Infofinanciar > Lumea la zi > Lovitură dură pentru Karl Nehammer înainte de alegeri! C.E i-a refuzat cererea de finanțare pentru un gard la frontiera UE
Lumea la zi

Lovitură dură pentru Karl Nehammer înainte de alegeri! C.E i-a refuzat cererea de finanțare pentru un gard la frontiera UE

karl nehammer
Sursa foto: black news

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a anunțat că Bruxelles-ul a refuzat cererea cancelarului Karl Nehammer pentru finanțarea unui gard destinat opririi migrației, problemă care a fost invocată drept motiv pentru refuzul aderării României la spațiul Schengen. Aceasta este o lovitură dură pentru cancelarul Nehammer înainte de alegerile de duminică.

Siegfried Mureșan a anunțat că în bugetul Uniunii Europene nu sunt fonduri pentru gardul solicitat de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, pentru a opri migrația. Acesta a transmis că „așteptăm acum soluții reale la problema migrației din partea lui Karl Nehammer”. Cancelarul a anunțat în vizita sa din această săptămână în Bulgaria că va solicita finanțare de la Bruxelles în valoare de 2 miliarde de euro pentru frontiera dintre Bulgaria și Turcia, însă, acum, se pare că acesta nu a primit-o.

„În Uniunea Europeană avem 27 de state membre cu 242 de regiuni. Dacă fiecare prim-ministru ar bloca procesul decizional în Europa ţinând cont doar de interesele electorale pe care le are cu privire la anumite alegeri locale, regionale sau naţionale, nu am mai lua nicio decizie importantă la nivel european. Migraţia este o problemă cu care Austria se confruntă, pe care România nu a cauzat-o, graniţele noastre fiind sigure, dar la soluţionarea căreia suntem dispuşi să contribuim, însă aşteptăm mai multă deschidere din partea Austriei”, a precizat Siegfried Mureșan într-un interviu pentru Agerpres.

Corelația dintre alegerile din Austria și blocarea României din Schengen

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a fost acuzat de folosirea votului privind refuzarea admiterii României în Spațiul Schengen pentru a-și atinge obiectivele politice interne. Pe data de 8 decembrie 2022, Nehammer a invocat problema migrației și a acuzat România de cifre legate de numărul de persoane ilegale, venite din Balcanii de Vest, care au fost, de altfel, infirmate de către agenția europeană Frontex. Discursul său migraționist a continuat în explicațiile legate de oprirea extinderii Spațiului Schengen în acest moment, afirmând că acesta este nefuncțional din cauza continuării fluxului de imigranți în Europa.

Refuzul Comisiei Europene este o lovitură direct sub centură pentru Nehammer și o satisfacție pentru România. Viitorul politic al șefului OVP miza în principal pe atitudinea conservatoare a cancelarului și o dinamică anti-migrație, o tactică pe care mulți o consideră și motivul din spatele blocării României și Bulgariei din spațiul Schengen. Alegerile din Austria inferioară sunt la colț, duminică, pe 29 ianuarie. Refuzul vine, de asemenea, la doar o zi distanță după ce ministrul de Interne al României, Lucian Bode, a cerut Austriei să revină asupra votului prin care a respins aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

Nehammer acuză Bruxelles-ul de “abordare ideologică”

Karl Nehammer a acuzat Comisia Europeană că are o „abordare ideologică” în ceea ce privește finanțarea construcției de garduri la frontiere, acuzând-o că nu dorește să susțină astfel de măsuri care ar ajuta Uniunea îl lupta împotriva migrației ilegale. Direcțiile pentru protecția frontierelor externe ale UE ar trebui să include și măsuri de construcție.

Cancelarul Austriei a declarat că „Nu este corect ca Bulgaria să fie lăsată singură cu costurile, pentru că în realitate, poliţiştii de frontieră bulgari protejează şi frontierele Austriei şi Olandei. Aceasta nu este o chestiune ideologică, ci una pragmatică. Trebuie să fii flexibil şi creativ. De asemenea, este necesară finanţarea echipamentelor tehnice, a personalului şi a dronelor. Este esenţial ca ţări precum Bulgaria şi România să primească sprijin. Un gard care nu este monitorizat nu este o barieră”, îl citează Realitatea.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.