Lumea la zi

Ajutor pentru firme! Reducere de 50% a tarifelor la energie pentru întreprinderi

Electricitate, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Guvernul britanic elaborează un plan, prin care ar putea înjumătăți tarifele la facturile la energie electrică pentru mai multe întreprinderi. Această decizie are ca scop alinierea prețurilor pe care le plătesc companiile la cele plătite de gospodării, potrivit unor specialiști în domeniul financiar. De altfel, noua administrație încearcă să oprească daunele economice cauzate de creșterea costurilor.

Planul de salvare ar urma să reducă prețul angro, care este încorporat în contractele de energie pentru întreprinderi, fixându-l la aproximativ aceeași sumă percepută pentru gospodării, au declarat specialiștii, care au cerut să nu fie identificați deoarece discuțiile nu sunt publice. Aceasta reprezintă o reducere de aproximativ 50% pentru întreprinderile care și-au stabilit recent contractele.

Eforturile fac parte dintr-un pachet de sprijin în valoare de 40 de miliarde de lire sterline (46 de miliarde de dolari), finalizat de prim-ministrul Liz Truss, ca răspuns la o criză energetică care a dus la creșterea costurilor de funcționare a fabricilor din Marea Britanie. Întreprinderile mici iau măsuri drastice pentru a limita costurile, în timp ce unele facturi la energie cresc de până la 10 ori.

Departamentul pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială a declarat că nu este în măsură acum să comenteze aceste decizii, scrie Bloomberg.

Cum se vor aplica reducerile

Reducerea, care este programată să dureze șase luni, începând cu luna octombrie, ar putea fi prelungită. Însă, acest lucru nu va fi ușor de realizat. Plafonarea specifică va depinde de „prețul cu ridicata” în momentul în care o întreprindere a semnat contractul de energie. Guvernul va publica reducerile pe care furnizorii trebuie să le aplice atunci când vor trimite facturile clienților, au declarat persoanele menționate.

Furnizorii vor primi discounturi pentru aceste reduceri, care se vor aplica contractelor deja semnate la începutul acestui an. Reducerile potențiale de preț nu s-ar aplica celorlalte comisioane percepute de brokeri și furnizori, ceea ce ar permite o mai mare concurență pe piață.

Costurile unitare pentru gospodării, stabilite prin pachetul de măsuri guvernamentale anunțate la 8 septembrie, sunt de 34 de penny (subdiviziunea lirei sterline) pe kilowatt-oră pentru electricitate și de 10 penny pentru gaz.

Protestul oamenilor de rând „Don`t pay” ia amploare în Marea Britanie

În urma creșterilor exacerbate ale facturilor la energie electrică și gaze naturale, mai mulți cetățeni britanici au creat o mișcare socială, intitulată „Don`t pay”, prin care se promovează boicotarea plății acestor facturi. Cei care au inițiat acest protest se așteaptă ca, până la data de 1 octombrie, să strângă 1 milion de susșimători.

În același timp, guvernul britanic consider această mişcare drept una iresponsabilă, întrucât neplata facturilor va duce la prețuri și mai mari pe care consumatorii vor fi nevoiți să le plătească.

Potrivit End Fuel Poverty Coalition (un ONG din Marea Britanie), 12 milioane de gospodării (42%) din Marea Britanie se vor confrunta cu incapacitatea de a-şi încălzi sau răci casele în mod adecvat în acest an.

„Populaţia cere să aibă căldură în această iarnă şi trebuie să vedem mai mulţi bani de urgenţă pentru oameni în această iarnă, finanţare pentru a-i ajuta pe toţi să-şi reducă facturile, cu o izolare mai bună şi o trecere rapidă de la gaze scumpe la energie regenerabilă mai ieftină”, a declarat un purtător de cuvânt din cadrul ONG-ului.

„Fără o acţiune urgentă a guvernului, impactul nivelului în creştere al sărăciei energetice asupra naţiunii noastre va fi profund şi devastator”, a mai completat acesta.