Infofinanciar > Info > „Energie verde”! Comisia Europeană a aprobat planul de investiții al României de 259 de milioane de euro în panouri fotovoltaice
Info

„Energie verde”! Comisia Europeană a aprobat planul de investiții al României de 259 de milioane de euro în panouri fotovoltaice

Panouri fotovoltaice
Sursă foto: EON

Oficialii Comisiei Europene au aprobat o schemă de ajutor de aproximativ  259 de milioane de euro, trecută de autoritățile române în Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Proiectul creionat de Guvernul de la București are ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în baterii, în celule şi panouri fotovoltaice.

Mai exact, prin această schemă, autoritățile vor să impulsioneze investițiile în producţia, asamblarea şi reciclarea bateriilor şi a celulelor şi panourilor fotovoltaice.

Proiectul are ca scop:

a) să contribuie la dezvoltarea regională prin orientarea ajutoarelor către sectoare în care cererea este în creştere, care vor sprijini crearea de noi locuri de muncă ce necesită o forţă de muncă calificată, precum şi la o economie mai sustenabilă şi mai competitivă

b) să promoveze tranziţia verde a României şi a UE.

Suma de aproximativ 259 de milioane de euro va fi acordată sub formă de granturi distincte întreprinderilor care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei, asamblării şi reciclării bateriilor şi a celulelor şi panourilor fotovoltaice, situate în zonele eligibile pentru ajutoare regionale din România până la data de 31 decembrie 2024, scrie Mediafax.

De ce a aprobat planul Comisia Europeană

De altfel, zonele în care vor fi distribuiți banii sunt trecute în harta ajutoarelor regionale a României pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2027. De altfel, aceasta cuprinde și cuantumul maxim al ajutorului de stat care poate fi înmânat fiecărui beneficiar în parte.

Oficialii Comisiei Europene au oferit un vot pozitiv inițiativei, deoarece aceștia su stabilit de comun acord că măsura contribuie la dezvoltarea regională a României şi că este necesară şi adecvată pentru dezvoltarea zonelor incluse pe harta ajutoarelor regionale a ţării.

De asemenea, ajutorul oferit este proporţional, întrucât se limitează la minimul necesar şi nu va depăşi valorile maxime stabilite în harta ajutoarelor regionale a României.

Astfel, luând în calcul aceste motive, forul european a decis să aprobe planul creionat de țara noastră în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

„Această schemă românească în cuantum de 259 de milioane EUR, finanţată parţial prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, va asigura un sprijin esenţial pentru producţia de baterii şi de celule şi panouri fotovoltaice. Măsura aprobată astăzi va promova dezvoltarea economică a celor mai defavorizate zone din România, în conformitate cu obiectivele de coeziune ale Uniunii, contribuind în acelaşi timp la accelerarea tranziţiei verzi”, a susținut Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Programul Casa Verde Fotovoltaice va fi începe „în scurt timp”

Oficialii Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) au anunțat că ediția din acest an a programului „Casa Verde Fotovoltaice” va debuta în cel mai scurt timp posibil. Aceștia au mai susținut că instituția se ocupă și de dezvoltarea unei aplicații electronice.

„AFM depune toate eforturile necesare pentru redeschiderea programului de finanțare în cel mai scurt timp. După aprobarea prin ordin de ministru și publicarea în Monitorul Oficial a variantei finale a ghidului și după aprobarea bugetului de venit și cheltuieli al AFM pentru Mediu pentru anul 2023, va putea fi lansată o nouă sesiune de finanțare în cadrul programului”, au transmis reprezentanții ANM pentru Economedia.