Infofinanciar > Info > Ajutor de la stat în montarea surselor de energie alternativă. Programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2023
Info

Ajutor de la stat în montarea surselor de energie alternativă. Programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2023

energie, bani, panouri fotovoltaice, Sursă foto dreamstime
Sursă foto dreamstime

Lupta împotriva poluării este un principiu extrem de important ce necesită o rezolvare cât mai rapidă și eficientă. Energia verde sau curată susține acest proces de protejare a mediului înconjurător. Multe state europene, printre care se numără și România, au implementat diferite măsuri ce au ca scop impunerea unui comportament ce are în vedere protejarea sistemului natural, dar și înlocuirea surselor de energie tradiționale, cu cele alternative, precum panourile fotovoltaice. Astfel, folosirea unor surse de energie alternativă ajută la păstrarea resurselor naturale, care sunt finite, dar și la reducerea impactului asupra mediului.

Așadar, astăzi încep înscrierile pentru un nou program ce își propune să susțină cetățenii din punct de vedere financiar, pentru a duce la capăt anumite dorințe sau implementări la nivelul locuinței, ce au ca scop protezarea mediului și folosirea unei surse alternative de energie. În acest context, s-a dat startul programului „Casa Verde Fotovoltaice” 2023.

Înscrierea în program

Programul „Casa verde fotovoltaice” 2023 este un proiect susținut de Ministerul Mediului, care oferă românilor posibilitatea de a accesa o finanțare, în scopul montării unor panouri fotovoltaice, ce reprezintă o implementare care protejează mediul, dar care poate de asemenea, ajuta românii în privința facturilor extrem de mari la energie, pe care trebuie să le plătească către furnizori. Prin alegerea folosirii panourilor fotovoltaice, oamenii vor avea la dispoziție o sursă de energie ce nu necesită costuri ulterioare. Astfel, prin subvenția oferită de stat, oamenii își pot lua adio de la facturile mari la energie și la economisirea consumului sau alte practici de acest fel.

Astfel, înscrierea în cadrul acestui program se realizează pe mediul online, oamenii fiind liberi să-și depănă dosarul în cadrul aplicației dedicate proiectului. Bugetul alocat pentru desfășurarea acestui program în 2023 este de 2 miliarde de lei. Românii interesați și care doresc să-și monteze în cadrul propriei locuințe panouri fotovoltaice, se pot înscrie pentru a putea beneficia de o finanțare a acestei acțiuni de 20.000 de lei, subvenție oferită din partea statului. Perioada de înscriere în cadrul programului diferă în funcție de zona în care se află locuința.

Așadar, programul începe astăzi pentru cei domiciliați în București sau Ilfov. Perioada de înscriere pentru această regiune se va încheia la data de 23 mai. Cei care locuiesc în Ilfov sau București au la dispoziție aproximativ 5 zile pentru a depune dosarul cu cererea de finanțare și actele necesare. Programul „Casa Verde Fotovoltaice” are ca principiu de acordare a subvenției regula primului venit. Cu cât mai repede cetățenii își depun dosarul, vor avea mai multă siguranță de faptul că se vor afla pe lista beneficiarilor de finanțare.

Cum ne putem înscrie

Cei care doresc să facă parte din acest program trebuie să aibă următoarele acte necesare: certificatul de atestare fiscală, extrasul de carte funciară, documentele privind impozitele și taxele locale, dar și actul de identitate. Oamenii care vor să se înscrie trebuie să acceseze site-ul înscrierionline.afm.ro și să apese butonul „Înregistrați-vă acum”. Astfel, prin adresa de e-mail și un cod de verificare, se va crea un cont. În urma realizării contului, trebuie intrat în cadrul aplicației destinate programului, conform Antena 3 .