Infofinanciar > Info > Ministerul Mediului a decis: Se dau 3.000 de lei, fără nicio condiție. Aveți doar o săptămână la dispoziție!
Info

Ministerul Mediului a decis: Se dau 3.000 de lei, fără nicio condiție. Aveți doar o săptămână la dispoziție!

programul rabla ofera bani, Sursa foto: Romaniatv.ro
Sursa foto: Romaniatv.ro

Ministerul Mediului va lansa pe 21 aprilie Programul Rabla Local, care permite casarea mașinilor cu vechimea de peste 15 ani, fără a fi necesară achiziționarea unei mașini noi. Participanții vor primi o sumă de 3.000 lei, iar bugetul alocat acestui program pentru ediția din acest an este de 240 milioane de lei, finanțat din fondurile destinate reducerii gazelor cu efect de seră.

Începând cu data de 21 aprilie 2023, ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va pune la dispoziția unităților administrativ-teritoriale aplicația informatizată prin intermediul căreia acestea pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă pentru Programul privind casarea autovehiculelor uzate.

Perioada de depunere a acestora se va încheia în data de 28 aprilie 2023, ora 23:59. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în programele anterioare derulate de AFM vor rămâne valabile și vor putea fi utilizate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul acestui program.

Conform informațiilor transmise de Ministerul Mediului, bugetul Programului privind casarea autovehiculelor uzate va fi suplimentat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităților locale. Astfel, din suma totală de 3.000 de lei oferită beneficiarilor, 2.400 lei vor fi plătiți din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), în timp ce suma rămasă de 600 de lei va fi asigurată din bugetul autorităților locale.

3.000 de lei pentru mașina veche

„Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani şi care va fi casată, va fi predată pentru reciclare”, a precizat ministrul Tanczos Barna.

Programul Rabla Local va suferi unele modificări menite să îl facă mai atractiv pentru primării și să încurajeze participarea cât mai multor beneficiari. Astfel, se prevede o modificare a procentului de finanțare, care va fi de 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și de 20% de la primărie. În ceea ce privește suma acordată ca stimulent, aceasta va rămâne la 3.000 de lei, din care 2.400 de lei vor fi acordați de AFM, iar restul de 600 de lei va fi asigurat de primărie. De asemenea, persoanele fizice care beneficiază de acest program vor trebui să se angajeze să nu achiziționeze autoturisme cu norma de poluare Euro 5 și/sau inferioară în următorii trei ani de la primirea stimulentului pentru casare. În prezent, regulile prevăd mașini cu norma de poluare Euro 4.

Numărul de vehicule corespondent populației localiăților

Conform documentului, Programul Rabla Local va include praguri de finanțare stabilite în funcție de numărul de locuitori ai localităților care se înscriu în program. Astfel, în cadrul unei sesiuni de înscriere, o primărie va putea obține finanțare pentru un număr maxim de autovehicule uzate, după cum urmează:

50 de autovehicule uzate pentru localitățile cu o populație sub 5.000 de locuitori;

100 de autovehicule uzate pentru localitățile cu o populație cuprinsă între 5.001 și 10.000 de locuitori;

500 de autovehicule uzate pentru localitățile cu o populație cuprinsă între 10.001 și 50.000 de locuitori;

1.000 de autovehicule uzate pentru localitățile cu o populație cuprinsă între 50.001 și 200.000 de locuitori;

5.000 de autovehicule uzate pentru localitățile cu o populație de peste 200.001 locuitori, scrie Economica.