Infofinanciar > Info > Anunț de ultimă oră pentru români! Plafonarea facturilor la energie electrică se face după consumul înregistrat anul trecut
Info

Anunț de ultimă oră pentru români! Plafonarea facturilor la energie electrică se face după consumul înregistrat anul trecut

energie electrică
Sursă foto: infofinanciar.ro

În ultimele săptămâni, Guvernul României a încercat să se alinieze direcțiilor trasate de Uniunea Europeană, în privința reducerii consumului de energie electrică. Aceste măsuri sunt luate pe fondul crizei energetice, deplanșată odată cu invazia Rusiei în Ucraina, care afectează întreaga Europă. Chiar dacă autoritățile naționale le-au promis tuturor românilor prețuri plafonate ale facturilor la energie electrică (în contextul prețurilor exacerbate ale energiei din prezent), acest lucru nu se va întâmpla pentru toți consumatorii din țara noastră.

Astfel, potrivit unei prevederi care a intrat în viguare în luna aprilie, dar care nu a fost „dată publicității” de guvernanți, prețul plafonat va fi calculat în funcție de consumul mediu lunar înregistrat anul trecut. De aceea, pentru a vă putea da seama dacă sunteți în situația celor care vor trebui să plătească integral prețurile facturilor, va trebui să căutați facturile de anul trecut.

Cum se calculează tariful

Potrivit noii legi, cei cu un consum mediu sub 100 kWh pe lună anul trecut plătesc cel mult 68 de bani kWh, cei cu un consum până în 255 de kWh plătesc la prețul de cel mult 80 de bani pe kWh, iar cei cu un consum lunar anul trecut de peste 255 kWh plătesc tot ce consumă la prețul din contract. Astfel, nu se ia în considerare dacă anul acesta anumiți consumatori au făcut economie la energie electrică.

Potrivit datelor din anul 2021 ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, aproximativ 47% dintre consumatorii casnici au avut un consum mediu lunar al energiei electrice de 54 de kWh, 33% au avut 155 de kWh, iar 11% au consumat în medie 292 de kWh, scrie Digi24.

„Se extinde perioada de aplicare a Ordonanței de la 1 septembrie 2022 până la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populație rămân aceleași, 0.68 lei până la 100 kwh, între 0 și 300 de kwh, aici este o ușoară schimbare. Prețul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 kwh, iar diferența între 255 și 300 de kwh se plătește la prețul din contract”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern în care s-a aprobat această lege, fără a menționa însă că aceste plafonări vor fi aplicate în raport cu consumul de anul trecut.

Ce se întâmplă în privința gazelor naturale

În cazul gazelor naturale, noua lege nu aduce modificări pentru consumatorii casnici. Astfel, nu există niciun plafon de consum. Aceștia vor plăti un anumit preț pe fiecare kWh consumat:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;

b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Însă, producătorii de gaze naturale care desfășoară activități de extracție onshore și offshore, dar și activități de vânzare a gazelor naturale, vor fi obligați să vândă cu preţul de 150 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizorii clienţilor casnici.