ucrainei, creat de Secretariatul Comunității Energiei în aprilie 2022, a primit 144,366 milioane de euro.

De la incursiunea rusă de la sfârșitul lunii februarie, Ucraina ar fi primit împrumuturi și ajutor din străinătate în valoare totală de peste 32 de miliarde de dolari, potrivit agenției germane de știri dpa. Mai mult de o treime din bani au venit din partea SUA.

Fondul Monetar Internațional a contribuit cu aproximativ 8%, iar UE cu puțin sub 25%.

SUA a oferit cel mai mare ajutor financiar

Numai Germania a contribuit cu 1,6 miliarde de dolari, potrivit comunicatului. Ajutorul total este echivalent cu aproximativ 16% din producția economică a Ucrainei de dinainte de război. Cu toate acestea, produsul intern brut al Ucrainei a scăzut cu peste 30% în 2022 din cauza războiului, potrivit estimărilor Ministerului Economiei de la Kiev.

Aproape 18% din teritoriul ucrainean a fost ocupat de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea, anexată în 2014 și situată în Marea Neagră. Potrivit dpa, Ucraina este puternic dependentă de asistența internațională, atât financiară, cât și militară.

Potrivit cifrelor publicate de Institutul Kiel din Germania, cu două zile înainte de aniversarea unui an de la invazie, Statele Unite au oferit Ucrainei de departe cea mai mare sumă de ajutor militar, financiar și umanitar: peste 75 de miliarde de dolari.

Pentru echipamentele și armamentul forțelor armate ucrainene, SUA s-au angajat să investească 46,6 miliarde de dolari.

SUA a oferit de la rachete ghidate antitanc Javelin, care au împiedicat tancurile rusești să avanseze spre Kiev, la sisteme de apărare aeriană, care au oprit atacurile rusești asupra infrastructurii vitale a Ucrainei, până la vehicule blindate, de care trupele ucrainene vor avea nevoie pentru următoarea bătălie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.